Ce lucruri te pot face să emani un miros urât?
Mirosurile pe care le producem pot dezvălui multe despre noi, chiar dacă nu suntem conștienți de asta.
Respirația și mirosurile corporale pot semnala ceea ce ai mâncat sau pot fi simptome ale unei boli grave sau rare.
Mirosul poate fi influențat de vârsta ta, de starea de spirit sau de hainele pe care le porți.
Cercetările arată că oamenii pot identifica inclusiv anumite trăsături de personalitate, pe baza mirosului și poate fi folosit de martori pentru a-i identifica pe criminalii dintr-un grup de persoane, așa cum a subliniat un studiu din 2016 în „Frontiers in Psychology”.
Consumul de alimente picante
Alimentele picante și cu miros puternic pot schimba modul în care miroși. În primul rând, parfumul unor mirodenii aromate se atașează de limbă și dinți, conform Clinicii Cleveland. Acest lucru îți afectează mirosul respirației într-un mod pe care s-ar putea să nu-l găsești prea plăcut.
Foto: Shutterstock
Usturoiul și ceapa eliberează compuși chimici asemănători sulfului, pe măsură ce se digeră, ceea ce poate afecta și felul în care respirația miroase și trasnpirația care este eliberată prin pori (același lucru este valabil și pentru condimentele înțepătoare). De asemenea, alimentele te pot face să transpiri mai mult dacă conțin capsaicină, substanța chimică găsită în ardeiul iute (scrie WebMD).
O veste bună este că anumite substanțe chimice din merele crude par să neutralizeze moleculele de miros ale usturoiului. Dacă usturoiul și mărul nu sună apetisant, menta și salata verde te pot ajuta și ele.
Conopida și legumele înrudite
Alimentele precum conopida, varza, broccoli și rudele lor din familia crucifere au arome grozave, dar când organismul digeră aceste legume, ele eliberează substanțe chimice care conțin sulf. „Acești compuși sunt absorbiți în organism și secretați prin transpirație”, a explicat consultantul în chimie medicinală E. Adam Kallel. Mirosul care te însoțește poate dura până la șase ore. Dar, se pot neutraliza substanțele din ele care provoacă mirosuri prin fierbere în apă cu sare, conform HuffPost.
Diabetul poate provoca o respirație fructată
Uneori, respirația urât mirositoare poate fi pur și simplu cauzată de ce ai mâncat. Alteori, însă, poate fi mai grav. „Respirația cu miros de acetonă”, de exemplu, sau un miros fructat, cum l-ar descrie unele persoane, poate semnala o complicație gravă a diabetului zaharat numită cetoacidoză diabetică.
Diabetul este o tulburare în care corpul nu produce sau nu mai răspunde la hormonul insulină. Fără insulină, zahărul din sânge pe care corpul îl folosește drept combustibil nu poate intra în celule și rămâne în sânge. Ca urmare, corpul începe să ardă grăsimi în loc de zahăr. Acest proces determină o acumulare de acizi în sânge, denumiți cetone, care, printre altele, produc un miros distinct al respirației, conform WebMD.
Prea multă carne
Ca parte a unui studiu publicat în Chemical Senses, cercetătorii au testat efectele consumului de carne punând 17 subiecți de testare bărbați să urmeze o dietă controlată, timp de două săptămâni. Unora li s-au dat mese care includeau antreuri de carne în fiecare zi, în timp ce altora li s-au dat mese similar, fără carne. În ultima zi, au purtat tampoane de bumbac sub braț timp de 24 de ore pentru a-și colecta mirosul corporal. Un grup de 30 de femei a evaluat apoi mirosul fiecărui subiect. Mostre de miros de la bărbați care nu au o dietă cu carne au fost evaluați ca „semnificativ mai atractivi, mai plăcuti și mai puțin mirositori” decât cei cu mostrele provenite de la consumatorii de carne.
