Când este cel mai bun moment pentru a-ți verifica glicemia?

Verificarea glicemiei este esențială pentru persoanele cu diabet, pentru a gestiona mai bine această afecțiune și reprezintă măsurarea nivelului de glucoză din sânge. Frecvența cu care trebuie să îți verifici glicemia variază în funcție de recomandările medicului, iar dacă utilizezi insulină, este adesea cel mai bine să o verifici înainte de mese, la câteva ore după mese și înainte de culcare.

De ce este important să îți verifici glicemia?

Dacă ai diabet, verificarea glicemiei este esențială pentru a înțelege ce influențează nivelul de zahăr din sângele tău și cum. Astfel, poți afla dacă glicemia ta este bine reglată sau dacă ai deseori hiperglicemie (nivel ridicat de zahăr) sau hipoglicemie (nivel scăzut de zahăr). Înțelegerea modului în care glicemia ta se schimbă în funcție de anumite cantități sau tipuri de alimente te poate învăța ce poate sau nu poate tolera organismul tău. De asemenea, alți factori, cum ar fi stresul sau consumul de alcool, pot fi luați în considerare.

glicemie jpg

Pentru a vedea dacă tratamentul funcționează este importantă citirea glicemiei. Foto: Shutterstock. 

Monitorizarea glicemiei îți oferă feedback asupra modului în care intervențiile tale de gestionare a diabetului, inclusiv medicamentele, funcționează. Aceasta este importantă nu doar pentru tine, ci și pentru furnizorii tăi de servicii medicale, care pot ajusta planul de tratament dacă glicemia ta nu se află în intervalul țintit.

Cum să îți verifici glicemia

Există câteva moduri de a-ți verifica glicemia: un senzor de glucoză din sânge, care funcționează continuu, măsurarea glucozei prin teste de sânge acasă cu glucometrul, sau prin analize de sânge la medic.

Glucometru, este o metodă consacrată pentru monitorizarea glicemiei. Acesta este un dispozitiv mic care măsoară glicemia folosind o probă de sânge pe care o poți preleva acasă, înțepând degetul și apoi este citită de dispozitivul de monitorizare de glucoză.

Monitoarele continue de glucoză devin din ce în ce mai populare deoarece verifică automat nivelul glicemiei la fiecare câteva minute, astfel încât nu trebuie să îți înțepi degetul manual de fiecare dată când ai nevoie de o citire. Ele au un mic senzor pe care îl inserezi sub piele și îl lași acolo permanent, oferindu-ți citiri ale glicemiei permanent.

Testul de sânge ar trebui să fie făcut în plus față de utilizarea unui monitor de glucoză deoarece se face doar de două ori pe an în cabinetul medicului. Acesta măsoară media glicemiei tale pentru ultimele 2-3 luni.

Când este cel mai bun moment pentru a-ți verifica glicemia?

Deși este cel mai bine să urmezi recomandările medicului tău pentru momentul verificării glicemiei, există anumite momente care sunt în general cele mai bune. Frecvența cu care trebuie să îți verifici glicemia va depinde de câțiva factori, inclusiv dacă utilizezi insulină, cât de bine controlat este diabetul tău și dacă încerci metode noi de tratament.

Momente bune pentru verificarea glicemiei:

1. Când te trezești:Verificarea glicemiei la trezire îți oferă informații despre nivelul de glucoză pe stomacul gol, după o perioadă lungă de post alimentar.

2. Înainte de masă: Acest lucru te ajută să dozezi corect insulina, dacă utilizezi insulină. De asemenea, poți evalua cum o masă afectează glicemia dacă o verifici și după masă.

3. La două ore după masă: Deoarece alimentele - în special carbohidrații - ridică nivelul glicemiei, verificarea glicemiei după masă te ajută pe tine și pe medicul tău să înțelegeți impactul alimentelor asupra glicemiei.

4. Când ai simptome de hiperglicemie sau hipoglicemie: Simptomele de hiperglicemie includ sete, oboseală, urinare frecventă, dureri de cap și vedere încețoșată. Simptomele de hipoglicemie includ tremur, transpirație, anxietate, amețeli și foame.

5. Înainte și după exerciții fizice:Exercițiile fizice cauzează adesea scăderea glicemiei, astfel încât verificarea nivelurilor înainte și după te ajută să înțelegi ce fel de gustare ai nevoie și cum diferite tipuri de exerciții afectează corpul tău.

Colectarea rezultatelor glicemiei este importantă pentru tine și pentru medic pentru a înțelege cât de bine cum funcționează planul tău de tratament. Reflectarea asupra factorilor care pot afecta rezultatele, cum ar fi alimentația, consumul de alcool, activitatea fizică, obiceiurile de somn, nivelurile de stres, starea de hidratare, doza și momentul administrării medicamentelor, boala și alți factori, te poat ajuta să înțelegi mai bine modul în care comportamentele tale sau alți factori îți afectează glicemia.

 Ce să faci când glicemia este ridicată

Dacă experimentezi simptome de cetoacidoză diabetică trebuie să soliciți imediat ajutorul unui profesionist. Apare atunci când corpul tău descompune grăsimile pentru a obține energie deoarece glucoza nu este transportată în celule pentru a fi utilizată ca energie, determinând ficatul să producă cetone, care pot cauza aciditatea sângelui.

Verificarea glicemiei este importantă pentru a înțelege modul în care planul tău de tratament pentru diabet te ajută. Dacă utilizezi insulină, verificarea zilnică a glicemiei este probabil necesară; în timp ce, dacă ai diabet de tip 2 bine controlat și nu utilizezi insulină, este posibil să nu fie necesar să o verifici regulat.

De obicei, este cel mai bine să îți verifici glicemia înainte și după mese și înainte de culcare, dar poate fi benefic să o verifici și înainte și după exerciții fizice, la trezire și dacă experimentezi semne de hiper- sau hipoglicemie. Dacă nu ești sigur când și cum să îți verifici glicemia, discută cu medicul tău pentru recomandări personalizate.

Sursa: Health