8 situații când trebuie să consulți un specialist în infertilitate

image

Dacă ești pregătită să devii mamă, dar sarcina se lasă așteptată, poate e momentul să iei în considerare și alte opțiuni. Concepția generală, aceea că infertilitatea este o problemă feminină, este păguboasă, pentru că, din punct de vedere statistic, ea îi afectează în egală măsură și pe bărbați. În acest articol, poți descoperi câteva situații în care este de dorit să consulți medicul specialist în infertilitate.

1. Faceți sex neprotejat de peste 12 luni și nu ai rămas însărcinată

În medie, durează 6 luni ca un cuplu heterosexual care face sex neprotejat să obțină o sarcină. Prin urmare, dacă ai sub 35 ani și nu ai rămas însărcinată, după un an, în ciuda faptului că nu ai folosit niciun fel de metodă contraceptivă, e cazul să faci o programare la un medic specialist în infertilitate.

2. Ai peste 35 ani

Pe măsură ce trec anii, calitatea și numărul ovocitelor scad semnificativ; prin urmare, recomandările medicilor pentru femeile cu vârsta mai mare de 35 ani sunt puțin diferite:

● Dacă ai peste 35 ani și ai încercat să rămâi însărcinată timp de 6 luni, fără succes, este o idee bună să programezi un prim consult pentru infertilitate la un medic specialist;

● Dacă ai peste 40 ani ești, teoretic, în categoria de sarcină cu risc crescut, așa că nu e cazul să mai amâni: programează consultația cât mai curând posibil. Chiar dacă obții o sarcină, riscul de avort spontan este mai mare și e bine să fii conștientă de asta de la bun început.

3. Ai avut mai mult de două avorturi spontane

Avortul spontan definește pierderea unei sarcini în primele 20 de săptămâni. Cel mai adesea, avortul spontan este determinat de anomaliile cromozomiale ale produsului de concepție sau de imposibilitatea embrionului de a se dezvolta normal. Alte posibile cauze sunt defectele structurale ale ovocitului sau implantarea greșită în mucoasa uterină.

Dacă ai trecut deja prin două avorturi spontane, ar trebui să apelezi la un specialist care să îți monitorizeze starea de sănătate în perioada preconcepției. E posibil să existe o altă problemă de sănătate care să determine această situație și care trebuie identificată și tratată.

4. Partenerul nu reușește să obțină sau să mențină erecția

Specialitatea medicală care se ocupă de probleme legate de aparatul reproducător masculin este urologia. Programează o consultație, pentru a obține un diagnostic și pentru a găsi o soluție la această problemă.

5. Nu ai menstruație, ai menstruație neregulată sau hemoragie menstruală puternică

Toate aceste probleme legate de menstruație pot determina infertilitate:

● Absența menstruației poate însemna absența ovulației;

● Menstruațiile neregulate pot indica o problemă legată de ovulație sau un dezechilibru hormonal;

● Sângerările între menstruații sau sângerările după contactul sexual pot fi determinate de un fibrom uterin, de un polip uterin sau de o leziune cervicală;

● Menstruațiile foarte abundente (menstruații care necesită înlocuirea absorbantului la fiecare oră, timp de mai multe ore la rând), menstruațiile care durează mai mult de 7 zile și eliminarea de cheaguri de sânge mai mari decât o monedă de 50 bani pot fi determinare de un fibrom uterin sau de o anomalie de funcționare a aparatului endocrin.

6. Există un istoric de boli cu transmitere sexuală

Infecțiile cu transmitere sexuală determină inflamație locală, ceea ce poate afecta integritatea trompelor uterine. Apariția aderențelor la acest nivel împiedică întâlnirea dintre ovocit și spermatozoid și, deci, fecundația.

În cazul bărbaților, infecțiile cu transmitere sexuală pot afecta mobilitatea spermatozoizilor și numărul acestora.

7. Suferi de o afecțiune medicală cronică

Dacă ai fost diagnosticată cu o afecțiune medicală cronică, contactarea unei clinici specializate în infertilitate devine obligatorie. Pe lista afecțiunilor cronice care reduc șansele de a obține o sarcină se numără:

● Diabetul;

● Bolile genetice;

● Afecțiunile cardiace;

● Hipertensiunea arterială;

● Bolile renale;

● Bolile tiroidiene.

Dacă ai suferit de cancer și ai făcut chimioterapie sau dacă mama ta a suferit de menopauză precoce, contactarea unui specialist în infertilitate poate fi recomandată.

8. Nu faci parte dintr-un cuplu heterosexual

În cazul în care dorești să devii mamă fără să faci parte dintr-un cuplu heterosexual, un specialist în infertilitate te poate ajuta să îți îndeplinești visul. Contactează medicul și explică-i situația, iar el va ști să propună cea mai bună soluție.

Deși ideea în sine de a apela la o clinică specializată în tratarea infertilității poate părea copleșitoare, în unele situații, reprezintă singura soluție pentru a deveni părinte. Prin urmare, nu mai sta pe gânduri.

Sursa foto: Shutterstock