Când suferi de stres
Glandele ecrine acoperă cea mai mare parte a corpului nostru și eliberează lichid care te răcește atunci când îți este cald. Un al doilea tip, glandele apocrine, eliberează o transpirație mai groasă. Glandele apocrine se găsesc în locurile în care crește părul de pe corp, cum ar fi zona inghinală și axile (prin Clinica Mayo).
Grăsimile și proteinele suplimentare din transpirația apocrină o fac țintă principală pentru bacterii, care produc substanțe chimice mirositoare. Glandele apocrine devin active atunci când ești stresat. Deci, este posibil ca sudoarea din timpul unui antrenament să nu producă prea mult miros, dar transpirația ta în timpul unui eveniment stresant, da.
Oamenii de știință speculează că este posibil să fi evoluat pentru a produce acest miros în timpul situațiilor stresante, ca o modalitate de a îndepărta prădătorii, a explicat Men's Health.
Axilele infectate cu bacterii
Nu transpirația ne face să mirosim, ci bacteriile care se hrănesc cu ea (Mayo Clinic). Uneori bacteriile fac mai rău decât atât și îți infectează părul de la subrat. Dermatologii numesc această afecțiune trichomicoză. Nu provoacă întotdeauna simptome, dar poate produce transpirație colorată (roșu, galben sau negru), transpirație excesivă, pete de transpirație și căderea părului, deoarece bacteria distruge părul de la subrat. Micile umflături pe părul afectat sunt un alt indiciu. Bărbații sunt mai predispuși la această afecțiune decât femeile, deoarece este mai puțin probabil să-și radă axilele.
Tratamentul pentru trichomicoză este destul de simplu: speli în mod regulat zona, folosind un antiperspirant, reducând umiditatea cu o pudră de uscare și spălarea cămășilor între utilizări ar trebui ajute. Trebuie ras și părul afectat. Un medic ar putea prescrie o cremă sau un unguent antibiotic pentru a elimina bacteriile sau, în unele cazuri, un antibiotic oral (prin Healthline).
Apneea în somn
Respirația de dimineață poate fi un semn de avertizare că nu dormi suficient, mai ales dacă este însoțită de sforăit noaptea și somnolență în timpul zilei, a raportat Men's Health.
Este posibil să ai apnee în somn, o afecțiune care te paote opri să respiri în timpul somnului, deoarece căile respiratorii sunt blocate. Acest lucru se poate întâmpla atunci când mușchii căilor aeriene superioare se relaxează, împiedicând aerul să ajungă la plămâni, și te terezești pe tot parcursul nopții. Pe lângă sforăitul și somnul agitat, alte simptome includ sunete de gâfâit sau de sufocare în timpul nopții, dureri de cap dimineața și probleme de memorie sau de concentrare în timpul zilei, conform Academiei Americane de Medicină a Somnului (AASM).
Părerile politice miros?
Felul în care îți miroase o altă persoană se poate datora, cel puțin în parte, convingerilor tale politice. Pare greu de crezut, dar cercetătorii au documentat acest lucru prin recrutarea a 21 de persoane cu convingeri puternice liberale și conservatoare pentru a furniza mostre de miros corporal, purtând tampoane la subrat timp de 24 de ore. Apoi au chestionat alți 125 de voluntari cu privire la politică și i-au pus să evalueze mostrele de miros corporal.
Oamenii au avut tendința de a evalua mirosurile ca fiind mai atractive dacă aveau înclinații politice similare cu cele ale persoanei care a furnizat eșantionul, chiar dacă nu aveau de unde să cunoască politica donatorului de miros. Într-un caz, cineva a cărui politică se potrivea cu cea a donatorului a descris eșantionul drept „cel mai bun parfum pe care l-am mirosit vreodată”. Altcineva, care avea ideologia opusă, a descris aceeași probă de miros ca fiind „râncedă”, deși nimeni nu ar putea identifica un anumit miros ca fiind „liberal” sau „conservator”. Este un efect mic, spun cercetătorii, dar ar putea fi un motiv pentru care oamenii cu politici similare sunt atrași unul de celălalt.
