Atenție la simptomele demenței vasculare

Dacă ai observat vreodată simptome care seamănă cu cele ale unui accident vascular cerebral (AVC), este bine să știi că, în unele cazuri, ele pot indica altceva.

Specialiștii avertizează că aceste semne fizice ar putea fi legate de demența vasculară, o afecțiune cauzată de reducerea fluxului de sânge către creier.

avc jpg

Simptomele AVC pot fi confundate cu cele ale demenței vasculare. Foto: Shutterstock

Cum recunoști simptomele unui AVC?

Tehnica FAST te poate ajuta să identifici rapid semnele unui AVC:

  • Față: Are fața căzută pe o parte? Poate persoana să zâmbească?
  • Brațe: Poate ridica ambele brațe și să le mențină ridicate?
  • Vorbire: Este vorbirea neclară sau dificil de înțeles?
  • Timp: Sună imediat la 112 dacă observi aceste simptome.

Totuși, dacă un AVC este exclus, simptomele ar putea fi cauzate de demența vasculară. Această afecțiune poate provoca slăbiciune musculară sau paralizie temporară pe o parte a corpului, simptome ce pot fi confundate cu cele ale unui AVC.

Semnele demenței vasculare

Demența vasculară se poate dezvolta brusc sau treptat, pe parcursul mai multor luni sau ani. Printre simptomele comune se numără:

  • Probleme de mișcare: Dificultăți la mers sau modificări în felul în care mergi.
  • Probleme de gândire: Dificultăți în atenție, planificare sau raționament.
  • Schimbări de dispoziție: Depresie și tendința de a deveni mai emoțional.

Aceste probleme pot face activitățile zilnice din ce în ce mai dificile, iar persoana afectată ar putea ajunge să nu se mai poată îngriji singură. Deși demența vasculară se agravează în timp, uneori este posibil să încetinești progresia bolii.

Cine este expus riscului?

Bărbații sunt ușor mai predispuși la dezvoltarea acestei afecțiuni decât femeile. Alte condiții de sănătate care afectează alimentarea cu sânge a creierului, precum bolile de inimă, colesterolul ridicat și diabetul, cresc riscul de demență vasculară.

Deși mai rară înainte de vârsta de 65 de ani, această afecțiune poate apărea și la persoanele mai tinere, caz în care este cunoscută sub numele de demență cu debut timpuriu.

Ce poți face?

Dacă observi simptome timpurii ale demenței, mai ales dacă ai peste 65 de ani, programează-te la medicul de familie. Diagnosticarea într-un stadiu incipient poate ajuta la stoparea progresiei sau la încetinirea acesteia.

Dacă ești îngrijorat pentru cineva apropiat, încurajează-l să meargă la medic și oferă-te să îl însoțești. Medicul poate efectua teste simple pentru a identifica cauza simptomelor și poate recomanda vizite la un specialist, dacă este necesar.

Cum poți reduce riscul?

Deși nu există o metodă garantată de prevenire a demenței vasculare, îngrijirea sănătății inimii este cel mai bun mod de a reduce riscul sau de a întârzia apariția simptomelor. Sfaturile includ:

  • Adoptarea unei diete echilibrate și sănătoase.
  • Pierderea în greutate, dacă este cazul.
  • Renunțarea la fumat.
  • Creșterea nivelului de activitate fizică.
  • Reducerea consumului de alcool.
  • Administrarea medicamentelor prescrise pentru tensiunea arterială, colesterolul ridicat sau prevenirea cheagurilor de sânge.

Cum gestionezi un diagnostic de demență vasculară?

În prezent, nu există un tratament care să vindece demența vasculară sau să inverseze pierderea celulelor creierului apărută înainte de diagnosticare. Totuși, tratamentele pot încetini progresia bolii prin abordarea cauzelor subiacente.

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, nu ezita să consulți un medic.

Sursa: Express