Ce să faci dacă tensiunea ta este prea mică

Te simți slăbit din cauza tensiunii arteriale scăzute? Hidratarea corespunzătoare și purtarea șosetelor compresive te pot ajuta.

Tensiunea arterială scăzută poate fi o problemă serioasă care merită atenție. Este, de asemenea, o problemă mai comună decât ai putea crede, în special pe măsură ce îmbătrânești.

ameteli_shutterstock 2122756115 jpg

Hipotensiunea nu trebuie iegnorată. Foto: Shutterstock

Tensiunea arterială măsoară forța necesară pentru a pompa sângele prin vastul sistem de vase de sânge din corpul tău. O citire a tensiunii arteriale include două numere exprimate în milimetri de mercur (mmHg). Aceste numere indică presiunea asupra vaselor de sânge când inima bate (tensiunea arterială sistolică) și când se odihnește (tensiunea arterială diastolică).

Tensiunea arterială sub 120/80 mmHg este considerată, în general, în zona sănătoasă. Orice valoare peste aceasta este considerată ridicată. Dar dacă primul număr scade constant sub 90, este posibil să ai tensiune arterială scăzută. Hipotensiunea este, de obicei, definită ca orice valoare sub 90/60 mmHg.

Când să ceri ajutor

Tensiunea arterială scăzută nu este întotdeauna un motiv de îngrijorare, dar poate deveni. O scădere bruscă sau drastică a tensiunii arteriale poate fi un semn al unei infecții, boli sau reacții la medicamente, în special dacă ai următoarele simptome:

- Senzație de amețeală sau vertij

- Leșin

- Oboseală și letargie

- Greață

- Dureri de cap

- Vedere încețoșată

- Respirație rapidă și superficială

Tensiunea arterială scăzută în mod constant poate pune stres suplimentar pe organele tale și poate crește riscul de căderi cauzate de amețeli sau leșin.

Iată patru lucruri pe care le poți face pentru a-ți ridica tensiunea arterială.

Bea mai multă apă

Dacă ești deshidratat, pierderea de lichide din corp scade volumul de sânge, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale. Soluția este simplă: consumă suficiente lichide pentru a te menține hidratat. Se recomandă ca femeile să consume 2,7 litri de apă pe zi, iar bărbații 3,7 litri.

Adaugă sodiu în dieta ta

De obicei, sfaturile privind sănătatea includ evitarea sodiului, deoarece excesul poate contribui la boli de inimă și accident vascular cerebral. Dar sodiul joacă un rol esențial în menținerea nivelurilor de lichide din corpul tău. Dacă ai tensiune arterială scăzută, sodiul poate ajuta la creșterea acesteia.

Poartă șosete compresive

Presiunea ușoară exercitată de șosetele compresive poate ajuta la creșterea tensiunii arteriale prin îngustarea ușoară a vaselor de sânge. Ele tind să ridice tensiunea arterială cu aproximativ 5 până la 10 mmHg, spun medicii.

Medicamentele pot fi de vină

Dacă iei medicamente pentru a scădea tensiunea arterială, este posibil ca valorile să scadă prea mult. Medicația pentru pierderea în greutate, insuficiență cardiacă, disfuncție erectilă dar și pentru alte condiții poate afecta tensiunea arterială. Discută cu medicul tău despre ajustarea medicației dacă tensiunea arterială scăzută devine o problemă.

Menținerea unei presiuni adecvate, care să nu fie nici prea mică, nici prea mare, este cheia pentru ca inima să funcționeze la un nivel optim. Dacă experimentezi simptome îngrijorătoare din cauza tensiunii arteriale scăzute, este important să găsești o soluție și să iei măsuri.

Sursa: Cleveland Clinic