Ce ar trebui să mănânci când ai gripă

O serie de alimente hrănitoare îți vor ajuta corpul să lupte mai bine împotriva gripei.

Atunci când ești bolnav, fie că ești răcit sau cu febră, hrana sănătoasă este exact ceea ce are nevoie corpul pentru a lupta eficient, scrie Cleveland Clinic.

Medicul Neha Vyas, de la Clinica Clevland, specialist în medicină de familie, prezintă elementele de bază ale unei diete de combatere a gripei, inclusiv ce ar trebui evitat.

gripa jpg

O hidratare corectă ajută în lupta cu febra și alte simptome ale gripei. Foto. Shutterstock

Hidratarea are prioritate

Corpul tău are nevoie de mai multă hidratare atunci când ai gripă sau orice boală care provoacă febră.De aceea, este nevoie de un aport suficient de apă și de băuturi bogate în electroliți. De asemenea, puteți bea suc de roșii sau bulion și ceaiuri de plante medicinale, care conțin antioxidanți, a precizat medicul Neha Vyas, citat de Clinica Clevland.

De asemenea, medicul avertizează că este indicat să reducem aportul de cofeină, dar și de orice băuturi bogate în zahăr, care pot deshidrata și mai mult.

Când ești bolnav, corpul tău are nevoie de alimente hrănitoare mai mult ca niciodată. Sistemul tău imunitar este apărarea organismului împotriva invadatorilor care consumă din resurse.

„Febra și durerile corporale vă iau mult rezervele corpului, dar bulionul, supele și lichidele fierbinți ajută în mare măsură la recuperare și refacere.”, precizează medicul.

Bulionul și sucul de roșii este indicat deoarece este bogat în nutrienți și antioxidanți și ajută la prevenirea deshidratării. O supă cremă de roșii este și ea indicate fiindcă este un lichid cald, care ajută la calmarea durerii în gât și la desfundarea nasului înfundat.

Preparate in casă, sucul de roșii, bulionul și supa de roșii sunt cele mai eficiente, deși le poți comanda în situația în care eși pre slăbit pentru a găti.

Supa de pui

O variantă foarte bun la supa de roșii este o supă de pui, sau și mai bine, o supă de pui cu roșii. Aceasta conține proteine și fier, dar și legume care susțin imunitatea și care permit organismului să lupte mai bine împotriva gripei.

Este bine de precizat că orice alt tip de supă pe care o prefer este bună în acest context, cu cât conține mai multe legume, cu atât mai bine, însă este de preferat supa de pui deoarece există studii care au constatat că ingredientele din acest preparate reduc inflamația și îmbunătățesc răspunsul sistemului imunitar la boală.

Alimente cu vitamina C

Vitamina C este asociată cu un sistem imunitar optim și poate ajuta la reducerea simptomelor răcelii și gripei. Opțiunile în acestă privință includ: citrice, brocoli, varză de Bruxelles, pepene galben, kiwi, ardei, cartofi, căpșune, roșii și salatele.

S-ar putea să nu te gândești la o salată ca la o hrană serioasă, dar verdețurile precum spanacul și  varza sunt pline de vitamina C și fier care pot combate inflamația și te pot ajuta să te simți mai bine, mult mai repede.

Suc de fructe sau legume

Fructele și legumele întregi sunt întotdeauna cele mai bune pentru sănătate, dar uneori, când ești bolnav, mai eficient este să le transformi în sucuri care te hidratează și te hnănesc în același timp.  

Ceaiurile

Ceaiurile de plante pot calma durerea în gât, iar aburul ajută la curățarea nasului înfundat, spune dr. Vyas. Ideal este să le îndulcești cu miere. S-a descoperit că ceaiurile reduc tusea nocturnă și îmbunătățesc somnul la copiii bolnavi. Atenție, nu trebuie administrate copiilor sub 1an.

Usturoiul și alte condimente

Studiile arată că usturoi crud poate stimula imunitatea. Vei beneficia cel mai mult de usturoiul crud, decât dacă vreți să-l strecori în mâncarea gătită.

Ghimbirul și turmericul sunt, de asemenea, asociate, în culturi diferite cu beneficii asupra sitemului imunitar.

Alegerea alimentelor care îți plac, poate , de asemenea, ajuta în mare măsură să te simți mai bine și să obții caloriile și nutrienții  pe care corpul tău le dorește și de care are nevoie.

De evitat sunt lactatele care pot îngroșa mucusul, ceea ce vă va agrava congestia. Zahărul provoacă inflamații, pe care corpul tău încearcă din greu să le combată atunci când ai gripă, deci ar trebui să renunți la consumul de zahăr. De asemenea, alimentele picante pot declanșa curgerea nasului, cu care este posibil să te lupți deja când ai gripă și să nu-ți dorești să agravezi astfel de simptome, mai spune dr. Vyas.

Citește și Acestea sunt analizele pe care trebuie să le facem anual