Când este vorba despre constipație, în cazul copiilor? Explică medicul pediatru Cristina Jurca

Conform medicului pediatru Cristina Jurca,  Centrul de pediatrie, pasajul dificil al scaunelor de consistență crescută, sub formă de biluțe, mai rar de 2 ori pe saptamâna, modificare care durează mai mult de 2 săptămâni, înseamnă constipație.

Ca orice condiție medicală, constipația rareori se manifestă din plin de la început, așa că e important să fim precauți și să facem schimbări atunci când apar primele semne (o scădere a numărului obișnuit de scaune; dificultate și durere în eliminarea scaunelor; scaune tari cu un volum crescut semnificativ).

copil joaca jucarii lego cuburi shutterstock 296399939 jpg

Pediatri recomandă mai multă mișcare și joacă dinamică pentru a preveni constipația, și mai puține activități statice. Foto: Shutterstock. 

Constipația poate fi funcțională sau organică (parte din simptomatologia unei boli).

În cazul în care e vorba de constipație funcțională, ea poate avea una dintre următoarele cauze:

•       Trecerea sugarului de la alimentație naturală la cea artificială

•       Începerea diversificării

•       Învățarea utilizării toaletei de către copil

•       Începerea grădiniței/școlii și inhibarea urgenței de defecație în timpul activităților/orelor de către copil

•       O alimentație necorespunzătoare (mâncare procesată, sucuri acidulate, dulciuri)

•       Lipsa mișcării, sedentarismul

•       Probleme emoționale (lupte de putere în relația cu părinții; stres datorat școlii, realțiilor; schimbări de viață majore)

De asemenea, în cazul copiilor mici, ei pot fi prea absorbiți în activitatea pe care o desfășoară și nu mai sunt atenți la semnalele pe care le transmite corpul lor!

Primele măsuri ce trebuiesc luate sunt măsuri simple, ce pot fi aplicate de către părinți. Investigațiile suplimentare se recomandă după 4-6 săptămâni de tratament care nu a avut rezultatele scontate.

Măsurile includ: hidratare corespunzatoare vârstei (de dorit cu apă), creșterea aportul de fibre (fructe și legume proaspete, tarâțe neprelucrate), includerea în alimentație a cât mai multor fructe cu efect laxativ (prune, pere, mere, piersici), reducerea laptelui de vacă la maxim 500 ml/zi, încurajarea unui program regulat de defecație 2-3 ori/zi la 5-10 minute după mese, încurajarea mișcării și limitarea numărului de ore în fața ecranului, administrarea tratamentului indicat de medic.

Prin program regulat de defecație se înțelege recomandarea ca părintele să încurajeze copilul, la scurt timp după masă, să folosească toaleta, având grijă să îi ofere un mediu plăcut și sigur. Nu vorbim de ceva forțat, ci de o atenție mai sporită asupra acestei nevoi.

Un alt aspect important e programul meselor, ele trebuind să fie cât mai regulate. Eliminarea scaunelor apare adeseori la 30-60 de minute după masă. Așa că sfatul nostru ar fi să oferiți micul dejun mai devreme, astfel încât copilul să aibă timp să meargă la toaletă înainte de a pleca la grădiniță/școală, scrie medicul pediatru Cristina Jurca pe Centrul de pediatrie.

Uneori e nevoie de câteva luni de tratament ca simptomele să dispară complet, așa că părinții trebuie să fie perseverenți, păstrând în același timp legătura cu medicul curant.

Citește și Reguli pentru un ficat sănătos