Ce simptome arată că ai putea avea o infecţie la rinichi

1 rinichi jpg jpeg

Febra, frisoanele, problemele urinare şi durerile puternice în zona lombară se numără printre simptomele principale ale infecţiei renale, pielonefrita. Este nevoie de tratament adecvat, deoarece pot să apară complicaţii care necesită spitalizare.

Infecţiile renale pot fi o complicaţie a unei cistite tratate necorespunzător sau rezistentă la tratament. Constipaţia prelungită, pietrele la rinichi, sarcina şi o malformaţie la nivelul aparatului urinar sunt factori care contribuie la apariţia pielonefritei. Infecţia este produsă de bacteria E.coli, alţi microbi implicaţi fiind Proteus mirabilis, Enterococcus faecalis şi Klebsiella pneumoniae. Pielonefrita apare adesea în urma pătrunderii microbilor din uretră în tractul urinar. Este mai des întâlnită la femei, din motive anatomice, bacteriile ajungând, în cazul lor, mai uşor la nivelul rinichilor. De asemenea, şi bărbaţii pot fi afectaţi.

Atenţie la următoarele simptome!

·Febra şi frisoanele. De obicei, infecţiile urinare nu cauzează febră. De aceea, în cazul apariţiei acestui simptom, poate fi avută în vedere prezenţa pielonefritei, după cum explică dr. Charles Modlin, urolog la Clinica Cleveland din SUA.

·Durerea, care poate fi confundată cu lombalgia. Cea de rinichi este resimţită în spate, sub coaste, de o parte şi de alta a coloanei. Este intensă şi ascuţită, fiind resimţită ca un junghi. Mai ales în cazul bărbaţilor, poate apărea şi durerea inghinală.

·Probleme urinare: nevoia frecventă de a merge la toaletă, senzaţia de arsură sau de durere în momentul urinării, dificultatea de golire a vezicii sunt alte manifestări ale infecţiilor renale.

·Prezenţa sângelui în urină. Multe boli renale au ca simptom urina cu sânge, iar pielonefrita este una dintre ele.

·Urina tulbure. În momentul în care are de înfruntat o infecţie la rinichi, corpul trimite celule albe din sânge pentru a o combate. Urina tulbure în infecţia renală este o acumulare de celule şi bacterii.

·Mirosul urât al urinei. Acest simptom poate să apară din cauza fermentării bacteriilor.

·Ameţeli. Infecţia renală poate favoriza dilatarea vaselor de sânge, ceea ce poate duce la scăderea tensiunii arteriale şi la apariţia ameţelilor.

·Alte simptome: accelerarea ritmului cardiac, diareea, vărsăturile.

Când trebuie să mergi la medic

Încă de la apariţia primelor simptome sugestive pentru o infecţie renală trebuie consultat medicul, pentru a evita complicaţii precum insuficienţa renală, septicemia (infecţia generalizată) sau infarctul renal (necroza unei zone de ţesut renal).

Pielonefrita se tratează cu antibiotice, iar pentru ameliorarea durerilor se pot administra antialgice. În cazul unei infecţii severe, este nevoie de spitalizare, mai ales dacă este vorba despre o pielonefrită obstructivă, care împiedică eliminarea urinei.

INFO

În infecţiile renale, temperatura corpului poate depăşi 38,5 °C.

Cum poţi preveni pielonefrita

Infecţia renală poate fi prevenită prin câteva măsuri simple:

- consum suficient de apă

- evitarea amânării urinării

- tratarea corectă a infecţiilor urinare

- purtarea lenjeriei intime de bumbac

-urinarea după fiecare contact sexual.

Citeşte şi: Pietrele la rinichi: când se impune operaţia. Sfatul medicului