Ce este parodontoza şi care sunt factorii de risc

1 cum sa ai dinti sanatosi si frumosi fara sa mergi la dentist 11n3 jpg jpeg

Parodontoza este o problemă des întâlnită care afectează atât adulţii, cât şi copii, ca rezultat al unei igiene orale defectuoase. Care sunt factorii de risc?

Ce este parodontoza

Infecţie gravă a gingiei, parodontoza afectează ţesutul moale şi distruge osul care susţine dintele. Din această cauză, dinţii afectaţi pot începe să se mişte sau chiar să cadă. Parodontoza creşte riscul persoanei afectate de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau de a dezvolta alte probleme de sănătate. Printre simptomele acestei afecţiuni se numără inflamarea repetată a gingiilor şi înroşirea lor, cu durere la atingere, retragerea giingiilor şi apariţia spaţiilor mari între dinţi şi a zonelor cu puroi, sângerări în timpul periajului, respiraţie urât mirositoare şi, în cele din urmă, pierderea dinţilor.

Care sunt factorii de risc pentru apariţia parodontozei

Factorii care influenţează apariţia acestei afecţiuni sunt gingivita, igiena orală defectuoasă, fumatul sau mestecarea tutunului, vârsta înaintată, schimbările hormonale (cum ar fi acelea legate de sarcină sau menopauză), obezitatea, consumul abuziv de medicamente, o nutriţie dezechilibrată, săracă în vitamina C, moştenirea genetică, diabetul, artrita reumatoidă, boala Crohn şi anumite boli care scad imunitatea (SIDA, leucemia etc.).

Cum se tratează parodontoza

Medicul stomatolog este cel care iniţiază tratamentul şi este important ca indicaţiile să fie respectate întru totul. Gura se va clăti cu clorhexidină, care luptă împotriva bacteriilor, iar antibioticele pot fi recomandate să se administreze fie pe cale orală, fie plasate la rădăcina dinţilor (de exemplu, se va pune gel antibiotic cu doxiciclină, care ajută la ţinerea la distanţă a bacteriilor şi micşorează pungile parodontale). Dacă boala parodontală este într-un stadiu avansat, tratarea ei se poate face prin intervenţie chirurgicală de reducere a „buzunarelor” parodontale, grefă de ţesut gingival, grefă de os şi regenerare tisulară.

Cum se pot preveni probemele dentare

  • Dinţii se perie de 2 ori pe zi cu o periuţă clasică sau electrică. Este important ca firele să fie mai degrabă moi decât prea aspre.
  • Se foloseşte o pastă de dinţi cu fluor.
  • După periaj, se utilizează mai întâi aţa dentară şi apoi apa de gură.
  • Se curăţă temeinic periuţa după folosire şi se lasă la uscat, cu perii în sus.
  • Se înlocuieşte periuţa de dinţi la fiecare 3-4 luni.
  • Se va face o vizită la cabinetul stomatologic o dată pe an în cazul în care dinţii sunt sănătoşi şi starea generală de sănătate este în limitele normalului sau de mai multe ori pe an dacă persoana fumează, ia anumite medicamente sau are gura uscată.

Citeşte mai multe despre parodontoză, complicaţii şi tratament:

Tratarea parodontozei - De ce depinde vindecarea şi prevenirea recidivelor

Dr. Alexandru Rău: „Respiraţia urât mirositoare este un simptom al parodontozei”