Ce nu ┼čtiai despre lichidul seminal

Descrierea gustului spermei variază, dar în general, oamenii îl clasifică drept neutru cu ușoară tentă iute, sărată, dulce sau metalică, informează Medical News Today

1 sex oral jpg jpeg

Foto: Shutterstock

De ce are gust?

Acest gust, diferit de la caz la caz, este dat de modul ├«n care diferite fluide ╚Öi subtan╚Ťe chimice se combin─â pentru a forma lichidul seminal. Procesul acesta ├«ncepe ├«n epididim, un organ alungit, alc─âtuit din unirea canalelor eferente ale testiculelor, unde sperma se maturizeaz─â. ├Än timpul procesului de stocare, ampula (o por╚Ťiune anatomic─â aflat─â ├«naintea canalelor de ejaculare) ├«n care se afl─â stocat─â sperma produce un antioxidant puternic, numit ergotionein─â. Acest antioxidant este sintetizat ├«n mod natural de ciuperci, rolul fiind acela de a proteja celulele. Din acest motiv, sperma poate ├«mprumuta un gust ╚Öi un miros similar ciupercilor proaspete. Tot ampula ├«n care se stocheaz─â sperma genereaz─â fructoz─â, un anume tip de zah─âr care are rolul specific de a hr─âni celulele spermale. Aceasta fructoz─â confer─â gustul dulce.

C├ónd se produce ejacularea, corpul adaug─â fluide din glanda prostatic─â ╚Öi vezica seminal─â, care ├«nseamn─â o serie de substan╚Ťe chimice precum aminoacizi, acid citric, fosfor, postasiu. Se ╚Ötie faptul c─â glanda prostatic─â adaug─â mai ales acid citric, dar ╚Öi zinc, calciu, sodiu, potasiu ╚Öi diferite enzime.

Din cauza acestor substan╚Ťe, gustul ╚Öi mirosul spermei variaz─â, fiindc─â sunt adugate ├«n propor╚Ťii diferite de la persoana la persoan─â, ├«ns─â, ├«n general, gustul spermei poate fi:

-        iute sau s─ârat, din cauza faptului s─â este alcalin─â

-        dulce de la fructoz─â

-        metalic din cauza mineralelor ╚Öi vitaminelor con╚Ťinute

Mâncarea poate schimba gustul spermei

Dacă un anume fel de mâncare schimbă mirosul general al corpului nostru, cel mai probabil, îl va schimba și pe cel al spermei. Brocoli este un astfel de aliment, la fel conopida și sparanghelul.

├Än prvin╚Ťa st─ârii de s─ân─âtate, se pare c─â exist─â consecin╚Ťe ale bolilor asupra gustului spermei, informeaz─â Medical News Today.  Astfel, persoanele cu diabet au sperma mai dulce. ├Än general, o s─ân─âtate afectat─â schimb─â ╚Öi gustul spermei, care nu mai poate fi ├«ncadrat ├«n categoriile descrise anterior. Dependen╚Ťa de alcool ╚Öi de fumat, dar ╚Öi probleme de s─ân─âtate precum infec╚Ťiile respiratorii, afec╚Ťiuni care necesit─â tratamente inclusiv radioterapie ╚Öi antibiotic, traiul ├«ntr-un mediu toxic ╚Öi expunerea la pesticide, toate dau un gust alterat spermei.

Citește și Tu știi să te ferești de caniculă?