În ce situaţii se recomandă markerii osoşi

1 2 jpg jpeg

Oasele sunt formate în mare parte proteine, care contribuie la formarea lor, şi fosfat de calciu, un mineral care întăreşte structura scheletică. 99% din calciul din organism se găseşte în oase şi doar 1% în sânge.

Pentru a se menţine sănătatea sistemului osos, osul vechi se elimină treptat prin procesul de resorbţie, iar în locul lui apare un ţesut osos prin procesul de formare. Până la vârsta de 30 de ani, procesul de formare are loc într-un ritm mai accelerat decât cel de absorbţie, dar după această vârstă procesul se inversează, se pierde mai multă masă osoasă şi sunt necesare analize pentru markeri osoşi.

La ce sunt utili

Markerii osoşi sunt analize de sânge sau de urină care indică riscul unei persoane de a suferi fracturi. Sunt recomandaţi, printre altele, în timpul tratamentului medicamentos pentru pacienţii care urmează un tratament pentru bolile sistemului osos, cum este osteoporoza. Ei îi ajută pe doctori să urmărească ratele de resorbţie şi de regenerare osoasă şi să stabilească densitatea osoasă. În acelaşi timp, markerii sunt recomandaţi în timpul tratamentului pentru osteoporoză pentru a stabili dacă doza urmată este eficientă. Mai pot fi făcuţi şi în scop preventiv, pentru a anticipa răspunsul unui pacient la un tratament care are ca efect advers pierderea de masă osoasă.

Ce include

Markerii osoşi cuprind o serie de analize cum ar fi fosfotaza alcalină specific osoasă, care se face la începutul tratamentului pentru osteoporoză şi indică gradul de mineralizare a oaselor, osteocalcina, care măsoară nivelul de proteine din oase sau fosfotaza acidă tartrată-rezistentă care indică ritmul resorbţiei osoase. Analizele de sânge şi de urină se fac dimineaţa, pe stomacul gol. Totuşi, nivelurile crescute de markeri osoşi în sânge sau în urină indică doar fragilitatea sistemului osos, fără a dezvălui şi cauza afecţiunii.

Info plus

Pe lângă osteoporoză, analiza markerilor osoşi se face şi în cazul cancerelor la sân şi la prostată, deoarece în aceste cazuri incidenţa metastazelor osoase este mai ridicată.