Ce este COVID de lungă durată şi care sunt simptomele frecvente

1 oboseala jpg jpeg

În timp ce, pentru majoritatea pacienţilor, COVID-19 are o durată de 7 - 14 zile, alţii au de înfruntat săptămâni la rând manifestări precum oboseala, durerile musculare sau lipsa gustului şi a mirosului.

Se vorbeşte despre aşa-numitul COVID de lungă durată (long COVID) când simptomele specifice acestei boli se menţin după 4 săptămâni de boală.

Persistenţa simptomelor luni de zile după infectarea cu SARS-CoV-2 şi diversitatea acestora sunt recunoscute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a declarat în septembrie 2020: „COVID-19 poate determina îmbolnăvire prelungită şi simptome persistente, inclusiv la adulţii tineri şi la persoane fără boli asociate, care nu au fost internate.” Inclusiv copiii şi adolescenţii pot avea COVID de lungă durată, deşi mai rar (în jur de 1 copil din 7, potrivit unui studiu).

Un studiu recent al Clinicii Universitare din Mainz arată că 40% dintre cei care au trecut prin boală rămân cu sechele de lungă durată. Mai exact, este vorba despre oboseală, tulburări de memorie, dureri articulare, diminuarea gustului şi a mirosului şi dificultăţile respiratorii.

Citeşte şi: Ai avut COVID-19? Iată ce terapie te poate ajuta!

Oboseala, simptom frecvent

Tabloul clinic al manifestărilor relevă o impresionantă diversitate a simptomelor. Cele mai frecvente sunt: oboseala (care uneori poate fi epuizantă), tulburările neurologice, problemele cardio-toracice (dureri, tahicardie, dispnee, tuse), reducerea gustului şi a mirosului. Mai pot apărea dureri, tulburări digestive şi simptome cutanate.

Oboseala este un simptom frecvent după bolile infecţioase. După COVID-19, oboseala poate fi intensă şi poate dura chiar şi câteva luni. Boala pune presiune asupra sistemului imunitar, ceea ce poate explica oboseala atât de intensă după infecţie, inclusiv la pacienţii tineri şi sănătoşi, care nu au avut nevoie de spitalizare.

„Ceaţa“ din creier, printre sechelele posibile

La unele persoane care au avut COVID-19 este posibil să apară aşa-numita „ceaţă“ cerebrală. Acesta face referire la durerea de cap, ameţeala, lipsa coerenţei verbale, confuzia şi dificultăţile de concentrare.

Potrivit unei cercetări, aproape un sfert dintre pacienţii care au avut COVID-19 au avut probleme cu memoria. Un alt studiu apărut în revista Lancet Psychiatry a arătat că până la 1 din 3 persoane cu COVID-19 au avut simptome neurologice sau de sănătate mintală pe termen mai lung.

2 long covid jpg jpeg