Ce greșeli fac femeile în viața intimă?

Experții în relații susțin că exista o serie de greșeli frecvente pe care femeile le fac în relațiile intime.  

Nu inițiază sexul cu partenerul

Mulți dintre bărbați se tem că ar putea părea prea insistenți sau  etichetați drept agresivi. Potrivit lui Les Parrot, profesor de psihologie la Universitatea Seattle Pacific și autorul unei noi cărți numită „Crazy Good Sex”, eșecul în a iniția sexul este una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac femeile.

sex png

Femeile, în egală măsură cu bărbații sunt responsabile pentru plăcerea din intimitate. Foto: Shutterstock

„Majoritatea bărbaților simt că sunt întotdeauna inițiatorii și asta creează un dezechilibru pe scara pasiunii în relație”, spune el, deoarece și bărbații vor să fie în postura de a fi doriți, la fel de mult ca și femeile.

De asemenea, păstrarea ideilor învechite despre rolurile sexuale inhibă satisfacția față de relațiile sexuale, spune „Dr. Ruth”, alias Ruth Westheimer, terapeut psihosexual, profesor la Universitatea din New York și lector la universitățile Yale și Princeton. „Se obișnuia să se creadă că femeile sunt mai puțin interesate de activitatea sexuală și nu este așa. Femeile sunt la fel de interesate de sex ca și bărbații”.

Îşi faci griji pentru cum arăți

Dacă te gândești la felul în care arăți în timpul sexului și acest lucru te oprește să te distrezi și îți distruge șansele de a obține un orgasm, ceva trebuie să se schimbe.

„Nu te gândi la grăsimea de pe burtă sau la machiajul de pe față”, sfătuiește Westheimer. „Concentrează-te pe plăcere. Trebuie să-ți dai permisiunea de a avea un orgasm.”, spune Parrott.

Helen Fisher, antropolog cultural la Universitatea Rutgers și autoarea unei noi cărți numită „Why Him, Why Her”, spune că bărbații nu observă „jumătate din lucrurile care, pentru femei, sunt adevărate obsesii”.

Ceea ce tu consideri un defect devine ivizibil dacă manifești „entuziasm, energie, ești interesat de partener și ai o minte flexibilă.”, spune Helen Fisher.

Potrivit lui Fisher, există o explicație evolutivă pentru orbirea selectivă pe care oamenii o arată defectelor noastre fizice. Din motive darwiniene, spune Fisher, bărbații caută (în mod inconștient, desigur) femei care sunt capabile să aibă copii sănătoși. Începând cu milioane de ani în urmă, bărbații care au atras femei fertile și au avut mulți copii au continuat să trăiască prin urmași. Deși poate că nu este atât de necesar astăzi, Fisher spune că mecanismul de supraviețuire primar continuă să existe.

„Bărbații sunt mult mai atrași de femeile care prezintă semne de sănătate, tinerețe și fertilitate. În loc să îți faci griji pentru forma taliei și șoldurilor, preocupă-te pentru nivelul de energie, entuziasmul și interesul pentru bărbatul tău”, sfătuiește Fisher.

Presupunerea că pentru bărbați sexul implică atașament

Westheimer crede că ar trebui să renunțăm cu toții la noțiunile de modă veche, cum ar fi că femeile nu sunt la fel de interesate de sex, sau că sexul este „doar sex” pentru bărbați și nu implică sentimente. „Pentru unii bărbați, sexul este un act foarte important. Nu-l minimiza.”

Cercetarea, spune Parrott, susține ideea că atât bărbații, cât și femeile consideră că intimitatea sexuală în contextul unei relații angajate este mai satisfăcătoare decât sexul ocazional.

„Studiile arată foarte clar că persoanele care au cea mai bună calitate a relațiilor sexuale și fac cel mai frecvent sex sunt cuplurile căsătorite. Asta spune multe”, punctează Parrot.

Într-un studiu realizat de Fisher și colegii ei, cu subiecți studenți care se angajează în aventuri de o noapte, cifrele arată că bărbații sunt la fel de serioși cu privire la sex și relații ca și femeile. De fapt, mai mult de 50% dintre femei și 52% dintre bărbații care s-au implicat într-o aventură de o noapte, potrivit lui Fisher, au raportat că au făcut acest lucru în speranța de a continua apoi legatura respectivă. O treime dintre ei chiar aucontinuat și au avut o relație.

Să crezi că bărbații sunt mereu pregătiți pentru sex

Sigur, majoritatea bărbaților ieșiți din adolescență sunt pregătiți și dornici aproape oricând, dar nu este adevărat și pentru bărbații ajunși la maturitate. Presiunile din viața de zi cu zi: familie, muncă, facturi, pot distruge libidoul unui bărbat. Aceasta este o mare surpriză pentru multe femei și, adesea, lipsa lor de interes pentru sex este ceva pe care îl luăm personal.

„Când constată că un bărbat nu vrea să facă sex, se gândesc „nu mă iubește”. Nu este adevărat. Pur și simplu nu vrea să facă sex.”, spune specialistul.

Nu oferi ghidaj

A vorbi direct despre sex și a spune ceea ce ne place și ce nu, ne poate face să ne simțim inconfortabil, chiar și cu un partener cu care suntem de mult timp și de care altfel ne simțim aproape, spune Parrott. Dar este modalitatea sigură de a obține o relație sexuală satisfăcătoare.

„O femeie trebuie să-și asume responsabilitatea pentru întâlnirile ei sexuale și modul cum acestea se desfășăară”, spune Westheimer. „Niciun bărbat nu poate aduce o femeie la orgasm dacă ea nu își asumă responsabilitatea pentru experiența ei sexuală. Nici cel mai bun iubit nu poate ști de ce are nevoie fără ca ea să-l ghideze.”

Vestea bună, potrivit lui Fisher, este că bărbații doresc foarte mult să le mulțumească pe femei.

„Dacă le poți spune într-un mod care să nu le omoare ego-ul, ceea ce vrei de la ei, ei vor aprecia”, spune Fisher.

Te enervezi când sugerează ceva nou

 După ce un cuplu a fost împreună o vreme, este firesc să vrei să condimentezi lucrurile cu puțină varietate. Doar pentru că bărbatul tău vrea să încerce ceva nou, nu înseamnă că este nemulțumit de tine sau de viața ta sexuală. Pe scurt: nu o lua personal.

„Nimeni nu ar trebui să se simtă vreodată obligat să facă ceva ce nu vrea să facă pe teritoriul intim al sexualității”, spune Parrott. „Dacă bărbatul tău te roagă să încerci ceva care este în afara moralității tale, clarifică cu el de ce nu poți să o faci și explică de ce. Desigur, fă asta cu delicatețe. Dacă este o solicitare pur și simplu neașteptată și inițial ești neliniştită în legătură cu asta, încearcă să nu reacționezi exagerat. În schimb, spune-i că ai nevoie de timp să te gândești la asta.”

Sursa: WebMd