Care este simptomul timpuriu de cancer ovarian?

Dispareunia este durerea (ascuțită sau intensă) pe care femeile o resimt înainte, în timpul sau după contactul sexual, în zona genitală sau în interiorul pelvisului.

Majoritatea femeilor se confruntă măcar o dată cu această problemă și ea nu este în mod obligatoriu un indicator al cancerului de ovare, dar nu trebuie trecută cu vederea, potrivit Express.

Medicul generalist Stephanie Ooi descrie pentru Express indicatorii timpurii ai bolii.

„Depistarea precoce a cancerului crește adesea șansele unui tratament eficient”, a spus dr. Ooi. „Și cu toții ar trebui să fim conștienți de schimbările din corpurile noastre, indiferent de cât de subtile ar fi acestea”. Unul dintre „simptomele precoce” este dispareunia, care este termenul medical pentru actul sexual dureros.

1 barbat sex jpg jpeg

De asemenea, durerea de spate sau de stomac, sau durerea în timpul actului sexual, pot fi indicatori timpurii ai cancerului ovarian, iar unele femei se vor simți mai umflate, mai balonate decât de obicei, a adăugat dr. Ooi.

„Cancerul ovarian prezintă o serie de simptome precoce, inclusiv umflarea stomacului sau senzația de a te simți plin ca și cum ai fi luat o masă copioasă. Unele femei ar putea observa o pierdere a poftei de mâncare sau o incapacitate de a-și termina mâncarea din farfurie, iar o scădere bruscă inexplicabilă în greutate poate fi, de asemenea, un semnal roșu”, spune dr. Ooi.

Deși aceste simptome pot indica o tumoră în creștere, ele s-ar putea datora unei alte stări de sănătate, dar dacă remarcați orice simptome care sunt neobișnuite, cel mai bine este să recuregeți la niște investigații suplimentare, recomandate de medic.

Potrivit „Cancer Research UK” cancerul ovarian se dezvoltă atunci când „celulele anormale din ovar încep să crească și să se dividă într-un mod necontrolat”. Dacă tumora nu este diagnosticată în primele etape, există un risc mai mare de a crește în țesuturile din jur.

Citește și Cum poți ajuta o persoană dependentă de alcool