Boala obrajilor pălmuiţi: cum se transmite şi care sunt simptomele
Boala obrajilor pălmuiţi, cunoscută şi sub numele de „boala a cincea”, este o infecţie virală care apare mai ales la copii, dar ne poate afecta la orice vârstă.
Caracterizată drept o infecţie moderată, boala obrajilor pălmuiţi poate părea mai gravă decât este deoarece cauzează apariţia unor pete de un roşu intens pe pielea obrajilor. Medicii spun, însă, că boala dispare de la sine într-o săptămănă sau maxim în trei săptămâni, iar persoana care a făcut această boală dezvoltă imunitate impotriva ei pentru tot restul vieţii. Afecţiunea e greu de prevenit, deoarece se transmite foarte uşor, prin tuse sau strănut, dar e bine să ne spălăm des pe mâini cu apă şi săpun. În prezent nu există un vaccin împotriva bolii obrajilor pălmuiţi.
Boala obrajilor pălmuiţi: simptome şi tratament
Semnele acestei afecţiuni apar de obicei la 4-14 zile după momentul infecţiei, iar uneori pot să nu se facă simţite decât după 21 de zile. Simptomele iniţiale pe care le manifestă o persoană care a contactat boala obrajilor pălmuiţi sunt: febra moderată (38° C), secreţii nazale, durere în gât, durere de cap, stomac deranjat şi o stare de rău generală. La adulţi, mai poate apărea şi rigiditatea articulaţiilor. Persoana este contagioasă în cel mai înalt grad în această perioadă de început. După câteva zile, o roşeaţă intensă îşi face apariţia pe ambii obraji, deşi la adulţi e posibil să nu apară acest semn. În momentul apariţiei roşeţei, persoana deja nu mai este contagioasă. După alte câteva zile, o eczemă de culoare roz deschis, însoţită de senzaţia de mâncărime, poate să apară pe piept, stomac, braţe şi coapse. Iritaţiile dispar în mod normal după o săptămână sau două.
De obicei, boala trece singură, însă în anumite situaţii se impune un consult medical:
- Dacă eşti însărcinată. Infecţiile în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru, cresc riscul de avort, naştere prematură sau alte complicaţii. Deşi boala obrajilor pălmuiţi vine cu un risc mic, e bine să discuţi cu medicul tău în cazul în care o dezvolţi.
- Dacă suferi de siclemie, talasemie sau ai un sistem imunitar slăbit, boala obrajilor pălmuiţi poate cauza anemie severă.
- Dacă ai deja simptome de anemie severă, precum paloare excesivă, respiraţie dificilă, oboseală extremă şi senzaţie de leşin.
Persoana afectată de această boală trebuie să se odihnească şi să bea multe lichide (apă, ceai de plante, supă), iar pentru scăderea febrei se va lua paracetamol sau ibuprofen. Pentru a reduce senzaţia de mâncărime, se poate folosi o loţiune hidratantă pe locurile afectate sau se pot cere la farmacie antihistaminice. În cazul în care copilul a dezvoltat boala obrajilor pălmuiţi, e bine ca părintele să anunţe la şcoală acest lucru.
Află detalii şi despre alte boli infecţioase: