Ce este și ce beneficii îți oferă brânza halloumi?

Halloumi este o sursă excelentă de calciu, dar nivelul său de sare și grăsimi o face nepotrivită în cazul unor anume afecțiuni? Nutriționistul Nicola Shubrook dezvăluie beneficiile și dezavantajele acestei populare brânze.

Originară din Cipru, halloumi este o brânză semi-tare, nematurată, în saramură, care poate fi făcută din lapte de vacă, oaie sau capră. Poate fi consumată crudă dar este cu adevărat delicioasă gătită, având un punct de topire ridicat, este o alegere excelentă pentru grătar sau prăjit.

image

Halloumi este un tip de brânză cu o consistență potrivită pentru grătar. Foto: Shutterstock

Pentru a face halloumi, laptele este încălzit și se adaugă cheag sau cheag vegetarian. Odată răcit, cașul și zerul se separă în mod natural. Cașul se lasă apoi să se întărească, după care se braconează în zer cu puțină sare, apoi se ține în saramură pentru a păstra brânza.

Profilul nutrițional al halloumi

O porție de 80 g oferă:

·     250 Kcal

·     19,1 g proteine

·     18,8 g grăsime

·     1,4 g carbohidrați

·     635 mg calciu

·     2,4 g sare

Iată top 5 beneficii pentru sănătate ale halloumi

Bogat în calciu prietenos cu oasele

Halloumi, ca și alte produse lactate, este bogat în calciu, un mineral de care avem nevoie pentru funcționarea musculară și nervoasă, precum și pentru oase și dinți puternici și sănătoși. O porție (80g) oferă o contribuție semnificativă la nevoia zilnică de calciu.

O sursă utilă de proteine

Proteinele sunt esențiale pentru o sănătate bună, mușchii, pielea și sângele sunt toate formate din acest macronutrient esențial. Avem nevoie de cantități adecvate în dieta noastră pentru ca celulele și țesuturile să se dezvolte și să se repare.

Poate reduce riscul de diabet de tip 2

Interesant, un studiu sugerează că un consu regulat de lactate cu grăsime în timpul adolescenței poate reduce riscul de diabet și rezistența la insulină mai târziu în viață. Mecanismele exacte nu sunt pe deplin înțelese, dar pot fi, în parte, datorate nivelurilor ridicate de proteine și grăsimi care încetinesc digestia și ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.

Te poate menține mai satul pentru mai mult timp

Fiind bogată în proteine și grăsimi și plină de aromă, brânza halloumi ajuta la sațietate. Aromele puternice ale halloumi îmbunătățesc gustul mâncării.

Un înlocuitor util de carne

Fiind bogată în proteine, brânza halloumi este valoroasă pentru cei care urmează o dietă lacto-vegetariană. Textura și proprietățile de gătit o fac, de asemenea, o modalitate ușoară de a înlocui carnea în mâncăruri precum burgeri și kebab.

Este halloumi sigur pentru toată lumea?

Fiind un produs lactat cei alergici sau intoleranti la lapte ar trebui sa evite halloumi. Din punct de vedere nutrițional, nu există o mare diferență între diferitele tipuri de halloumi. Dacă ești sensibil la lactoză, poți găsi halloumi de oaie sau de capră mai ușor de digerat .

Halloumi are un conținut ridicat de sare, așa că, dacă ai fost sfătuit să reduci consumul de sare, este posibil să nu fie cea mai bună opțiune pentru tine. Unele supermarketuri oferă halloumi care are un conținut redus de grăsimi, dar nivelurile de grăsimi saturate și de sare pot fi ridicate.

Iată o rețetă deliciosă cu halloumi: salată de sfeclă roșie, halloumi cu rodie și mărar

Ingrediente:

2-3 bucăți de sfeclă roșie, fiartă sau coaptă și tăiată cuburi

200g halloumi, tăiat în felii subțiri

1 rodie mare, curățată și semințele scoase, tăiată în bucăți

O mână de frunze de mărar proaspăt, tocate

2 linguri de ulei de măsline extra-virgin

Sucul de la jumătate de lămâie

Sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust

Oțet balsamic pentru a stropi (opțional)

Instrucțiunide preparare:

Încălzește o tigaie antiaderentă la foc mediu. Adaugă feliile de halloumi într-un singur strat și gătește-le timp de aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte sau până când devin aurii și crocante. Transferă-le pe o farfurie și lasă-le să se răcească puțin.

Într-un bol mare, amestecă cuburile de sfeclă roșie și bucățile de rodie. Adaugă frunzele de mărar tocate.

Într-un castron mic, combină uleiul de măsline și sucul de lămâie pentru a face un dressing. Asezonează-l cu sare și piper după gust.

Adaugă dressingul peste sfecla și rodiile din bol și amestecă ușor pentru a combina.

Așează feliile de halloumi prăjit deasupra salatei.

Opțional, stropește salata cu oțet balsamic pentru un gust intens și arome suplimentare.

Servește imediat, ca o gustare sănătoasă sau ca un aperitiv răcoritor. Poftă bună!

Sursa: BBC Good Food