Cât timp sunt buni cartofii pentru consum?

Ai uitat vreodată de punga de cartofi pe care ai cumpărat-o?  Știi cum poți să verifici dacă s-au stricat?

Dr. Novella Lui este un dietetician înregistrat și scriitor pe teme de nutriție și sănătate, care explică ce semne ar trebui să ne indice că avem o pungă de cartofi care nu mai pot fi gătiți.

Cartofii putrezi sunt ușor de recunoscut pentru că sunt moi mâzgoși și mirositori, dar uneori este imposibil să știi dacă un cartof este încă potrivit pentru a fi folosit, înainte de a-l decoji.

În general, cartofii sunt buni una până la două luni atunci când sunt păstrați într-un spațiu răcoros, uscat, întunecat și bine ventilat (niciodată sub chiuvetă!) și una, până la două săptămâni în frigider, potrivit FoodKeeper.

Bulete cu cartofi   shutterstock 540595390 jpg

Aspectul cartofilor îți poate indica dacă mai sunt sau nu, buni pentru a fi gătiți. Foto: Shutterstock. 

 Specialiștii notează că „temperaturi mai reci, mai mici de 50 de grade, cum ar fi în frigider, face ca amidonul unui cartof să se transforme în zahăr, rezultând un gust dulce și o decolorare ușoară când este gătit”. Deci, este mai degrabă indicat să eviți frigiderul și congelatorul atunci când vine vorba de păstrarea cartofilor cruzi.

Cu toate acestea, dacă păstraezi cartofii cruzi, congelați imediat, pot dura până la 12 luni.

Totuși, iată când ar fi cazul să arunci cartofii

Există câteva semne evidente că s-au stricat, cum ar fi atunci când au pielea zbârcită și o textură moale, dar și câteva semne ceva mai puțin evidente de deteriorare.

Mucegai

Cartofii cu mucegai vor fi acoperiți de puf negru, uneori apărând ca mici pete negre. Cel mai bine este să arunci cartofii mucegăiți, deoarece sporii de mucegai nu sunt vizibili cu ochiul liber, așa că este imposibil să îți dai semaa dacă l-ai îndepărat cu adevărat pe tot. Ingerarea mucegaiului te poate îmbolnăvi, , cel mai adesea fiind experimentată ca o otrăvire alimentară ușoară.

Miros urât

Folosește-ți nasul pentru a descoperi diferențele dintre cartofii proaspeți și cei stricăciți. Primii au o aromă îmbietoare de pământ și amidon, iar cei din urmă emană miros de mucegai.

Au muguri

Când vezi muguri sau umflături vizibile și „ochi” crescând pe cartofi, tuberculii se apropie de deteriorare. Deși s-ar putea să fii tentat să mânânci cartofii care încă sunt tari, dar au muguri, specialiștii spun că este mai bine să nu o faci.

Când mănânci cartofi încolțiți, probabil că vei mânca și compușii naturali, glicoalcaloizi, care conferă un gust amar. Acești compuși te pot face să te simți rău, provocând dureri de cap, diaree, vărsături și multe altele atunci când sunt consumați în cantități mari.

Cartofi verzi

La fel ca și cartofii încolțiți, cartofii care prezintă nuanțe verzi sub piele merită o privire atentă atunci când îialegi, pregătești și mănânci.

Nuanța verzuie sugerează prezența clorofilei netoxice, deoarece tuberculii sunt expuși la lumină. Această culoare indică, de asemenea, o concentrație în exces de solanină, un glicoalcaloid natural. La fel ca și cartofii încolțiți, atunci când mănânci cartofi verzi în cantități mari, este posibil să te confrunți cu otrăvire cu solanină, ceea ce duce la simptome gastrointestinale neplăcute, dureri de cap și multe altele timp de 8 până la 10 ore după consum.

Deoarece solanina se acumulează și sub coaja cartofului, se recomandă să o decojești și să îndepărtezi mugurii și orice pulpă verde vizibilă. Totuși, cel mai sigur este să arunci acești cartofi.

Sursa: Eating Well