Ce boli cardiace se pot depista prin RMN cardiac

1 rmn jpg jpeg

Cea mai avansată metodă imagistică de evaluare a funcţiei inimii este RMN-ul cardiac.

Rezonan┼úa magnetic─â (IRM/RM/RMN) cardiac─â este o scanare inofensiv─â, nedureros─â ┼či neiradiant─â, care permite ob┼úinerea de imagini detaliate legate de structura ┼či func┼úia inimii.  

Investiga┼úia ÔÇ×este indicat─â ├«n cazul urm─âtoarelor patologii: boal─â cardiac─â ischemic─â, infarct miocardic acut, cardiopatie ischemic─â, angin─â pectoral─â, stenturi coronariene, bypass aorto-coronarian, insuficien┼ú─â cardiac─â, cardiomiopatie hipertrofic─â, miocardit─â, fibroz─â miocardic─â, cardiomiopatie dilatativ─â, displazie aritmogen─â de ventricul drept, bloc de ramur─â st├óng─â, extrasistole ventriculare, aritmii ventriculare, resincronizare cardiac─â, talasemie, hemocromatoz─â, amiloidoz─â, boala Fabry, regurgitare aortic─â, insuficien┼ú─â aortic─âÔÇŁ, explic─â Bogdan Baciu, de la clinica Emerald din Bucure┼čti.

Cum te preg─âte┼čti

├Änainte de a efectua un cardio-RMN trebuie s─â informezi echipa de la programare dac─â ai ├«n corp tije, opera┼úii ortopedice sau aparat dentar. Nu trebuie s─â m─ân├ónci nimic cu 4 ore ├«nainte de efectuarea investiga┼úiei. Tratamentele medicamentoase pot fi luate obi┼čnuit ├«n ziua examin─ârii.

ÔÇ×├Än ziua investiga┼úiei v─â prezenta┼úi cu analizele de s├ónge (creatinin─â + hemogram─â simpl─â) al─âturi de ├«ntreg dosarul de investiga┼úii cardiologice.

├Än cazul ├«n care examinarea este una cu adenozin─â, cardio-RM de stres, este recomandat s─â se ├«ntrerup─â consumul de cafea, ceai, cola sau energizant cu 24h ├«nainte de investiga┼úieÔÇŁ, afirm─â Bogdan Baciu.

Cum decurge 

Scanarea dureaz─â ├«n jur de 45-60 de minute. Pacientul st─â ├«ntins ├«ntr-un ÔÇ×tunelÔÇť nu foarte lung, deschis la ambele capete. Se introduc 2 branule ├«n venele bra┼úelor. ├Än timpul scan─ârii se injecteaz─â un agent de contrast. De obicei, pacien┼úii nu sesizeaz─â injectarea agentului de contrast. La un moment dat, pacientul este anun┼úat c─â se ├«ncepe injectarea adenozinei, medicament care cre┼čte fluxul de s├ónge ┼či dilat─â arterele coronare. Acest lucru poate determina o scurt─â senza┼úie de c─âldur─â, respira┼úie dificil─â sau disconfort toracic. Toate aceste simptome, dac─â apar, disp─ârea de obicei ├«n 1-2 minute.

Cite┼čte ┼či: C├ónd se recomand─â RMN-ul. Ce afec┼úiuni depisteaz─â  

INFO

Persoanele cu stenturi ┼či chiar cu stimulatoare cardiace compatibile RM pot efectua ├«n siguran┼ú─â cardio-RM la un aparat de 1.5 tesla, fiind asistate de o echip─â specializat─â.