Care este primul semn că am scăpat greutate de sub control și ce trebuie să facem?

Greutatea în plus nu este de la început obezitate, ci crește încet, pândă devine o povară. Iată care sunt semnalele de alarmă, potrivit medicului nutriționist dr. Laura Ene. 

„În cazul copiilor, dacă este nevoie să cumpăram hăinuțe mai mari decât  cele pentru vârsta lor, este un semnal de alarmă. Chiar dacă noi suntem convinși că avem un copil bine făcut, este bine să mergem la pediatru și să verificăm percentilele, în paralel, creșterea ponderală cu creșterea în înălțime.  

În cazul femeilor, creșterea din timpul sarcinii este firească, chiar se descurajează pierderea în greutate în timpul sarcinii, dar depinde foarte mult și de indicele de masa corporală de la care s-a pornit. Dacă suntem normoponderale putem să creștem în sarcină până spre 15 kilograme. Dacă suntem suporaponderale înainte de a rămâne însărcinată, nu se recomandă o creștere peste 10 - 12 kilograme. Dacă suntem subponderale, atunci ni se poate recomanda, pentru buna desfășurare a sarcinii, să luăm în greutate chiar și peste 15 kilograme.  

kilograme jpg

Foto: Shutterstock

Pe de altă parte, lucru valabil și în cazul femeilor și bărbaților, ne luăm haine noi și dacă de la un sezon la celălalt, hainele nu ne mai încap și trebuie să ne procurăm mărimi din ce în ce mai mari, cu siguranță avem o problemă de greutate.  

Cântarul n-ar trebui să ne lipsească, iar cântăritul ar trebui să fie un gest pe care să-l facem cel puțin o dată pe săptămână, pentru a nu pierde controlul. Unii dintre noi poartă haine largi, lejere și la un moment dat, dacă nu te cântărești constant poți avea surpriza să descoperi că nu mai încapi în haine. Bărbații pun mai mult pe abdomen, iar femeile pe șolduri. Deci, orice creștere a măsurii de la haine este un semnal de alarmă. Noi nu ne îngrășăm peste noapte, ci în timp, 2-3 kilograme de sărbatori, 2-3 kilograme în concediu, altele când stăm mai mult în casă și ne răsfățăm cu mâncare, fiindcă mâncăm emoțional, iar kilogramele se acumulează într-un ritm lent, dar nu le mai dăm jos.   

Sigur că adulții nu se mai pot raporta la greutatea din prima tinerețe, dar dar nu trebuie depășita limita corectă, admisă medical.”