Colonoscopia poate salva multe vieţi

1 2 jpg jpeg

Cercetătorii americani au efectuat un studiu major, care oferă dovezi clare că investigaţia poate scădea riscul de deces din cauza cancerului de colon. Studiul sugerează că identificarea din vreme a celulelor precanceroase şi îndepărtarea lor poate creşte considerabil şansele de supravieţuire.

Medicii au observat de multă vreme acest beneficiu adus populaţiei cu risc de a dezvolta cancer de colon.

Acum, oamenii de ştiinţă sunt de acord cu presupunerile oncologilor, după ce au descoperit dovezi clare în acest sens: prin descoperirea şi îndepărtarea la timp a polipilor se pot salva foarte multe vieţi.

Institutul American de Cancer şi alte socieţi care luptă împotriva cancerului au solicitat un studiu în acest domeniu. În cadrul cercetărilor au participat 2.602 de pacienţi, care au efectuat colonoscopie.

În urma investigaţiei au fost descoperite celule precanceroase care au fost îndepărtate la timp. Sănătatea pacienţilor a fost supravegheată pe parcursul a 15 ani.

Rezultatele studiului arată că riscul de deces din cauza cancerului de colon a scăzut cu 53%, respectiv 12 pacienţi au murit în decursul celor 15 ani, din cei 25 câţi estimaseră oamenii de ştiinţă.

În lumea medicală, colonoscopia reprezintă „standardul de aur“ în screening-ul cancerului colorectal (CCR). Investigaţia se realizează cu ajutorul unui tub subţire, flexibil, dotat cu o cameră de filmat minusculă, care îl ghidează prin intestinul gros.

Astfel pot fi identificate micile formaţiuni crescute pe ţesutul intestinului şi se verifică dacă acesea sunt de tip beningn sau malign.

În timpul colonoscopiei, se poate opta pentru anestezie, pentru a se reduce durerile şi teama resimţită de pacienţi.