Cancerul de col uterin: factori de risc, simptome, tratament

1 2 jpg jpeg

Cancerul de col uterin se poate preveni prin vaccinare ┼či screening anual, iar dac─â este diagnosticat timpuriu, ┼čansele de vindecare ┼či supravie┼úuire sunt foarte mari.

Aceast─â afec┼úiune este de mai multe tipuri, cele mai r─âsp├óndite fiind carcinoamele cu celule scuamoase (8 cazuri din 10). Urm─âtoarele ca frecven┼ú─â, reprezent├ónd aproximativ 20% dintre cazuri, sunt adenocarcinoamele, care se dezvolt─â din celulele glandulare. Cel mai rar tip de cancer de col uterin e reprezentat de carcinoamele mixte sau adenoscuamoase, care implic─â at├ót celulele scuamoase, c├ót ┼či pe cele glandulare.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul de col uterin?

Aproape toate cazurile de cancer de col sunt provocate de HPV (virusul human papilloma), transmis pe cale sexual─â. Infec┼úia cu HPV este una comun─â ┼či, ├«n general, persoana afectat─â nu are simptome. Unele tulpini ale virusului provoac─â negi ├«n zona genital─â, ├«n timp ce altele pot duce, ├«n timp, la apari┼úia cancerului de col uterin. Tulpinile 16 ┼či 18 sunt cel mai des implicate ├«n apari┼úia cancerului de col. Al┼úi factori care cresc riscul de cancer de col sunt: fumatul, infec┼úia cu HIV (virusul care cauzeaz─â SIDA), care ├«ngreuneaz─â poten┼úialul corpului de a lupta ├«mpotriva bolilor, folosirea pilulei contraceptive pe termen lung (mai mult de 5 ani), partenerii sexuali multipli ┼či mai mult de 3 na┼čteri la activ.

Cum se depisteaz─â boala?

Riscul de a dezvolta aceast─â afec┼úiune se reduce prin screening (efectuarea unui test Babe┼č-Papanicolau o dat─â pe an ┼či a unui tipaj HPV o dat─â la 3 ani). Testul Babe┼č-Papanicolau arat─â dac─â exist─â modific─âri ├«n celulele cervixului, care ar putea conduce la apari┼úia cancerului de col. Un rezultat notat ca ÔÇ×normalÔÇŁ ├«nseamn─â c─â nu exist─â schimb─âri ├«n celulele colului. Un rezultat ÔÇ×neclarÔÇŁ ├«nseamn─â c─â celulele par anormale, ├«ns─â cauza nu e neap─ârat virusul HPV. E posibil ca aceste schimb─âri din celule s─â fie legate de o sarcin─â, de o infec┼úie sau de menopauz─â. ├Än acest caz, se recomand─â ┼či efectuarea unui test HPV pentru a afla dac─â e vorba de infec┼úia cu acest virus. Un rezultat ÔÇ×anormalÔÇŁ ├«nseamn─â c─â exist─â modific─âri minore sau majore ├«n celulele cervixului, iar aceste modific─âri au leg─âtur─â de multe ori cu prezen┼úa virusului HPV. Dac─â modific─ârile sunt majore, e posibil ca persoana s─â aib─â celule precanceroase sau chiar cancer ┼či va fi nevoie de alte teste indicate de medic pentru a clarifica diagnosticul.

La simptome s─â fii atent─â?

├Än primele stadii, cancerul de col uterin nu cauzeaz─â simptome. ├Än formele avansate, femeia poate avea dureri ├«n timpul contactului sexual ┼či s├ónger─âri ulterioare sau secre┼úii cu urme de s├ónge ├«ntre menstrua┼úii. Aceste simptome pot avea ┼či alte cauze, a┼ča c─â e indicat─â o vizit─â la medicul ginecolog pentru clarificarea diagnosticului ┼či tratament.

Cum se trateaz─â?

Tratamentul este personalizat, ├«n func┼úie de mai mul┼úi factori, iar medicul are obliga┼úia s─â explice beneficiile ┼či reac┼úiile adverse pentru fiecare metod─â terapeutic─â. Pentru mai mult─â siguran┼ú─â, e indicat ca pacienta diagnosticat─â cu cancer de col s─â caute ┼či o a doua opinie medical─â. Cancerul cervical se trateaz─â, ├«n func┼úie de gravitate, prin interven┼úie chirurgical─â, chimioterapie ┼či radioterapie. Opera┼úia presupune ca persoanei s─â i se ├«ndep─ârteze ┼úesutul canceros. Chimioterapia apeleaz─â la medicamente, administrare oral ┼či/sau intravenos, care combat cancerul, iar radioterapia folose┼čte razele. ├Än paralel, unii medici recomand─â consilierea psihologic─â, care contribuie mai ales la a calma starea de spirit a pacientei supuse stresului declan┼čat de boal─â.

ÔÇ×Tratamentul ├«n cazul cancerului de col uterin poate fi strict chirurgical (cancerul ├«n stadiul ÔÇ×in situÔÇŁ se abordeaz─â chirurgical prin coniza┼úie) sau chirurgical ┼či radioterapeutic ( ├«n stadii mai avansate, se va practica histerectomia cu anexectomie total─â, adic─â ├«ndepartarea uterului ┼či a anexelor, ├«nso┼úit─â sau nu de limfadenectomie pelvin─â)ÔÇŁ, spune dr. Gabriela Macot─â-Jumuga, medic specialist obstetric─â-ginecologie la Royal Hospital din Bucure┼čti.

Ce se recomand─â dup─â tratament?

Dup─â terminarea terapiei, pacienta trebuie s─â stabileasc─â ├«mpreun─â cu medicii intervalele la care s─â se prezinte ulterior la consult. Medicii vor verifica dac─â apar efecte secundare ale tratamentelor ┼či vor face teste pentru a observa dac─â mai exist─â urme ale cancerului sau dac─â vindecarea decurge normal. E important ca pacienta s─â discute despre orice schimbare sau stare nepl─âcut─â pe care o resimte.

De asemenea, e bine ca persoanele care au trecut prin experien┼úa unui cancer de col s─â nu fumeze, deoarece studiile au ar─âtat c─â fumatul cre┼čte riscul de apari┼úie ┼či de reapari┼úie a cancerului de col. Nu exist─â dovezi certe care s─â arate c─â recuren┼úa cancerului poate fi evitat─â cu siguran┼ú─â prin aceast─â metod─â, ├«ns─â speciali┼čtii recomand─â ┼či men┼úinerea unui stil de via┼ú─â ┼či alimenta┼úie c├ót mai s─ân─âtos.

Sfat: Pentru prevenirea bolii, sunt indicate efectuarea vaccinului HPV, evitarea fumatului ┼či folosirea prezervativului, mai ales dac─â o persoan─â are mai mul┼úi parteneri sexuali.