Ai furnicături? Iată care sunt cauzele posibile!

Senzația temporară de furnicături este benignă și nu reprezintă un motiv de îngrijorare, de obicei. Însă când furnicăturile devin episodice, severe sau cronice pot fi un semn de leziune a nervilor, care rezultă din diverse cauze.

image

Senzația de furnicături apare din cauza afectării sistemului periferic sau al celui nervos central. Furnicăturile se resimt la nivelul picioarelor, mâinilor, brațelor, degetelor și gambelor. De cele mai multe ori, cele temporare apar din cauza statului mult timp într-o poziție vicioasă, însă când sunt însoțite și de alte simptome, precum durere, amorțeală, mâncărime și atrofie musculară, acestea pot semnala existența unor probleme de sănătate.

Neuropatie diabetică

Diabetul cauzează neuropatie diabetică, o tulburare care se manifestă prin diferite simptome, printre care și amorțeală, înțepături și furnicături la nivelul membrelor și degetelor. Adesea, senzația de furnicături se resimte mai întâi la nivelul picioarelor, apoi se manifestă la nivelul ambelor mâini și urcă pe brațe. În multe cazuri, aceste simptome sunt și semne de diabet.

Carenţe de vitamine și minerale

Senzația de furnicături poate să apară și din cauza carențelor de vitamine și minerale. De exemplu, dacă o persoană resimte furnicături intense la nivelul mâinilor, este posibil să se confrunte cu deficit de vitamina B12. De asemenea, aceste senzații neplăcute pot fi cauzate și de lipsa vitaminelor B1, B3, B6, B9 și E, dar și din cauza carenței de magneziu. De reținut că vitamina B6 administrată în cantități mari poate provoca aceeași senzație de furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor!

Vezi şi: Eşti obosit şi nu ai chef de nimic? Ce ai putea avea, de fapt!

Sindrom de tunel carpian  

Această afecțiune se manifestă prin apariția acuzelor de furnicături și de amorțeală la nivelul degetelor, de cele mai multe ori, însoțite de durere la nivelul mâinii, ce poate urca până la cot sau umăr. Suferința apare ca urmare a compresiei unui nerv de la nivelul încheieturii mâinii. Simptomele se pot manifesta adesea noaptea și pot trezi din somn persoana afectată.

Hernie de disc

Furnicăturile de la nivelul picioarelor, senzația de slăbiciune resimțită în mâini, precum și durerile la nivelul picioarelor și brațelor pot fi manifestări ale herniei de disc, o afecțiune a coloanei vertebrale. Adesea, persoanele cu henie de disc resimt aceste simptome în partea corpului unde sunt nervii afectați. Dacă furnicăturile, durerile și senzația de amorțeală cresc până la punctul în care îți împiedică activitățile zilnice, este cazul să soliciți asistență medicală de urgență.

Şi expunerea la toxine poate fi o cauză

Amorțeala brațelor și/sau a picioarelor însoțită de furnicături poate fi un semn al expunerii la toxine, cum ar fi metalele grele, (mercur, plumb și arsen) sau la etilenglicol, compus organic care se poate găsit în antigel. De asemenea, medicamentele pot provoca acea senzație neplăcută de furnicături în mâini și la nivelul picioarelor. De cele mai multe ori, furnicăturile pot să apară ca un efect secundar al medicamentelor utilizate pentru tratarea cancerului, a infecţiei cu HIV și în cazul tratamentului pentru hipertensiune sau boli cardiace.

Alte cauze posibile

Printre cauzele care pot provoca furnicături se numără și: hipertiroidismul, alcoolismul, dehidratarea, circulația defectuoasă, scleroza multiplă.

SFAT

• Dacă te confrunți cu senzație de furnicături pe o perioadă mai lungă este important să fii consultat de medic. Cu cât este descoperită cauza mai devreme, cu atât se poate trata mai ușor.