Efectele neştiute pe care tabăra le are asupra unui copil

Mersul în tabere are numeroase avantaje asupra copiilor.

image

Taberele au un program supravegheat. Unele tabere presupun și locuirea într-un campus, fiind tabere rezidențiale, deși există și variante de  tabere de zi cu activități numai în timpul zilei. Taberele sunt de obicei situate într-un cadru special și natural, care permite învățarea într-un mediu educațional diferit, oferind în același timp o experiență inedită copiilor.

Taberele oferă copiilor șansa de a se bucura de natură, de a face mișcare și de a învăța despre ei înșiși și despre ceilalți într-un mediu plăcut și în care primesc. Trainerii îi învață pe copii să se bazeze pe sine și îi ajută să fie mai bine echipați cu abilități pentru viață.

Se conectează cu natura

În ultima vreme, s-a înregistrat o scădere bruscă a timpului petrecut de copii în aer liber. Taberele rezolvă această problemă oferind elevilor un spațiu sigur în care se pot manifesta și se pot bucura de natură. Ei pot face drumeții ghidate și pot afla multe lucruri interesante despre lumea în care trăiesc.

Multe tabere oferă lecții de supraviețuire în aer liber, ecologie și studii asupra vieții sălbatice și îi învață pe elevi cum să utilizeze resursele oferite de natură. Instructorii îi învață pe copii să respecte mediul înconjurător. Participarea la ședințe de educație în aer liber îi ajută pe copii importanța naturii, dar îi face în același timp să participle la activități care promovează sănătatea și mișcarea fizică într-un mediu natural și într-un mod distractiv.

Nu mai stau cu ochii în ecrane

Taberele de vară pot fi o vacanță de la tehnologie și internet! Timpul pe ecran devine o problemă atunci când îi împiedică pe copii să facă sport, să se joace cu prietenii sau cu frații lor, să se joace afară, să citească, să-și facă temele sau să comunice cu ceilalți, față în față. Din ce în ce mai mulți părinți spun că unul dintre cele mai bune beneficii ale taberei de vară este să-și țină copilul departe de ecrane și tehnologie. Tabăra de vară oferă o oportunitate rară de a te deconecta de lumea exterioară, de a fi înconjurat de natură și de a construi noi prietenii prin comunicarea față în față, experiențe care sunt din ce în ce mai rare pentru majoritatea copiilor în zilele noastre.

Fiecare tabără poate aplica o regulă diferită în ceea ce privește tehnologia. Unele tabere vor aplica o politică strictă de interzicere a ecranelor, în timp ce altele vor permite telefoanele mobile la anumite ore. Alte dispozitive, cum ar fi tabletele, laptopurile și jocurile portabile pe computer nu sunt, în general, permise. Toate telefoanele sunt, în general, colectate și păstrate în siguranță pe durata șederii copilului în tabără. 

Învață lucruri noi

Tabăra de vară este și despre învățare, dar această învățare este diferită. Fiindcă propune proiecte colaborative, inspiră curiozitate și creativitate, insistă pe rezolvarea de probleme și găsirea soluțiilor prin acțiune.

Taberele de vară vor oferi drumeții, canotaj, ciclism, focuri de tabără și, de asemenea, o mare varietate de activități specializate, cum ar fi sport, arte, muzică, afaceri, programare pe computer, învățarea limbilor străine, matematică și multe altele.  

Socializează mai mult

Tabăra poate aduce împreună o echipă grozavă de oameni cu gânduri asemănătoare. Așa cum este esenţială sănătatea fizică, este important și să învețe să interacționeze cu ceilalți. În timp ce sunt în tabără, copiii au posibilitatea de a se implica în activități și relații de prietenie și colaborare cu studenți din întreaga lume, din medii diferite. Ei pot forma prietenii pe care nu ar avea niciodată șansa să le construiască în afara taberei.

Multe studii au demonstrat că distracția este esențială pentru dezvoltarea copiilor, deoarece contribuie la bunăstarea cognitivă, fizică, socială și emoțională a copiilor. Cantitatea de distracție va depinde de tipul de tabără de vară pe care o alegeți și de specialitatea acesteia. În general, copiii și adolescenții vor participa împreună la un program amplu de activități captivante și aventuri, precum și de jocuri și întâlniri sociale distractive.

Sunt mai încrezători în forţele proprii

Petrecând timp departe de casă, copiii învață cum să se descurce singuri. Este o șansă unică de gusta din libertate într-un mediu prietenos în care copiii se pot simți în siguranță. Pentru că sunt sprijiniți și îngrijiți, ei vor face față emoțiilor negative precum stresul sau dorul de casă.

În timpul taberei, copiii își vor dezvolta forța, independența, rezistența și vor învăța strategii pozitive de rezolvare a conflictelor. Ca urmare, ei vor deveni mai bine echipați pentru provocările viitoare, deoarece independența, forța și rezistența sunt abilități importante de cultivat pentru viitorul copiilor.