Când este nevoie de dozarea TSH-ului. Ce arată valorile anormale

1 hemoleucograma jpg jpeg

Dacă ai simptome sugestive pentru o dereglare tiroidiană, medicul îţi va recomanda o analiză specifică, TSH.

Hormonul de stimulare tiroidiană sau TSH este secretat de glanda hipofiză, aflată la baza creierului, care, în afară de tiroidă, controlează şi suprareanala şi ovarul, respectiv testiculul. Medicul endocrinolog Tatiana-Georgiana Radu explică de ce este nevoie de testarea TSH: „Orice modificare, cât de mică, apărută în ritmul de secreţie tiroidiană atât prea mult, cât şi prea puţin, este imediat depistată de hipofiză, aceasta modificându-şi secreţia invers proporţional cu hormonii tiroidieni. Pe de altă parte există anumite boli hipofizare sau hipotalamice care nu permit hipofizei să trimită comanda tiroidei şi atunci trebuie să investigăm în amănunt şi să tratăm în concordanţă”.

În afară de TSH, se dozează şi tiroxina şi triiodotironina pentru a evalua o posibilă disfuncţie tiroidiană sau pentru titrarea dozei de tratament substitutive sau supresive.  

Care sunt valorile normale

Dozarea TSH-ului se face pe baza probei de sânge recoltate în cursul dimineţii. „Valorile de referinţă normale ale TSH-ului în populaţia generală sunt între 0,5 si 4,5 uUI/ML. Valorile normale pot varia în funcţie de aparatul de analize folosit  şi metoda de prelucrare, de aceea este foarte important ca reevaluările să fie făcute în cadrul aceluiaşi centru, deoarece schimbarea laboratorului poate presupune şi schimbarea valorilor de referinţă, astfel fiind mai greu de monitorizat tratamentul care în majoritatea cazurilor este cronic, adică pe termen lung”, explică dr. Tatiana-Georgiana Radu.

Citeşte şi: Adevărat sau fals despre colesterol  

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Tatiana-Georgiana Radu

medic specialist endocrinologie, Centrul Medical Provita, doctor în medicină

Adultul se poate testa hormonal tiroidian de tip screening sau dacă are simptome sau semne de boală tiroidiană. În România, tuturor nou-născuţilor în maternitate li se efectuează screening pentru hipotiroidism congenital, dozându-se TSH-ul.  Dezvoltarea psihosomatică a copiilor este puternic influenţată de glanda tiroidă, fiind necesară evaluarea periodică. Toate femeile însărcinate ar trebui să dozeze homonii tiroidieni, deoarece glanda tiroidă a viitorului bebeluş este funcţională din săptămâna 20 de sarcină, până atunci organismul fătului fiind dependent de hormonii mamei Nu trebuie să uităm de seniori, hipotiroidismul fiind des întâlnit la pacienţii vârstnici, este foarte important că aceştia să fie supravegheaţi astfel încât deficitul hormonal tiroidian să nu se agraveze, influenţând semnificativ managementul bolilor cardiologice, renale, hepatice.