Ce efect nociv neașteptat are statul pe scaun asupra prostatei?
Prostata este o glandă mică situată în fața rectului și sub vezica urinară. Poziția ei anatomică o face vulnerabilă la presiune atunci când stai jos, iar această presiune poate duce la probleme medicale cronice sau acute.
Din păcate, mulți bărbați stau jos câteva ore în fiecare zi. De fapt, conform unui studiu din 2022 publicat în Medicine & Science in Sports & Exercise, o persoană obișnuită petrece, în medie, 9,5 ore într-o poziție sedentară, fie pe scaun, fie într-un vehicul.
Sedentarismul și statul pe scaun afectează prostata creescând riscul de prostatită. Foto: Shutterstock.
Dacă ai un loc de muncă sedentar, acest obicei poate deveni și mai problematic. Potrivit urologului Dr. S. Adam Ramin, citat de U.S. News and World Report, perioada pandemiei a dus la o creștere a numărului de pacienți care se plângeau de disconfort și dureri la nivelul prostatei și organelor reproductive din cauza obiceiurilor sedentare, cum ar fi lucrul de acasă și statul pe scaun perioade lungi.
Acest lucru nu înseamnă că toți bărbații care stau mult jos vor avea probleme cu prostata. Totuși, având în vedere că prostatita și cancerul de prostată par să aibă legături cu statul jos, este bine să înțelegi mai bine legatura dintre cele două.
Problemele cauzate de statul pe scaun
Prostatita, adică inflamarea prostatei, poate fi cauzată de o infecție și tratată cu medicamente, conform Mayo Clinic. Însă prostatita poate apărea și în lipsa unei infecții. Dacă stai mult jos, riști să ai prostatită din cauza presiunii constante exercitate asupra glandei, explică publicația WebMD.
Pe măsură ce îmbătrânești, probabilitatea de a fi diagnosticat cu prostatită crește. Totuși, nu doar statul jos duce la semnele comune de avertizare, precum urgența de a urina, disconfort în timpul urinării sau dureri în zona pelviană, menționate de medici.
Dacă prostata ta devine inflamată din alte motive decât infecția sau vârsta, ar fi bine să discuți cu un specialist despre reducerea timpului petrecut în poziție sedentară.
Cancerul de prostată poate fi și el o problemă pentru cei care stau mult jos. Un studiu din 2018 publicat în PLoS One arată o posibilă legătură între statul jos și cancer. După urmărirea dosarelor medicale ale 38.154 de adulți timp de 16 ani, cercetătorii au constatat că cei care stăteau jos mai mult de opt ore pe zi aveau un risc cu 22% mai mare de a dezvolta cancer de prostată. În plus, o analiză din 2021 publicată în Journal of Clinical Oncology a arătat că bărbații cu locuri de muncă sedentare aveau niveluri mai ridicate ale antigenului specific prostatei (PSA). Deși PSA crescut nu înseamnă neapărat cancer, poate indica un risc mai mare de dezvoltare a bolii.
Activitatea fizică reduce riscurile prostatei
De ce are statul jos atât de multă influență asupra prostatei? Cercetătorii abia încep să înțeleagă acest lucru. Totuși, oncologul Dr. Dale Shepard, citat de Cleveland Clinic, sugerează că excesul de greutate ar putea fi un factor decisiv. „Statul jos este corelat cu obezitatea, iar obezitatea este un factor de risc pentru anumite tipuri de cancer,” a spus el.
Cum poți contracara efectele negative ale statului jos asupra prostatei? Potrivit dovezilor clinice, este posibil. De exemplu, un studiu publicat în Journal of Physical Activity and Health și menționat de Men’s Health a arătat că bărbații care au făcut cel puțin o oră de activitate fizică ușoară pe zi și-au redus riscul de a avea niveluri ridicate de PSA cu 18%.
Chiar și bărbații diagnosticați deja cu cancer de prostată pot încetini progresia bolii prin mișcare mai multă. Un studiu din 2024 publicat în Advanced Exercise and Health Science a concluzionat că exercițiile fizice ar putea încetini creșterea tumorilor de prostată, conform experimentelor pe animale.
Similar, concluziile unei analize din 2024 din Cancers au arătat că o creștere a activității fizice poate duce la o sănătate mai bună a prostatei.
Așadar, ca să-ți menții prostata cât mai sănătoasă, trebuie să te ridici mai des de pe scaun.
Sursa: Health Digest