Ce simptome arată că ai putea avea o infecţie la rinichi

1 rinichi jpg jpeg

Febra, frisoanele, problemele urinare ┼či durerile puternice ├«n zona lombar─â se num─âr─â printre simptomele principale ale infec┼úiei renale, pielonefrita. Este nevoie de tratament adecvat, deoarece pot s─â apar─â complica┼úii care necesit─â spitalizare.

Infec┼úiile renale pot fi o complica┼úie a unei cistite tratate necorespunz─âtor sau rezistent─â la tratament. Constipa┼úia prelungit─â, pietrele la rinichi, sarcina ┼či o malforma┼úie la nivelul aparatului urinar sunt factori care contribuie la apari┼úia pielonefritei. Infec┼úia este produs─â de bacteria E.coli, al┼úi microbi implica┼úi fiind Proteus mirabilis, Enterococcus faecalis ┼či Klebsiella pneumoniae. Pielonefrita apare adesea ├«n urma p─âtrunderii microbilor din uretr─â ├«n tractul urinar. Este mai des ├«nt├ólnit─â la femei, din motive anatomice, bacteriile ajung├ónd, ├«n cazul lor, mai u┼čor la nivelul rinichilor. De asemenea, ┼či b─ârba┼úii pot fi afecta┼úi.

Atenţie la următoarele simptome!

┬ĚFebra ┼či frisoanele. De obicei, infec┼úiile urinare nu cauzeaz─â febr─â. De aceea, ├«n cazul apari┼úiei acestui simptom, poate fi avut─â ├«n vedere prezen┼úa pielonefritei, dup─â cum explic─â dr. Charles Modlin, urolog la Clinica Cleveland din SUA.

┬ĚDurerea, care poate fi confundat─â cu lombalgia. Cea de rinichi este resim┼úit─â ├«n spate, sub coaste, de o parte ┼či de alta a coloanei. Este intens─â ┼či ascu┼úit─â, fiind resim┼úit─â ca un junghi. Mai ales ├«n cazul b─ârba┼úilor, poate ap─ârea ┼či durerea inghinal─â.

┬ĚProbleme urinare: nevoia frecvent─â de a merge la toalet─â, senza┼úia de arsur─â sau de durere ├«n momentul urin─ârii, dificultatea de golire a vezicii sunt alte manifest─âri ale infec┼úiilor renale.

┬ĚPrezen┼úa s├óngelui ├«n urin─â. Multe boli renale au ca simptom urina cu s├ónge, iar pielonefrita este una dintre ele.

┬ĚUrina tulbure. ├Än momentul ├«n care are de ├«nfruntat o infec┼úie la rinichi, corpul trimite celule albe din s├ónge pentru a o combate. Urina tulbure ├«n infec┼úia renal─â este o acumulare de celule ┼či bacterii.

┬ĚMirosul ur├ót al urinei. Acest simptom poate s─â apar─â din cauza ferment─ârii bacteriilor.

┬ĚAme┼úeli. Infec┼úia renal─â poate favoriza dilatarea vaselor de s├ónge, ceea ce poate duce la sc─âderea tensiunii arteriale ┼či la apari┼úia ame┼úelilor.

┬ĚAlte simptome: accelerarea ritmului cardiac, diareea, v─ârs─âturile.

Când trebuie să mergi la medic

├Änc─â de la apari┼úia primelor simptome sugestive pentru o infec┼úie renal─â trebuie consultat medicul, pentru a evita complica┼úii precum insuficien┼úa renal─â, septicemia (infec┼úia generalizat─â) sau infarctul renal (necroza unei zone de ┼úesut renal).

Pielonefrita se tratează cu antibiotice, iar pentru ameliorarea durerilor se pot administra antialgice. În cazul unei infecţii severe, este nevoie de spitalizare, mai ales dacă este vorba despre o pielonefrită obstructivă, care împiedică eliminarea urinei.

INFO

├Än infec┼úiile renale, temperatura corpului poate dep─â┼či 38,5 ┬░C.

Cum poţi preveni pielonefrita

Infec┼úia renal─â poate fi prevenit─â prin c├óteva m─âsuri simple:

- consum suficient de ap─â

- evitarea amânării urinării

- tratarea corectă a infecţiilor urinare

- purtarea lenjeriei intime de bumbac

-urinarea dup─â fiecare contact sexual.

Cite┼čte ┼či: Pietrele la rinichi: c├ónd se impune opera┼úia. Sfatul medicului