Ce înseamnă culoarea, forma, dimensiunea și consistența fecalelor?

Poate nu dai importanță reziduurilor pe care organismul le elimină, dar fecalele sunt un bun barometru al sănătății și îți vor da inidcii când ceva nu este în regulă cu sănătatea ta.

Iată lucrurile la care trebuie să fii atent în privința fecalelor, ca ă știi când au un aspect sănătos și când nu, potrivit Very Well Health.

Culoare galbenă 

Există câteva motive precum faptul că ai mâncat alimente galbenecum ar fi cartofi dulci, morcovi, turmeric sau care conțin colorant alimentar galben. Și persoanele cu boală de reflux gastroesofagian și cei care iau medicamente pentru această afecțiune au uneori fecale galbene.

toaleta jpg

Scaunul nu indică doar probleme cu digestia, ci și alte afecțiuni. Foto: Shutterstock

Scaunul galben poate fi, de asemenea, un semn al unei infecții care afectează intestinele, mai ales dacă ai și diaree, febră, simptome asemănătoare gripei sau crampe stomacale. Scaunul galben după infecția cu COVID-19 a fost raportat în mod frecvent.

Și giardioza, o infecție a intestinului subțire cauzată de parazitul giardia lamblia, poate duce, de asemenea, la fecale galbene sau diaree.

În unele cazuri, culoarea galbenă poate însemna că există exces de grăsime în scaun - o afecțiune cunoscută sub numele de steatoree. Acest lucru poate fi cauzat de orice perturbă mucoasa intestinală, cum ar fi boala celiacă sau tulburări care afectează pancreasul, ficatul sau vezica biliară.

Steatoreea poate fi urât mirositoare, spumoasă sau poate pluti în vasul de toaletă. Adesea se lipește de partea laterală a vasului și este greu de îndepărtat.

Unii oameni au acest aspect galben al fecalelor dupa intevenții chirurgicale de îndepărtare a vezicii biliare (colecistectomie). Acest lucru se datorează faptului că există o cantitate mai mare de bilă care se deplasează direct în intestine, ducând la diaree apoasă care este adesea galbenă.

În cazul bebelușilor, scaunele moale, galbene, sunt normale, deoarece laptele matern trece rapid prin sistemul lor digestiv. Culoarea galbenă este data de bilă. Bebelușii alăptați tind să aibă șase sau mai multe scaune pe zi, dar dacă cantitatea de scaune sau consistența se schimbă brusc, atunci ar trebui să suspectați diaree.

De asemenea, este normal ca bebelușii hrăniți cu lapte praf să aibă scaune galbene, iar pe măsură ce bebelușul crește, ar trebui să devină maro. Te poți aștepta ca această schimbare să apară atunci când începi să introduci alimente solide în dieta lor.

Culoare verde

Consumul de multe legume cu frunze, cum ar fi varza kale sau spanacul, poate provoca o culoare verzuie. Suplimentele cu fier și coloranții alimentari, inclusiv colorantul verde, violet și albastru, pot transforma fecalele într-o culoare smarald.

Afecțiunile care accelerează activitatea intestinală, cum ar fi o afecțiune intestinală sau toxiinfecția alimentară, pot duce, de asemenea, la o culoare verde sau la diaree verde. La femei, scaunul verde poate apărea în anumite momente în timpul sarcinii.

Deși forma și frecvența normală a scaunului variază de la o persoană la alta, dacă scaunul tău se scufundă rapid în apa din toaletă, este posibil să nu ai suficiente lichide sau fibre în dietă. Acest tip de scaun are adesea o culoare mai închisă, deoarece rămâne mai mult timp în intestine.

Cerealele integrale, fructele și legumele, fasolea, nucile și semințele nesărate sunt toate surse excelente de fibre.

Scaun plutitor

Dacă scaunul plutește din când în când, probabil că nu este ceva de care să-ți faci griji. Cel mai probabil, scaunul are doar o cantitate crescută de gaz în el. Acest lucru se poate întâmpla după consumul de băuturi carbogazoase, fasole și alimente cu zahăr. Unele tulburări gastro-intestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil, pot provoca, de asemenea, scaun plutitor.

Cu toate acestea, scaunul care plutește constant poate fi un semn că nu absorbi grăsimea în mod corespunzător. Când se întâmplă acest lucru, este posibil să ai steatoree.

Sub formă de pietricele

Scaunul excretat în bucăți mici se numește uneori scaun cu pietricele. Fibrele formează un gel în intestine atunci când sunt fermentate de bacterii din colon și combinate cu apă. Dacă există o lipsă de fibre care țin scaunul împreună, acesta poate avea formă de pietricelele mici.

Creșterea aportului de fibre poate ajuta; pentru a face acest lucru, crește încet aportul până la valoarea zilnică recomandată de 28 de grame.

Moale sau apos

Scaunele moi (diaree) care durează câteva zile sau mai puțin sunt frecvente și, de obicei, nu sunt grave. Poate fi declanșată de o serie de alimente, suplimente și medicamente diferite. De exemplu, consumul de prea multă fructoză, care se găsește în miere și în multe băuturi răcoritoare și alimente procesate, poate provoca scaun moale.

O altă cauză comună a scaunului moale este o infecție gastrointestinală - altfel cunoscută și sub numele de gripă stomacală.