O boală metabolică
La o persoană cu o tulburare genetică rară numită trimetilaminurie (TMAU), organismul nu poate digera complet anumite alimente, ceea ce duce la acumularea unei substanțe chimice care produce un miros asemănător cu peștele putrezit sau gunoiul. Mirosul este singurul simptom, dar este evident unul supărător. Poate avea un impact social și psihologic grav.
Într-un studiu publicat în The American Journal of Medicine, aproximativ o treime dintre persoanele care se luptau cu mirosul corporal anormal inexplicabil aveau boala nediagnosticată.
Opțiunile de tratament includ evitarea alimentelor cum ar fi ouă, broccoli, soia, fasole, pește de apă sărată și carne de organe și administrarea unui antibiotic care va afecta bacteriile din intestin pentru a împiedica producerea substanței chimice care provoacă mirosuri.
Frica împrăștie feromoni
Se pare că și oamenii pot fi capabili să detecteze mirosul fricii. Ca parte a unui studiu din Neuro Endocrinology Letters, cercetătorii au colectat mostre de miros de la 42 de femei care au vizionat fie un film de groază („Candyman”), fie un film neutru (înregistrări scenice dintr-o călătorie cu trenul). Subiecții au completat chestionare înainte și după filme, pentru a evalua dacă s-au speriat. Ulterior, mostre de miros au fost prezentate unui al doilea grup de 62 de femei care le-au evaluat în funcție de diferite criterii. Probele care au fost prelevate în timpul filmului de groază au fost evaluate ca fiind mai puțin plăcute, mai intens mirositoare și mai „agresive” în comparație cu mostrele din filmul neutru.
În special, diferențele de evaluare a mirosului nu au fost legate de nivelurile oamenilor de cortizol, hormonul stresului, în timpul filmelor, care a fost de asemenea măsurat. Deci, este posibil ca atunci când ne este frică, să eliberăm un „feromon al fricii” specific, în plus față de cei de stres.
Depinde cine te miroase
Unii bărbați pot mirosi mai bine sau mai rău, în funcție de cine-i miroase. Motivul este o substanță chimică numită androstenonă, un derivat al testosteronului, care este prezentă în transpirația masculină. La unele mamifere, parfumul acestei substanțe chimice transmite informații sociale și sexuale.
Într-un studiu publicat în Nature, cercetătorii au testat capacitatea voluntarilor de a detecta androstenona și multe alte mirosuri. De asemenea, au luat probe de sânge de la subiecți pentru a analiza genetica legată de percepția mirosului. Ei au descoperit că o singură genă afectează percepția androstenonei. Persoanele cu o versiune a acestei gene au perceput substanța chimică ca mirositoare urât sau asemănătoare urinei. Pentru persoanele cu o versiune diferită a genei, mirosea mai mult a vanilie sau nu avea deloc miros.
Acest lucru ridică întrebări cu privire la modul în care semnalele sociale ar putea fi transmise de androstenonă, având în vedere că miroase diferit la diferiți oameni. „Care ar putea fi implicațiile sociale și sexuale ale acestui lucru asupra percepției cuiva îbn privința semenilor?” a întrebat autoarea studiului dr. Leslie Vosshall într-un comunicat de presă.
Miroși mai bine când ești mai bătrân
Unele lucruri se îmbunătățesc odată cu vârsta și se pare că și mirosul corporal poate deveni mai plăcut pe măsură ce îmbătrânim.
Pentru a studia efectul îmbătrânirii asupra mirosului corporal, o echipă de cercetare a prelevat mostre de miros de la bărbați și femei tineri (20 până la 30 de ani), de vârstă mijlocie (45 până la 55 de ani) și seniori (75 până la 95 de ani). Apoi un grup separat de oameni a evaluat mirosurile. S-a dovedit că mirosurile corporale de la vârstnici au fost evaluate ca fiind cele mai puțin intense dintre cele trei grupuri, iar mostrele din grupul de vârstă mijlocie au fost evaluate ca fiind cele mai intense. Mirosurile din grupul de seniori au fost evaluate ca fiind mai puțin neplăcute decât mostrele de mirosuri din celelalte două grupe de vârstă.
Sursa: Health Digest