Ce afecțiune gravă pot ascunde nodulii tiroidieni?

image

Nodulii tiroidieni pot fi tumori sau chisturi care apar la nivelul glandei tiroide și pot provoca dificultăți la înghițire, durere în gât, schimbarea vocii sau creșterea în dimensiuni a glandei (gușă). De multe ori însă, aceste formațiuni nu determină semne și simptome, fiind descoperite întâmplător, în timpul unui consult de endocrinologie urmat de o ecografie de tiroidă.

Cei mai mulți noduli care apar la nivelul tiroidei sunt benigni, dar există și situații în care pot fi semnul unui cancer tiroidian. De aceea, este important ca orice nodul descoperit la tiroidă să fie investigat amănunțit, pentru ca medicul să poată stabili diagnosticul de certitudine. Acest lucru se poate realiza numai printr-o biopsie – o puncție cu ac subțire, prin care este prelevat un fragment de țesut, pentru realizarea unui examen histopatologic, în laboratorul de anatomie patologică.

După ce biopsia confirmă prezența cancerului tiroidian și stabilește tipul tumorii, medicul poate recomanda și alte investigații imagistice, care să permită stadializarea bolii și să identifice posibile metastaze. Cele mai performante investigații indicate în acest scop sunt examenul RMN 3 Tesla, tomografia computerizată și scanarea PET-CT, care pot identifica cu ușurință chiar și cele mai mici tumori.

În funcție de tipul de cancer tiroidian și de stadiul în care a fost descoperit, tratamentul poate include mai multe proceduri. În primul rând, medicul va recomanda o operație la tiroidă, pentru a îndepărta complet țesutul afectat. Astfel, glanda tiroidă poate fi excizată numai parțial sau total, această soluție radicală fiind obligatorie atunci când țesutul malign s-a extins la ganglionii limfatici. După o tiroidectomie radicală, pacientul trebuie să urmeze toată viața un tratament de substituție hormonală.

În funcție de indicația medicală stabilită în urma investigațiilor, intervenția chirurgicală poate fi completată de proceduri de tratament oncologic – chimioterapie, radioterapie, imunoterapie sau iodoterapie. Terapia cu iod radioactiv este indicată numai în cazul cancerului tiroidian diferențiat.

Prin urmare, pentru a obține cele mai bune rezultate pe termen lung, tratamentul cancerului de tiroidă trebuie să fie multimodal și personalizat. La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții au acces la toate procedurile necesare de tratament, în funcție de indicația medicală stabilită. Centrul Oncologic SANADOR dispune și de o Secție de Terapie Izotopică, unde poate fi realizat în siguranță tratamentul prin iodoterapie, în saloane special amenajate, cu pereții și tavanul căptușiți cu plumb, pentru a preveni răspândirea radiațiilor.

Tiroidectomia este realizată în cele mai bune condiții la Spitalul Clinic SANADOR, de o echipă specializată în chirurgie endocrină, cu o pregătire profesională deosebită și experiență în realizarea acestei intervenții chirurgicale delicate, tiroida având raporturi anatomice strânse cu organe și structuri importante, precum esofagul, traheea și vasele mari de sânge ale gâtului.