Ce să faci dacă ai mâncat în exces?

O singură masă exagerată nu îți va strica iremediabil sănătatea, dar nici bine nu îți face, așadar este bine să pui în aplicare un plan care să-ți îmbunătățească starea, scrie WebMd.

Fă o plimbare

O plimbare ușoară te va ajuta să stimulezi digestia și să reglezi nivelul zahărului din sânge. Dar nu exagera și nu face imeidat după masa niște antrenamente intense. Acestea ar putea face exact contractiul, adică ar trimite resursele de sange către mușchi, corpul va neglija stomacul și acest lucru ar încetini digestia.

Stațiune de schi în Austria FOTO Shutterstock

Profită de vancață pentru a face sport și limitează consumul de mâncare. Foto: Shutterstock

Bea apă

SĂ menții hidratarea este foarte important. Îți poate ajuta corpul să scape de excesul de sare pe care probabil l-ai acumulat la masă. De asemenea, eviți problemele de motilitatea intestinală, precum constipația.

Nu dormi imediat după ce ai mâncat

Dormind imediat după maă poți  pierzi șansa de a arde unele dintre acele calorii pe care tocmai le-ai mâncat. De asemenea, atunci când te întinzi cu stomacul plin, alimentele se pot întoarce, renomen numit reflux, iar acest lucru poate încetini digestia și poate agrava refluxul de acid gastroesofagian.

Mai puține băuturi acidulate

Băuturile carbogazoase nu sunt o idee grozavă. Când le bei, înghiți gaze care îți pot umple sistemul digestiv. Acest lucru te va face să te simți și mai umflat. O parte din gaz poate eructa, dar restul se deplasează prin sistemul tău digestiv și până când este eliminat creează tot felul de probleme și situații neplăcute.

Fă pauze între mese

Te poți pregăti astfel încât să nu exagerezi cu cee ace mănânci, chiar dacă totul te atrage și este gustos. Alege preparatele cu conținut scăzut de calorii și planifică-ți mesele astfel încât să nu ai frustrarea că nu au gustat ceva bnun, dar nici nu suferi pentru că ai mâncat prea mult.

Mergi la spital, dacă este nevoie

Dacă ai o afecțiune cronică, sau dacă pur si simplu ai exagerat cu mâncarea și te simți rău, atunci poate fi o idee bună să nu stai să suferi și să ceri ajutor medical. S-ar putea să te simți rușinat, dar tratamentul primit te poate ajuta dacăp ți-au scăpat lucrurile de sub control.

Citește și Când tusea indică o problemă mai gravă