În ce situaţii se recomandă montarea stentului. Angioplastia coronariană salvează vieţi

1 inima stent jpg jpeg

Sunt numero┼či factorii care afecteaz─â buna func┼úionare a inimii. Dac─â unele afec┼úiuni pot fi ┼úinute sub control cu ajutorul medicamenta┼úie, ├«n cazul altora sunt necesare interven┼úii precum angioplastia.

Pacien┼úii cu ischemie cronic─â, cu simptome de boal─â ischemic─â ┼či la care coronarografia relev─â artere cu stenoz─â au indica┼úie de angioplastia coronarian─â.  

ÔÇ×Boala ischemic─â cardiac─â se poate manifest─â prin durere precordial─â de tip coronarian, adic─â acea durere intens─â, cu caracter constrictiv, de intensitate foarte mare, localizat─â, de obicei, ├«n spatele sternului, cu iradiere pe m├óna st├óng─â sau ├«n mandibul─â, ap─ârut─â de cele mai multe ori la efortÔÇŁ, explic─â dr. Lidia Radu, medic specialist cardiologie. Totu┼či, aceste simptome nu sunt prezente la to┼úi pacien┼úii. ├Än unele cazuri durerea lipse┼čte ┼či este ├«nlocuit─â de alte simptome, cum ar fi lipsa de aer, palpita┼úiile ┼či sc─âderea rezisten┼úei la efort.

Când este recomandată

Cu to┼úii ┼čtim c─â valorile crescute ale colesterolului r─âu (LDL) favorizeaz─â sau produc complica┼úii cardiovasculare. Dac─â aceste valorile nu sunt ┼úinute ├«n limite normale, excesul din s├ónge, sub form─â de pl─âci, se va depune progresiv ├«n interiorul acestora, ├«ngust├óndu-le ┼či perturb├ónd astfel buna circula┼úie a s├óngelui.  Dac─â ├«n urma analizelor imagistice, cum ar fi coronografia, se constat─â ├«ngust─âri ale arterelor coronare, adic─â a vaselor care conduc s├óngele c─âtre musculatura inimii, atunci, cel mai probabil, medicul cardiolog va recomanda montarea unui stent.

Ce rol are stentul ┼či cum se monteaz─â

Stentul este un dispozitiv medical de dimensiuni milimetrice cu aspectul unui arc foarte fin, fabricat dintr-un material special, care se poate expanda. Cu ajutorul acestui dispozitiv se poate deschide sau men┼úine deschis un vas de s├ónge ├«ngustat. Montarea stentului se realizeaz─â de medicul cardiolog interven┼úionist. Se ├«n┼úeap─â artera radial─â sau femural─â cu un cateter. Prin acest cateter se introduce un ghid p├ón─â ├«n zona din  artera coronar─â ├«ngustat─â, apoi se dilat─â cu un balon zona respectiv─â. Se introduce apoi stentul care, la r├óndul s─âu, se expandeaz─â cu un balon. Se retrage apoi balonul, iar stentul r─âm├óne ├«n zona dilatat─â, pentru a restabili fluxului prin artera respectiv─â. Rolul lui este de a preveni deteriorarea ulterioar─â a mu┼čchiului inimii din cauza fluxului redus de s├ónge.

INFO

Indicaţia de angioplastie coronariană se impune la o îngustare de peste 70%.

Sfatul specialistului

Dr. Lidia Radu, medic specialist Cardiologie, Pro Clinic, Galaţi

Angioplastia coronarian─â salveaz─â vie┼úi. ├Än primul r├ónd, angioplastia coronarian─â ├«n urgen┼ú─â, cea care se efectuaz─â la o parte din pacien┼úii care fac infarct miocardic, a salvat foarte mul┼úi pacien┼úi. Prin deblocarea unei coronare ├«nfundate ┼či restabiliarea fluxului coronarian miocardul este salvat, altfel zona respectiv─â ar muri (asta ├«nseamn─â infarct=moartea unui ┼úesut). Infarctul miocardic dac─â nu se soldeaz─â cu decesul pacientului las─â acolo o cicatrice. Acea cicatrice duce la apari┼úia unor complica┼úii extrem de importante asupra func┼úiilor inimii dintre care cea mai important─â fiind func┼úia contractil─â. ├Än timp, toate aceste complica┼úii duc la insuficient─â cardiac─â cu afectarea important─â a calit─â┼úii vie┼úii pacientului.

Cite┼čte ┼či: Iat─â ce s─â faci pentru a avea o inim─â s─ân─âtoas─â! Sfaturi de la medic