Ce este un abces cerebral? Tot ce trebuie să știi
Un abces cerebral este o colecție de puroi, celule imunitare și alte materiale din creier, cauzate de o infecție bacteriană sau fungică.
Cauzele abcesului cerebral sunt bacteriile sau ciupercile care infectează o parte a creierului. Ca urmare, apar umflarea, iritația și inflamația la nivel cerebral, potrivit publicației spitalului Mont Sinai.
Celulele cerebrale infectate, globulele albe din sânge, bacteriile sau ciupercile vii și moarte se adună într-o zonă a creierului iar țesutul care se formează în jurul acestei zone le transformă într-o masa care creează un abces.

Confuzia, amețeala, presiunea în craniu pot fi semnele abcesului cerebral. Foto: Shutterstock
Germenii care provoacă un abces cerebral pot ajunge la creier prin sânge. Sau, intră direct în creier, în timpul unei intervenții chirurgicale pe creier. În unele cazuri, un abces cerebral se dezvoltă dintr-o infecție a sinusurilor, dar cel mai adesea, sursa infecției nu este găsită. Cu toate acestea, cea mai comună sursă este o infecție pulmonară și mai rar, o infecție cardiac.
Riscul de a dezvolta abces cerebral este mai mare dacă
· Ai un sistem imunitar slăbit (cum ar fi la persoanele cu HIV/SIDA)
· Boli cronice, precum cancerul
· Medicamente care suprimă sistemul imunitar (corticosteroizi sau chimioterapie)
· Boală cardiacă congenitală
· Simptomele se pot dezvolta lent, pe o perioadă de câteva săptămâni, sau se pot dezvolta brusc și pot include:
· Modificări ale stării mentale, cum ar fi confuzia, răspunsul sau gândirea lentă, incapacitatea de concentrare sau somnolența
· Scăderea capacității de a simți
· Febră și frisoane
· Dureri de cap, convulsii sau gât înțepenit
· Probleme cu vorbirea
· Pierderea funcției musculare, de obicei pe o parte
· Vărsături
· Slăbiciune
Cum ajungi la diagnostic?
Un examen (neurologic) al creierului și al sistemului nervos va arăta de obicei semne de presiune crescută în interiorul craniului și probleme cu funcțiile creierului.
Testele pentru a diagnostica un abces cerebral pot include:
· Hemoculturi
· Radiografie a pieptului
· Hemoleucograma completă (CBC)
· Tomografia capului
· Electroencefalograma (EEG)
· RMN al capului
· Testarea prezenței anticorpilor la anumiți germeni
O biopsie cu ac este de obicei efectuată pentru a identifica cauza infecției.
Tratamentul
Un abces cerebral este o urgență medicală. Presiunea din interiorul craniului poate deveni atât de mare încât să pună viața în pericol. Spitalizarea este necesară până când starea pacientului este stabilă.
Tratamentul nechirurgical se recomandă pentru un abces mic (mai puțin de 2 cm), un abces aflat adânc în creier, dacă aveți simultan și abces și meningită, sau mai multe abcese.
Este necesară intervenția chirurgicală dacă:
· Creșterea presiunii în creier continuă sau se agravează
· Abcesul cerebral nu devine mai mic după medicamente
· Abcesul cerebral coține gaze (produse de unele tipuri de bacterii)
· Abcesul cerebral se poate rupe (ruptura)
· Abcesul cerebral este mare (mai mult de 2 cm)
Chirurgia constă în deschiderea craniului, expunerea creierului și drenarea abcesului. Testele de laborator sunt adesea efectuate pentru a examina lichidul. Acest lucru ajută la identificarea cauzei infecției, astfel încât să poată fi prescrise antibioticele sau medicamentele antifungice potrivite.
Aspirația ghidată de scanare CT sau RMN poate fi necesară pentru un abces profund. În timpul acestei proceduri, medicamentele pot fi injectate direct în masa abcesului.
Anumite diuretice (medicamente care reduc lichidul din organism, numite) și steroizi pot fi, de asemenea, utilizate pentru a reduce umflarea creierului.
Dacă nu este tratat, un abces cerebral este aproape întotdeauna mortal. Cu tratament, rata mortalității este de aproximativ 10% până la 30%. Cu cât tratamentul este primit mai devreme, cu atât mai bine. Unii oameni pot avea probleme pe termen lung ale sistemului nervos după operație.
Complicațiile pot include:
· Leziuni ale creierului
· Meningită severă, care pune viața în pericol
· Revenirea (recurența) infecției
· Convulsii
Prevenirea
Puteți reduce riscul de a dezvolta un abces cerebral prin tratament pentru infecții sau probleme de sănătate care le pot provoca.
Unele persoane, inclusiv cele cu anumite tulburări cardiace, pot primi antibiotice înaintea procedurilor dentare sau a altor proceduri pentru a ajuta la reducerea riscului