Când este nevoie de dozarea TSH-ului. Ce arată valorile anormale

1 hemoleucograma jpg jpeg

Dacă ai simptome sugestive pentru o dereglare tiroidiană, medicul îţi va recomanda o analiză specifică, TSH.

Hormonul de stimulare tiroidian─â sau TSH este secretat de glanda hipofiz─â, aflat─â la baza creierului, care, ├«n afar─â de tiroid─â, controleaz─â ┼či suprareanala ┼či ovarul, respectiv testiculul. Medicul endocrinolog Tatiana-Georgiana Radu explic─â de ce este nevoie de testarea TSH: ÔÇ×Orice modificare, c├ót de mic─â, ap─ârut─â ├«n ritmul de secre┼úie tiroidian─â at├ót prea mult, c├ót ┼či prea pu┼úin, este imediat depistat─â de hipofiz─â, aceasta modific├óndu-┼či secre┼úia invers propor┼úional cu hormonii tiroidieni. Pe de alt─â parte exist─â anumite boli hipofizare sau hipotalamice care nu permit hipofizei s─â trimit─â comanda tiroidei ┼či atunci trebuie s─â investig─âm ├«n am─ânunt ┼či s─â trat─âm ├«n concordan┼ú─âÔÇŁ.

├Än afar─â de TSH, se dozeaz─â ┼či tiroxina ┼či triiodotironina pentru a evalua o posibil─â disfunc┼úie tiroidian─â sau pentru titrarea dozei de tratament substitutive sau supresive.  

Care sunt valorile normale

Dozarea TSH-ului se face pe baza probei de s├ónge recoltate ├«n cursul dimine┼úii. ÔÇ×Valorile de referin┼ú─â normale ale TSH-ului ├«n popula┼úia general─â sunt ├«ntre 0,5 si 4,5 uUI/ML. Valorile normale pot varia ├«n func┼úie de aparatul de analize folosit  ┼či metoda de prelucrare, de aceea este foarte important ca reevalu─ârile s─â fie f─âcute ├«n cadrul aceluia┼či centru, deoarece schimbarea laboratorului poate presupune ┼či schimbarea valorilor de referin┼ú─â, astfel fiind mai greu de monitorizat tratamentul care ├«n majoritatea cazurilor este cronic, adic─â pe termen lungÔÇŁ, explic─â dr. Tatiana-Georgiana Radu.

Cite┼čte ┼či: Adev─ârat sau fals despre colesterol ┬á

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Tatiana-Georgiana Radu

medic specialist endocrinologie, Centrul Medical Provita, doctor în medicină

Adultul se poate testa hormonal tiroidian de tip screening sau dac─â are simptome sau semne de boal─â tiroidian─â. ├Än Rom├ónia, tuturor nou-n─âscu┼úilor ├«n maternitate li se efectueaz─â screening pentru hipotiroidism congenital, doz├óndu-se TSH-ul.  Dezvoltarea psihosomatic─â a copiilor este puternic influen┼úat─â de glanda tiroid─â, fiind necesar─â evaluarea periodic─â. Toate femeile ├«ns─ârcinate ar trebui s─â dozeze homonii tiroidieni, deoarece glanda tiroid─â a viitorului bebelu┼č este func┼úional─â din s─âpt─âm├óna 20 de sarcin─â, p├ón─â atunci organismul f─âtului fiind dependent de hormonii mamei Nu trebuie s─â uit─âm de seniori, hipotiroidismul fiind des ├«nt├ólnit la pacien┼úii v├órstnici, este foarte important c─â ace┼čtia s─â fie supraveghea┼úi astfel ├«nc├ót deficitul hormonal tiroidian s─â nu se agraveze, influen┼ú├ónd semnificativ managementul bolilor cardiologice, renale, hepatice.