Scaune uscate

Dacă mișcările intestinale sunt uscate, însoțite de durere sau sau rare (mai puțin de trei ori pe săptămână), este posibil să ai constipație.

Anumite medicamente și afecțiuni pot duce la constipație. Dar, pentru mulți oameni, cauza este lipsa fibrelor alimentare. Leguminoasele și zmeura sunt doar câteva dintre alimentele care pot ajuta la constipație. În unele cazuri, remediile naturale pot ajuta și ele.

Mucusul în scaun

Acesta este o substanță groasă, asemănătoare jeleului, care vă lubrifiază intestinele, protejându-le de acidul din stomac, bacterii, viruși sau ciuperci. De asemenea, face ca mișcările intestinale să fie alunecoase și ușor de eliminat.

Deși mucusul se găsește în mod obișnuit în scaun, în mod normal nu îl observi, deoarece tinde să fie limpede.

Dacă începi să vedezi mucus în scaun sau observi că mucusul este alb sau galben, poate fi un semn de inflamație sau iritare a peretelui intestinal din cauza unei probleme de sănătate subiacente.

Scaun creion subțire

Efortul excesiv atunci când vă aflați la toaletă poate duce la un scaun lung și subțire. Scaunele subțiri eliminate constant, ar putea semnala o problemă medicală. Orice afecțiune care obstrucționează intestinele, cum ar fi polipii rectali benini, hemoroizii, mărirea prostatei sau cancerul de colon, rect sau prostată ar putea cauza scaun subțire ca un creion, de aceea, problema trebuie investigată.

Culoare alburie

Sărurile biliare din intestine conferă scaunului culoarea maronie obișnuită. Dacă observi o culoare albă, gri sau de argilă, ar putea exista o lipsă de bilă în scaun. O blocare a căilor biliare din cauza calculilor biliari sau o afecțiune care afectează vezica biliară, ficatul sau pancreasul poate fi cauza scăderii debitului biliar.

Dacă observi culoarea albă, culoarea argilei sau gri adresează-te medicului. De asemenea, de câte ori ai modificări ale obiceiurilor intestinale care sunt însoțite de simptome precum greață, vărsături sau durere în abdomen, ar trebui consultat medicul.

Alimente nedigerate în scaun

Anumite alimente din plante, cum ar fi porumbul și cojile de struguri, sunt adesea recognoscibile în scaun. Asta pentru că organismului uman îi lipsesc enzimele necesare pentru a digera anumite părți ale pereților celulelor vegetale.

A mânca mai încet și a mesteca bine fiecare mușcătură poate ajuta. Dacă vezi în mod regulat alimente nedigerate în scaun și ai și alte modificări cum ar fi diaree sau crampe, trebuie discutat cu medicul

Culoare roșiatică

O culoare roșiatică aprinsă poate fi cauzată de sfeclă, merișoare, suc de roșii sau supă sau produse care conțin colorant alimentar roșu. Medicamentele colorate în roșu, pot, de asemenea, să de această culoare scaunului.

Dacă există sânge în scaun, culoarea depinde de locul în care are loc sângerarea în tractul digestiv. Sângele din partea superioară a tractului gastrointestinal, cum ar fi stomacul sau esofagul, va părea întunecat în momentul în care iese din corp.

Sângele care este roșu aprins este mai probabil să provină din tractul gastrointestinal inferior, cum ar fi intestinul gros sau rect. Aceasta poate fi cauzată de hemoroizi, fisuri anale, colită ulcerativă, diverticuloză sau cancer de colon, printre alte afecțiuni.

Sângele din scaun nu pare întotdeauna roșu aprins. Sângele poate fi prezent și în scaun, dar nu este vizibil - acesta este cunoscut sub numele de sânge „ocult”. Testul de sânge ocult în fecale este un test comun folosit pentru a-l detecta.

Negru sau întunecat

Anumite alimente, suplimente și medicamente pot provoca temporar o culoare neagră a fecalelor, de exemplu, suplimente cu fier și cele cu  cărbune.

Alimente întunecate, cum ar fi lemnul dulce negru, sucul de struguri, prăjiturile, murele sau afinele produc acest efect.

Scaunul poate apărea și mai întunecat în cazul constipației.

O culoare aproape neagră, întunecată sau asemănătoare gudronului, cu o consistență groasă, poate însemna că există sângerare în partea superioară a tractului gastrointestinal. Afecțiunile medicale care pot provoca scaun întunecat, asemănător gudronului, includ ulcerul duodenal sau gastric, varice esofagiene și gastrită.

Când să mergi la medic?

Deși este normal ca mișcările intestinale să varieze de la o zi la alta, în funcție de ceea ce mănânci și bei, culoarea excrementelor ar trebui să fie, în general, într-o nuanță de maro. Scaunele ar trebui să nu presupună încordări sau disconfort, să aibă o consistență asemănătoare unei paste de dinți și să arate mai mult ca o banană decât ca un creion și nu ar trebui să vezi mucus sau sânge.

Medicul trebuei să știe dacă scaunul tău este roșu aprins, negru sau palid sau dacă ai simptome suplimentare, cum ar fi durerile abdominale. De asemenea, ar trebui să știe dacă este în mod constant subțire sau ca un creion, apos sau însoțit de mucus sau puroi.

Vezi şi: Soluţii naturiste care ajută în acnee. Ce remedii poţi încerca