Boală a sânilor pe care orice femeie ar trebui să o cunoască

Una dintre bolile sânilor este mastita, care se manifestă, printre altele, prin înroșirea și umflarea locală. Prof. Univ. Dr. Florian Fitzal, medic specialist chirurgie oncologică, reconstructivă și estetică a sânului, ne explică mai multe despre această afecţiune pe care orice femeie ar trebui să o cunoască.

image

Mastita apare, de obicei, în timpul sarcinii sau în perioada de alăptare. Foto: Shutterstock

Mastita este o inflama╚Ťie local─â a ╚Ťesutului mamar. Aceasta poate fi doar ├«n cadrul unor canale singulare, dar poate implica, de asemenea, ├«ntregul s├ón, ├«n cazul ├«n care inflama╚Ťia dep─â╚Öe╚Öte aria  care merg ├«n ╚Ťesutul extraglandular.

De ce apare? Care sunt cauzele ei?

Motivul nu este clar, ├«ns─â mastita se dezvolt─â de obicei ├«n timpul sarcinii sau ├«n perioada de al─âptare din cauza galactozei anormale. Acest lucru determin─â o perioad─â neobi╚Önuit de lung─â de repaus al laptelui ├«n interiorul canalului, cauz├ónd o suprastimulare local─â a epiteliului lacta╚Ťiei. Aceast─â suprastimulare poate provoca o inflama╚Ťie local─â. ├Än plus, bacteriile se pot dezvolta mai bine ├«n aceast─â situa╚Ťie, provoc├ónd o infec╚Ťie bacterian─â a canalului de lapte ╚Öi, prin urmare, o mastit─â bacterian─â.

De obicei, mastita este o combina╚Ťie de inflama╚Ťie local─â ╚Öi supra├«nmul╚Ťire bacterian─â, ├«ns─â cancerul mamar inflamator trebuie exclus ╚Öi este diferit de mastita clasic─â. Simptomele sunt similare, ├«ns─â de obicei nu exist─â durere.

Care sunt simptomele?

De obicei, simptomele sunt tipice pentru inflama╚Ťie: ├«nro╚Öirea s├ónului, umflarea s├ónului, durere local─â ╚Öi senza╚Ťie de s├ón cald.

Cum se diagnosticheaz─â? Ce investiga╚Ťii sunt necesare?

Diagnosticul este clinic prin anamnez─â, precum ╚Öi prin palparea s├ónului ╚Öi efectuarea unei ecografii, dar ╚Öi a unei mamografii pentru a exclude cancerul mamar. ├Än cele din urm─â RMN-ul mamar poate fi recomandat pentru un diagnostic mai am─ânun╚Ťit. Cancerul trebuie s─â fie exclus dac─â mastita nu se amelioreaz─â cu tratamentul standard!

Ce complicaţii poate avea?

Mastita se poate complica dacă tratamentul este întârziat și se pot forma abcese.

Care este tratamentul?

De obicei, pansamentele reci ajut─â foarte mult. Mai mult dec├ót at├ót, recomand ├«ntotdeauna administrarea de clindamicin─â 1800mg pe zi timp de cel pu╚Ťin 10 zile. Un sutien de jogging f─âr─â fire sau orice tip de sutien str├ómt poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerii. Medicamentele antiinflamatoare precum Parkemed, Deflamat sau Mexalen pot ajuta ╚Öi ele la ameliorarea simptomelor.

Reguli de urmat pentru paciente

Dup─â 2-3 zile de simptome consulta╚Ťi un medic ╚Öi efectua╚Ťi o ecografie ╚Öi un RMN mamar.

Cite┼čte ┼či: Iat─â de ce sunt b─ârba┼úii atra┼či de s├ónii femeilor! Motive la care nu te-ai g├óndit