Ce este ficatul gras ┼či ce trebuie s─â m─ân├ónci pentru a nu ajunge la complica┼úii

1 legume shutterstock 1003950 jpg jpeg

Steatoza hepatic─â sau boala ficatului gras afecteaz─â 1 din 10 persoane ┼či poate duce la apari┼úia cirozei ├«n cazul ├«n care nu este tratat─â. Cele mai expuse acestei complica┼úii sunt personele care consum─â frecvent alcool ┼či produse de tip fast-food.

Cunoscut─â mai ales sub numele de ficat gras sau m─ârit, steatoza hepatic─â este produs─â de acumularea de gr─âsimi la nivelul acestui organ. Exist─â dou─â tipuri de steatoz─â: cea alcoolic─â, cauzat─â de consumul excesiv de alcool, pe termen lung, ┼či cea non-alcoolic─â, favorizat─â de alimenta┼úia bogat─â ├«n gr─âsimi. Mai ales ├«n primele stadii, afec┼úiunea este lipsit─â de simptome, iar ├«n faze avansate, pot ap─ârea st─ârile de oboseal─â. Frecvent, steatoza hepatic─â este diagnosticat─â la o ecografie abdominal─â de rutin─â ┼či poate ap─ârea at├ót la persoanele aparent s─ân─âtoase, c├ót mai ales la cei cu afec┼úiuni asociate. ÔÇ×Steatoza hepatic─â non-alcoolic─â reprezint─â o boal─â a ficatului asociat─â cu obezitatea, rezisten┼úa la insulin─â (hormon pancreatic care asigur─â controlul glucozei sangvine), cu hiperlipidemia (cre┼čterea lipidelor ├«n s├ónge ÔÇô trigliceridele ├«n principal, dar ┼či colesterolul) ┼či chiar cu afec┼úiuni cardiovasculare precum hipertensiunea arterial─âÔÇŁ, explic─â medicul primar gastroenterolog Paul Dragomir de la centrul ÔÇ×MediclassÔÇŁ din Bucure┼čti.

Dieta este esenţială

Prima măsură în steatoza hepatică este respectarea unui regim igieno-dietetic, iar în cazul în care consumul de alcool este cauza bolii, renunţarea la acesta este primordială.

ÔÇ×Dieta ┼či regimul de via┼ú─â sunt specifice fiec─ârui caz ├«n parte dar, ├«n principiu, trebuie diminuat sau eliminate aportul de alimente bogate ├«n gr─âsimi ┼či zaharuri concentrateÔÇŁ, recomand─â medicul Paul Dragomir.

Din alimenta┼úia recomandat─â ├«n steatoz─â hepatic─â nu trebuie s─â lipseasc─â fructele ┼či legumele, cerealele integrale, br├ónzeturile degresate, carnea slab─â de pui ┼či de vit─â. De asemenea, este recomandat ┼či consumul de pe┼čte (somon, macrou), deoarece gr─âsimea con┼úinut─â de acesta este bogat─â ├«n acizi gra┼či Omega 3, care ajut─â la sc─âderea trigliceridelor.

ÔÇ×Alimentele care pun probleme prin mecanismele de prelucrare metabolic─â  ┼či care ar trebui limitate sunt cele cu con┼úinut ridicat de gr─âsimeÔÇŁ, spune dr. Adrian Copcea, medic specialist ├«n nutri┼úie, boli metabolice ┼či diabet la clinica Asteco din Cluj-Napoca.

Printre alimentele care trebuie excluse sau evitate c├ót mai mult cu putin┼ú─â se num─âr─â produsele de tip fast-food, mezelurile, carnea gras─â de porc, cea de oaie, m─âruntaiele (rinichi, creier), icrele, maioneza, cartofii pr─âji┼úi ┼či orice alte m├ónc─âruri preparate prin pr─âjire, carnea tocat─â (mici, sarmale), untura, sl─ânina, afum─âturile, sosurile, r├ónta┼čurile, dulciurile (mai ales cele concentrate), sm├ónt├óna, pizza, br├ónzeturile grase, ├«nghe┼úata, conservele din carne, untul, fri┼čca ┼či b─âuturile carbogazoase. De asemenea, trebuie limitat consumul de alimente care con┼úin conservan┼úi, deoarece ace┼čtia suprasolicit─â ficatul.

ÔÇ×Ritmul meselor ├«n steatoza hepatic─â trebuie s─â fie acela recomandat ├«n alimenta┼úia s─ân─âtoas─â: cel pu┼úin dou─â-trei mese principale, la care se pot ad─âuga gust─âri u┼čoare (fructe, iaurturi, supe slabe, salate). Este important─â evitarea meselor copioase ├«n a doua parte a zilei, ├«n mod particular ├«n ultimele dou─â ore ├«nainte de culcareÔÇŁ, recomand─â medicul Adrian Copcea.

Nu sl─âbi brusc, pentru c─â boala se poate agrava

La persoanele supraponderale diagnosticate cu steatoză hepatică, scăderea în greutate are efecte benefice. Atenţie însă! Este contraindicată slăbirea bruscă, prin diete restrictive hipocalorice, deoarece steatoza hepatică se poate agrava. În această situaţie, medicul nutriţionist poate recomanda un regim individualizat, în funcţie de problemele de sănătate asociate.

Dieta trebuie s─â fie echilibrat─â, s─â includ─â grupele importante de nutrien┼úi ┼či s─â con┼úin─â cu 500-1.000 kcalorii mai pu┼úin dec├ót necesarul obi┼čnuit. Este recomandat─â reducerea greut─â┼úii corporale cu 10%, dup─â care se va ├«ncerca men┼úinerea greut─â┼úii la limitele normale.

ÔÇ×La to┼úi pacien┼úii cu ficat gras se impun: sc─âderea ├«n greutate (eventual sub supravegherea unui medic nutri┼úionist), consult cardiologic, exerci┼úiu fizic zilnic, controlul periodic al glicemiei (sau tratamentul corect al diabetului zaharat tip 2) ┼či excluderea complet─â a consumului de alcoolÔÇŁ, atrage aten┼úia medicul Paul Dragomir.

Vitaminele C ┼či E, bune pentru s─ân─âtatea ficatului

Din dieta zilnic─â a bolnavilor cu steatoz─â hepatic─â nu trebuie s─â lipseasc─â alimentele care con┼úin vitaminele A, C ┼či E. Acestea au propriet─â┼úi antioxidante ┼či sunt implicate ├«n buna func┼úionare a ficatului. Betacarotenul, precursorul vitaminei A, ajut─â la detoxifierea hepatic─â. Este bine ca acest nutrient s─â fie procurat din surse alimentare, nu din suplimente, pentru evitarea supradoz─ârii. Cele mai bune surse de vitamina A sunt morcovii, pe┼čtele, caisele, cartofii dulci, pepenele verde, ro┼čiile, spanacul, p─âtrunjelul ┼či dovleceii. Vitamina C (con┼úinut─â de citrice, m─âce┼če, coac─âze, ardei gra┼či) are propriet─â┼úi regenerative la nivelul ficatului ┼či, ├«n plus, ajut─â la sc─âderea nivelului de colesterol ÔÇ×r─âuÔÇŁ ┼či al trigliceridelor.

Un alt protector eficient al ficatului este vitamina E, implicat─â ├«n procesele metabolice hepatice. Uleiurile vegetale nerafinate ┼či neprocesate, avocado, germenii de gr├óu, nucile ┼či semin┼úele crude de floarea-soarelui sunt surse naturale de vitamina E.