Când se impune tratamentul cu anticoagulante
În limbajul popular se spune despre această terapie că „subţiază sângele“. Tratamentul cu anticoagulante este prescris pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge. Pentru că, în caz de supradozaj, are riscuri potenţiale, această terapie trebuie atent monitorizată de medic.
Tratamentul anticoagulant este indicat pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge (trombi) sau a migrării acestora în sistemul circulator. Este recomandat în prevenţia şi tratarea tromboembolismului venos, a infarctului miocardic, a accidentului vascular cerebral, a sindroamelor coronariene acute, a insuficienţei cardiace congestive, în chirurgia cardiacă intervenţională. În fibrilaţia atrială, anticoagulantele previn formarea trombilor la nivelul inimii.
Există 3 clase de anticoagulanţi: heparina, antagoniştii de vitamina K (anticoagulante orale) şi inhibitori direcţi de trombină. Forma de administrare este injectabilă (subcutanat sau intravenos) sau orală.
Tratamentul cu anticoagulante se începe punând în balanţă beneficiile (prevenţia accidentului vascular, a infarctului etc.) şi riscurile posibile (sângerarea).
Ce rol are INR-ul
Tratamentul cu anticoagulante implică stabilirea dozelor în funcţie de o analiză sânge (INR – raportul normalizat internaţional). Acesta este un calcul bazat pe rezultatele timpului de protrombină (PT), mai exact măsoară numărul de secunde necesare pentru formarea unui cheag în probele de sânge după adăugarea de reactivi. Fără această analiză există probabilitatea de supradozare (risc mare de sângerare) sau de a lua o doză prea mică (ceea ce expune la apariţia cheagurilor de sânge).
În cazul anticoagulantelor orale noi, nu este nevoie de monitorizare prin teste speciale de laborator.
Sfaturi pentru bolnavi
- În timpul tratamentului cu anticoagulante pot să apară sângerări (la periaj, nazale). În acest caz, anunţă medicul!
- Medicamentele anticoagulante pot interacţiona cu alte tratamente. De aceea, spune-i doctorului dacă urmezi şi alte terapii.
- Tratamentul anticoagulant are anumite particularităţi în sarcină, deci femeile care doresc să rămână însărcinate sau gravidele trebuie să ceară sfatul medicului specialist.