Atenţie la înţepătura de căpuşă!

1 2 jpg jpeg

Înţepătura acestei insecte, care se adăposteţe adesea în iarba din parcuri, grădini sau pajişti, poate fi periculoasă atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Nu toate căpuşele reprezintă un pericol pentru sănătate, însă există specii care pot transimte omului afecţiuni periculoase.

Simptomele se declanşează, de obicei, între 1 şi 4 săptămâni de la înţepătură. Una dintre cele mai grave boli pe care un om o poate contracta în urma înţepăturii este Boala Lyme sau borelioza. Se manifestă prin apariţia unei erupţii cutanate, febră, frisoane, dureri de cap, articulare şi musculare. Pentru depistarea boreliozei se fac teste de sânge, ADN bacterian, dar şi alte tehnici de laborator, precum ELISA şi tehnica Western Blotting.

Alte boli care pot fi transmise în urma înţepăturii

- Babesioza, care are drept simptome febra mare, astenia, transpiraţiile şi durerile de cap.

- Tularemia, care se caracterizează printr-o inflamaţie locală, febră mare, dureri de cap, umărirea ganglionilor, greaţă.

- Ehrlichioza, afecţiune care se manifestă prin febră, frisoane, greaţă, vărsături, dureri de cap, dureri abdominale, stări de confuzie.

- Febra de Colorado, care cauzează febră, frisoane, dureri de cap, dureri musculare şi sensibilitate la lumină.

- Encefalita de căpuşe, manifestată prin dureri de cap, dureri articulare, greaţă, vărsături, febră.

Cum se îndepărtează

Pentru îndepărtarea căpuşei este recomandat să te prezinţi la medic. Dacă însă nu ai această posibilitate, o poţi scoate şi singur. Potrivit recomandărilor reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii, căpuşa se scoate imediat, cu o pensetă, astfel încât să nu rămână în piele nicio parte a insectei. Este indicat să îţi protejezi mâinile cu mănuşi chirurgicale sau cu părţi din îmbrăcăminte, cu o pânză sau tifon.

După ce ai scos căpuşa, trebuie să speli zona afectată cu apă şi săpun, apoi să aplici un tifon îmbibat în spirt. Poţi să te dai şi cu o cremă cu antibiotic.

La ce să fii atent

Dacă în urma înţepăturii apare o pată de culoare roşie cu un diametru de peste 5 centimetri, care se extinde în inele concentrice, alături de simptome precum stare generală de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzaţie de ceafă şi de gât înţepenit, precum şi dureri la nivelul articulatiilor trebuie să te adresezi medicului.

Cum te protejezi

Dacă ieşi în parc sau la iarbă verde, este bine să te îmbraci cu haine deschise la culoare, ca să poţi observa aceste insecte de dimensiuni foarte mici. Poartă bluze cu mâneci lungi şi pantaloni lungi. Este indicat ca încălţămintea să fie închisă, să nu aibă decupaje.

De asemenea, aplică pe zonele expuse, un spray contra insectelor, la intervale de 1-3 ore. După ce te întorci acasă, verifică-ţi cu atenţie pielea.