Cauzele balonarii - motive pe care e bine sa le stii
Balonarea sau meteorismul abdominal este o problema des intalnita, care, de obicei, trece de la sine si care se manifesta prin: stomac umflat, flatulenta, eructatii (ragaiala), dureri abdominale, diaree, greata si chiar scaderea apetitului. Daca disconfortul persista si nu trece dupa o zi sau doua sau se inrautateste, este vital consultul medicului, pentru a exclude o problema medicala. De cele mai multe ori, in spatele aparitiei disconfortului abdominal stau anumite produse si bauturi pe care le consumam. Iata care sunt acestea!
Anumite legume
Cand organismul digera mult mai greu zaharurile din anumite alimente, precum graul, secara, ceapa, usturoiul, nautul, lintea, fasolea, mierea, fisticul, sparanghelul si anghinarea, exista riscul sa te confrunti cu disconfort abdominal.
Produsele lactate
Laptele si produsele lactate se numara si ele printre cauzele balonarii. Acestea contin un tip de zahar numit lactoza, care este greu de digerat daca organismul nu are o enzima care sa o descompuna (lactaza).
Bauturile acidulate
Bauturile spumante si apa minerala pot favorizeaza aparitia disconfortului abdominal. De vina sunt bulele prezente in acestea, care se acumuleaza in stomac. Ca sa nu te mai confrunti cu astfel de neplaceri, inlocuieste-le cu apa in care ai pus cateva felii de fructe.
Indulcitorii artificiali
Sorbitolul si xilitolul sunt indulcitori artificiali care se gasesc in special in guma de mestecat, produsele de patiserie, dulciuri si chiar in alimentele fara zahar si bauturi comercializate ca fiind indicate pentru cei cu diabet zaharat. Desi au un continut scazut de calorii, pot provoca balonare si durere abdominala. Din acest motiv, se indulcitorii artificiali se numara printre cauzele balonarii.
Fructele bogate in fructoza
Anumite fructe, cum sunt pepenele rosu, merele, perele si mango contin fructoza si glucoza. Desi ele furnizeaza necesarul de energie de care are nevoie organismul, vin „la pachet" si cu probleme digestive, precum gaze si balonare, mai ales la persoanele care au dificultati in digerarea fructozei.
Stresul
Cand suntem stresati si anxiosi, inghitim mai mult aer decat de obicei, fara sa-l mai expiram. In felul acesta, ni se umfla stomacul si apare senzatia de stomac umflat, flatulenta, eructatii (ragaiala), dureri abdominale, diaree, greata si chiar scaderea apetitului.
Mancarea reincalzita
Painea, cartofii si pastele sunt bogate in amidon rezistent, care se formeaza cand acestea sunt gatite si apoi reincalzite. Aceasta operatiune face ca alimentele sa fie dificil de digerat, situatie care duce la balonare. Ca sa eviti astfel de probleme, cel mai bine este sa mananci alimente proaspat gatite.
Mesele copioase
Printre cauzele balonarii se numara si mesele copioase. Daca consumi portii mari de mancare si ti se umfla stomacul, incearca sa mananci mai putin. In felul acesta, se reduce cantitatea de aer pe care o inghiti atunci cand mananci. Important este sa acorzi cat mai mult timp mesei, sa nu mananci in graba sau sa vorbesti in timpul mesei. Altfel, se poate intampla sa inghiti aer (aerofagie), situatie care favorizeaza aparitia balonarii.
Cafeaua
Consumata pe stomacul gol, cafeaua ingreuneaza digestia. Motivul? Cofeina din cafea duce la cresterea nivelului de acid in stomac, iritand captuseala intestinului si provoca balonare. Tranzitul intestinal iti este ingreunat si daca pui in cafea lapte de vaca, in deosebi daca suferi de intoleranta la lactoza.
Citeste mai multe despre balonare mai jos
Ai o balonare care nu dispare? Mergi urgent la medic. Poţi avea o boală gravă