Ce suplimente alimentare îți pot face mai mult rău decât bine?

Probabil ai auzit de nenumărate ori cât de benefice pot fi suplimentele alimentare pentru sănătatea ta. Te-ai gândit vreodată că unele dintre ele ar putea să-ți facă mai mult rău decât bine?

Suplimente FOTO Shutterstock jpg

Deși populare, suplimentele alimentare pot duce la probleme de sănătate. Foto: Shutterstock

În ciuda faptului că pot corecta deficiențele nutriționale, anumite tipuri de suplimente pot aduce și riscuri semnificative. Așadar, înainte de a lua următoarea doză, ar fi bine să cunoști aceste 5 suplimente care pot fi mai periculoase decât crezi.

Pentru pierderea în greutate

Promit rezultate rapide și ușoare, dar adesea vin cu efecte secundare periculoase. Multe dintre aceste produse conțin un amestec de ierburi și stimulente care pot duce la probleme grave de sănătate. De exemplu, produsele care conțin efedra au fost populare la un moment dat, dar au fost interzise de FDA din SUA din cauza legăturilor cu atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale și chiar moarte. Un studiu publicat în American Journal of Public Health a descoperit că suplimentele pentru pierderea în greutate sunt asociate cu un risc crescut de leziuni hepatice severe. Ingrediente precum extractul de ceai verde, atunci când sunt consumate în cantități mari, pot fi toxice pentru ficat.

Suplimente de cofeină

Suplimentele de cofeină sunt adesea folosite pentru a spori energia și performanța atletică. În timp ce o ceașcă de cafea este, în general, sigură, suplimentele de cofeină pot duce la consumul excesiv. Dozele mari de cofeină pot provoca anxietate, palpitații cardiace și, în cazuri extreme, stop cardiac. Un studiu în Journal of the American Heart Association a indicat că un consum ridicat de cofeină ar putea duce la fibrilație atrială, un tip de aritmie care crește riscul de accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă. Dependenta de suplimentele de cofeină poate duce, de asemenea, la simptome de sevraj, cum ar fi durerile de cap și oboseala.

Suplimente cu calciu

Calciul este esențial pentru oase puternice, dar prea mult calciu sub formă de suplimente poate fi dăunător. Consumul excesiv de calciu a fost legat de un risc crescut de boli de inimă. Un studiu publicat în Journal of the American Heart Association a constatat că suplimentele de calciu erau asociate cu un risc mai mare de acumulare de placă în artere, ceea ce poate duce la atacuri de cord. Dozele mari de calciu (mai mult de 800 mg până la 1.200 mg pe zi) pot duce la formarea de pietre la rinichi. Conform National Institutes of Health (NIH), obținerea calciului din surse alimentare este preferabilă pentru majoritatea oamenilor, deoarece organismul îl absoarbe mai bine și prezintă mai puține riscuri pentru sănătate.

Vitamina E

Este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, care protejează celulele de deteriorare. Dar, dozele mari de suplimente de Vitamina E (până la 1.000 mg/zi este considerat normal) pot face mai mult rău decât bine. Consumul excesiv de Vitamina E a fost legat de un risc crescut de accident vascular cerebral hemoragic, care este o sângerare în creier.

Journal of the American Medical Association a publicat un studiu care arată că suplimentarea cu doze mari de Vitamina E era asociată cu un risc mai mare de cancer de prostată la bărbați. Studiul sugerează că, deși consumul moderat de Vitamina E din surse alimentare este benefic, suplimentarea în doze mari este riscantă.

Suplimente cu beta-caroten

Beta-carotenul, un precursor al Vitaminei A, este un antioxidant găsit în fructele și legumele colorate. În timp ce este benefic atunci când este consumat prin alimentație, suplimentele de beta-caroten pot prezenta riscuri semnificative, în special pentru fumători. Studiile au arătat că dozele mari de suplimente de beta-caroten pot crește riscul de cancer pulmonar la fumători și la cei expuși la azbest. Un studiu cuprinzător publicat în Journal of the National Cancer Institute a constatat că suplimentarea cu beta-caroten era asociată cu un risc crescut de cancer pulmonar și mortalitate la fumători. Acest lucru contrastează puternic cu efectele benefice ale beta-carotenului atunci când este consumat în forma sa naturală, prin alimentație.

Medicul trebuie să știe dacă iei suplimente?

Consultarea unui medic înainte de a lua orice supliment este crucială din mai multe motive. În primul rând el poate evalua starea ta individuală de sănătate, inclusiv orice afecțiuni medicale existente sau medicamente pe care le iei, pentru a determina dacă suplimentul este sigur și potrivit pentru tine.

Anumite suplimente pot interacționa cu medicamentele sau pot agrava problemele de sănătate subiacente, astfel încât îndrumarea ajută la reducerea riscurilor potențiale.

Alegerea corectă poate face diferența între un stil de viață sănătos și riscuri inutile pentru sănătatea ta.

Sursa: Times