Iată ce rişti dacă ai hipertensiune şi colesterolul crescut!

Hipertensiunea arterială și colesterolul crescut sunt factori de risc serioși pentru boli de inimă și accident vascular cerebral.

Atunci când hipertensiunea arterială și colesterolul crescut apar împreună, pot deteriora vasele de sânge, crescând foarte mult riscul de complicații viitoare. Pentru a preveni bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, este vital să ții colesterolul și tensiunea arterială sub control.

Ce cauzează colesterolul ridicat?

Colesterolul este o substanță asemănătoare grăsimii de care corpul are nevoie pentru a crea pereții celulari și anumiți hormoni. Colesterolul este produs de ficat și obținut în dietă prin produse de origine animală, cum ar fi carnea, fructele de mare și lactatele.

Colesterolul nu se dizolvă în sânge și trebuie să fie transportat prin corp în particule numite lipoproteine. Lipoproteina cu densitate joasă (LDL) este cunoscută în mod obișnuit ca „colesterol rău”, deoarece crește riscul de boli cardiovasculare. Lipoproteina de înaltă densitate (HDL), pe de altă parte, este considerată „colesterol bun”, deoarece scade riscul.

1 colesterol concept shutterstock 216611539 jpg jpeg

Factorii de stil de viață ne influențează colesterolul. Foto: Shutterstock

Factorii genetici și stilul de viață joacă un rol în cauzarea colesterolului ridicat. Mai multe gene diferite sunt asociate cu această afecțiune.

Dieta tipică americană este bogată în colesterol și grăsimi saturate, ceea ce crește colesterolul. De asemenea, pot contribui lipsa de exerciții fizice și fumatul.

Anumite boli și medicamente pot provoca, de asemenea, colesterol ridicat, un nivel scăzut de hormon tiroidian poate duce la niveluri crescute de LDL, boala renală numită sindrom nefrotic crește nivelul LDL, unele medicamente, inclusiv steroizii, inhibitorii de protează și anumite pilule contraceptive, pot crește colesterolul.

Tensiunea arterială crescută și colesterolul crescut afectează căptușeala interioară a vaselor de sânge, cunoscută sub numele de endoteliu.

De-a lungul timpului, leziunile endoteliale contribuie la formarea plăcilor de colesterol și a celulelor inflamatorii în vasele de sânge din întregul corp, cunoscută sub numele de ateroscleroză.

Deteriorarea endotelială are ca rezultat, de asemenea, o reglare necorespunzătoare a dilatației vaselor de sânge. Rezultatul sunt artere rigide, îngustate care nu răspund așa cum ar trebui funcțiilor corpului.

Potrivit sondajelor, aproape jumătate dintre adulții cu hipertensiune arterială diagnosticată o tratează corespunzător.

Atât hipertensiunea arterială, cât și colesterolul ridicat contribuie la ateroscleroză și cresc riscul de evenimente cardiovasculare, cum ar fi bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Dar pare să existe o interacțiune mai complicată între colesterolul ridicat și tensiunea arterială ridicată.

În primul rând, atunci când factorii de risc pentru hipertensiune arterială și colesterol ridicat apar împreună, ei cresc și mai mult riscul de evenimente cardiovasculare. Iar tratarea colesterolului crescut la un pacient deja tratat pentru hipertensiune arterială reduce și mai mult riscul acestora de apariție a evenimentelor cardiovasculare.Acest lucru demonstrează că este și mai important să tratezi hipertensiunea arterială și colesterolul crescut atunci când acestea apar împreună.

În plus, colesterolul crescut și tensiunea arterială mare apar frecvent împreună, iar studiile au arătat că colesterolul ridicat este asociat și poate contribui la hipertensiune arterială mai târziu în viață.

De asemenea, este important să tratezi și alți factori de risc atunci când oricare dintre ei este prezent.

Riscuri potențiale pentru sănătate

Atât colesterolul crescut, cât și hipertensiunea arterială sunt factori de risc bine cunoscuți pentru accident vascular cerebral și atacuri de cord, deoarece contribuie la ateroscleroză.

Ateroscleroza este acumularea de placă în vasele de sânge. În funcție de vasele de sânge afectate, această afecțiune poate duce la probleme de sănătate. Găsirea aterosclerozei într-o arteră înseamnă că este posibil să ai blocaje în alte artere din organism.

Complicațiile aterosclerozei includ:

Ateroscleroza coronariană: Aceasta este o acumulare de placă în arterele care alimentează inima. Poate duce la atacuri de cord, insuficiență cardiacă și moarte.

Boala arterială periferică: Este o acumulare de placă în arterele picioarelor care poate provoca claudicație sau durere la picioare la mers, care este ameliorată prin odihnă. Blocajele pot duce la ischemia membrelor, în care nu există suficient flux de sânge către picioare, ducând la răni nevindecate, care pot necesita în cele din urmă amputare.

Ateroscleroza carotidiană: Poate bloca fluxul de sânge, placa se poate rupe și poate ajunge la creier, ducând la accident vascular cerebral.

Ischemie mezenterica: Placa din vasele de sânge care alimentează intestinul poate duce la un flux sanguin slab sau „ischemie intestinală”, care provoacă durere după masă și scădere în greutate.

Modalități prin care poți preveni ateroscleroza

Dacă observe orice schimbare bruscă a vederii, slăbiciune sau pierdere a senzitivității pe o parte a corpului, căderi ale muchilor faciali sau dureri în piept, solicit imediat asistență medicală sunând la 911. Acestea pot fi semne ale unui accident vascular cerebral sau unui atac de cord.

Gestionarea tensiunii arteriale și a nivelurilor de colesterol

Anumite modificări ale stilului de viață pot avea un impact mare asupra scăderii tensiunii arteriale, cât și a colesterolului. În multe cazuri, însă, schimbările în stilul de viață nu sunt suficiente pentru a reduce numărul și sunt necesare medicamente.

Un stil de viață activ poate ajuta la menținerea sub control a tensiunii arteriale și a colesterolului. Asociația Americană a Inimii recomandă săptămânal cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice, cum ar fi mersul pe jos, bicicleta sau înotul.

O dietă sănătoasă

La fel de important pentru a face mișcare este o dietă sănătoasă pentru inimă. Pentru a ajuta la scăderea riscului de boli cardiovasculare, săracă în grăsimi saturate și trans, săracă în alimente procesate și zaharoase și bogată în: fructe, legume, fasole, nuci, cereale integrale.

Scăderea sănătoasă în greutate poate diminua atât tensiunea arterială, cât și colesterolul.