├Än ce situa┼úii se recomand─â markerii oso┼či

1 2 jpg jpeg

Oasele sunt formate ├«n mare parte proteine, care contribuie la formarea lor, ┼či fosfat de calciu, un mineral care ├«nt─âre┼čte structura scheletic─â. 99% din calciul din organism se g─âse┼čte ├«n oase ┼či doar 1% ├«n s├ónge.

Pentru a se men┼úine s─ân─âtatea sistemului osos, osul vechi se elimin─â treptat prin procesul de resorb┼úie, iar ├«n locul lui apare un ┼úesut osos prin procesul de formare. P├ón─â la v├órsta de 30 de ani, procesul de formare are loc ├«ntr-un ritm mai accelerat dec├ót cel de absorb┼úie, dar dup─â aceast─â v├órst─â procesul se inverseaz─â, se pierde mai mult─â mas─â osoas─â ┼či sunt necesare analize pentru markeri oso┼či.

La ce sunt utili

Markerii oso┼či sunt analize de s├ónge sau de urin─â care indic─â riscul unei persoane de a suferi fracturi. Sunt recomanda┼úi, printre altele, ├«n timpul tratamentului medicamentos pentru pacien┼úii care urmeaz─â un tratament pentru bolile sistemului osos, cum este osteoporoza. Ei ├«i ajut─â pe doctori s─â urm─âreasc─â ratele de resorb┼úie ┼či de regenerare osoas─â ┼či s─â stabileasc─â densitatea osoas─â. ├Än acela┼či timp, markerii sunt recomanda┼úi ├«n timpul tratamentului pentru osteoporoz─â pentru a stabili dac─â doza urmat─â este eficient─â. Mai pot fi f─âcu┼úi ┼či ├«n scop preventiv, pentru a anticipa r─âspunsul unui pacient la un tratament care are ca efect advers pierderea de mas─â osoas─â.

Ce include

Markerii oso┼či cuprind o serie de analize cum ar fi fosfotaza alcalin─â specific osoas─â, care se face la ├«nceputul tratamentului pentru osteoporoz─â ┼či indic─â gradul de mineralizare a oaselor, osteocalcina, care m─âsoar─â nivelul de proteine din oase sau fosfotaza acid─â tartrat─â-rezistent─â care indic─â ritmul resorb┼úiei osoase. Analizele de s├ónge ┼či de urin─â se fac diminea┼úa, pe stomacul gol. Totu┼či, nivelurile crescute de markeri oso┼či ├«n s├ónge sau ├«n urin─â indic─â doar fragilitatea sistemului osos, f─âr─â a dezv─âlui ┼či cauza afec┼úiunii.

Info plus

Pe l├óng─â osteoporoz─â, analiza markerilor oso┼či se face ┼či ├«n cazul cancerelor la s├ón ┼či la prostat─â, deoarece ├«n aceste cazuri inciden┼úa metastazelor osoase este mai ridicat─â.