Când e necesară extragerea măselelor de minte
„Aşa numita <<măsea de minte>> este bine să fie verificată încă din perioada adolescenţei pentru a preveni pe viitor impactul negativ al acesteia asupra dinţilor din jur şi pentru a evita proceduri de extracţie mai dureroase“, explică Mihaela Dan, specialist ortodont în cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.
Deşi este adevărat că extragerea dinţilor de minte poate preveni unele probleme dentare, procedura nu este necesară în fiecare caz, ci doar în acele situaţii în care existenţa lor poate afecta sănătatea orală şi dezvoltarea danturii.
„Dacă molarii de minte au loc să erupă şi ies în poziţie normală este chiar indicat să îi păstram pentru că ne pot fi de folos la vârste mai înaintate - pentru a ne sprijini pe ei la realizarea unei lucrări dentare. În plus, dacă vreunul dintre molarii dinaintea celui de minte este grav afectat de carie, molarul de minte poate fi tras mai în faţă, în anumite cazuri, pentru a umple spaţiul cu ajutorul unui aparat dentar. Însă, de cele mai multe ori, molarul de minte trebuie extras”, explică medicul stomatolo Mihaela Dan.
Numai după evaluarea poziţiei şi impactului molarului de minte asupra dinţilor din jur medicul va recomanda îndepărtarea lui, dacă pacientul se află în una din următoarele situaţii:
- dacă gingia din jurul lui se poate inflama (pericoronarita) frecvent, uneori chiar cu acumulare de puroi, dureri, dificultăţi la masticaţie, dificultăţi de deschidere a gurii etc.;
- dacă sacul folicular din jurul molarului se poate transforma în chist care erodează osul;
- dacă se poate caria uşor deoarece din cauza poziţiei lui periuţa şi aţa dentară ajung cu dificultate, iar zona nu este curăţată corespunzător;
- dacă poate topi rădăcina dintelui vecin sau poate produce carierea lui;
- dacă poate produce înghesuirea incisivilor, afectând rezultatul obţinut după alinierea dinţilor cu aparatul dentar;
- daca nu au suficient loc şi se află într-o poziţie anormală, molarii de minte trebuie îndepărtaţi încă de la vârsta de 16 ani, înainte de a ieşi şi a produce efecte negative.
Molarii de minte superiori sunt mai uşor de scos, iar vindecarea este mai rapidă şi mai uşoara decât în cazul molarilor inferiori.
„În funcţie de fiecare organism în parte şi de dificultatea extracţiei, după trecerea anesteziei poate fi nevoie de administrarea de antialgice şi antiinflamatoare, obrazul se poate umfla (edemul postoperator este maxim la 48 ore de la intervenţie, apoi scade treptat), apărând dificultăţi la deschiderea maximă a gurii“, spune medicul stomatolog.
Vârsta optimă pentru extragerea măselei de minte
Încă de la vârsta de 16 ani este recomandat să facem o radiografie pentru a vedea dacă există molari de minte. Medicul poate recomanda ca molarii de minte să fie extraşi chiar înainte de apariţia problemelor.
„Acest lucru este făcut pentru a evita o extracţie mai dureroasă sau mai complicată care ar putea fi făcută câţiva ani mai târziu. Îndepărtarea este mai uşoara la tineri, cand rădăcinile acestor dinţi nu sunt încă pe deplin dezvoltate şi osul este mai puţin dens. La persoanele în vârstă, timpul de recuperare şi de vindecare tind să fie mai lung”, explică specialistul ortodont.