Ai mai mereu mâinile reci? Iată care pot fi motivele!

Dacă mâinile tale sunt reci chiar şi vara, află că nu eşti singura persoană cu această problemă! Există numeroase cauze ale acestui simptom, de la moştenirea genetică până la prezenţa bolilor cronice.

image

Foto: Shutterstock

Au o probabilitate mai mare să aibă mâini reci persoanele mai slabe şi cele în vârstă, în acest ultim caz implicat fiind metabolismul mai încetinit.

În multe cazuri, schimbarea stilului de viaţă - evitarea fumatului, care îngustează vasele de sânge, şi mişcarea regulată - ajută la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi la ameliorarea problemei.

Vezi şi: Îţi tremură mâinile? Iată care ar putea fi cauzele!

Poate fi semnul unor boli

Dacă ai mâinile reci mai tot timpul sau amorţite, este bine să consulţi un medic, pentru a afla cauza exactă.

Este bine de ştiut că mâinile reci pot fi un simptom al anemiei, precum şi al hipotiroidismului. De asemenea, şi diabetul poate fi o cauză, pentru că această afecţiune poate reduce circulaţia sângelui. Şi inima slăbită poate fi o cauză.

Mâinile reci sunt şi un simptom al sindromului Raynaud, boală care afectează vasele mici de sânge de la nivelul extremităţilor. Potrivit dr. John Osborne, directorul State of the Heart Cardiology din Dallas, Texas, citat de readersdigest.ca, sindromul Raynaud afectează între 4 și 20% dintre oamenii din întreaga lume. Acest sindrom apare mai ales la femei şi poate fi moştenit de la părinţi. În afara mâinilor şi a picioarelor reci, apar şi schimbarea culorii pielii şi senzaţia de amorţeală. Zonele afectate ale pielii devin albe, apoi îşi schimbă culoarea spre albastru.  

În cele mai multe cazuri, sindromul Raynaud nu este o problemă gravă de sănătate, dar poate provoca leziuni ale ţesutului, din cauza fluxului sangvin redus către degete. Există o formă rară, mai severă de boală, care afectează mai puţin de 1 din 1.000 de persoane. În acest caz, apare blocarea sângelui, ceea ce provoacă răni la nivelul mâinilor. În lipsa tratamentului, apar cangrena şi, în cazuri mai grave, se poate ajunge la amputare. Există diverse opţiuni de tratament pentru sindromul Raynaud.

Vezi şi: Cum poţi avea mâini catifelate