Cele mai importante investigații medicale recomandate după 50 de ani

image

Înaintarea în vârstă poate aduce o serie de probleme de sănătate, care trebuie diagnosticate și tratate rapid, pentru a preveni apariția complicațiilor. După vârsta de 50 de ani este esențial să avem un stil de viață sănătos, să renunțăm la fumat, la consumul de alcool și la alimentele bogate în sare, zahăr sau grăsimi, să facem mișcare și, mai ales, să mergem periodic la medic pentru consultații și analize, chiar dacă ne simțim bine.

Hipertensiunea arterială este una dintre cele mai frecvente afecțiuni care apar la persoanele în vârstă, mai ales dacă sunt sedentare, supraponderale și au o dietă dezechilibrată. Pentru a ține sunt control această problemă, este recomandată o consultație anuală de cardiologie, monitorizarea constantă a tensiunii arteriale acasă, cu ajutorul unui tensiometru, respectarea unui regim alimentar fără sare și administrarea medicamentelor recomandate de medic.

Hipertensiunea arterială afectează în egală măsură ambele sexe, dar există o afecțiune care se manifestă mai frecvent la femeile în vârstă – osteoporoza. Boala duce la scăderea densității osoase, astfel încât crește riscul de fracturi, chiar și în urma unor lovituri ușoare sau a efectuării unor activități obișnuite.

Această afecțiune nu provoacă simptome decât în stadiu avansat, de aceea, pentru stabilirea unui diagnostic precoce și începerea din timp a tratamentului, este recomandată o consultație anuală la un medic reumatolog și efectuarea unei investigații specifice – osteodensitometria DEXA, care măsoară densitatea osoasă. Analiza DEXA este indicată ca investigație de screening și bărbaților de peste 70 de ani sau chiar mai devreme, dacă au factori de risc pentru fracturi de fragilitate.

O altă problemă serioasă cu care se pot confrunta persoanele în vârstă este vertijul, o stare de amețeală intensă, apărută brusc și însoțită de pierderea echilibrului. Această stare poate fi provocată de multe afecțiuni frecvente la vârstnici – boli cardiovasculare, oscilații ale tensiunii arteriale, diabet zaharat, boli neurologice – de aceea este important un consult de specialitate și efectuarea unor investigații speciale, cum sunt testele vestibulare.

Medicul neurolog este cel care va decide cum trebuie evaluat fiecare pacient în parte, în funcție de simptomele care pot însoți vertijul. De multe ori, specialistul va recomanda și o consultație oftalmologică, dacă pacientul se plânge și de tulburări de vedere. De asemenea, poate fi necesară și verificarea auzului sau un examen RMN sau CT, pentru a exclude eventuale tumori sau anomalii vasculare cerebrale. Neurologul poate diagnostica și alte afecțiuni severe care pot să apară la vârstnici, precum boala Parkinson, boala Alzheimer sau alte forme de demență, declinul cognitiv sau tulburările de vorbire.

Incontinența urinară este o altă problemă cu care se pot confrunta persoanele în vârstă, în special femeile care au avut mai multe nașteri naturale. La rândul lor, bărbații în vârstă pot suferi de urinări frecvente și incontinență urinară dacă au adenom de prostată, o afecțiune frecventă, care necesită monitorizare constantă la medicul urolog.

SANADOR asigură servicii medicale complete – consultații, analize de laborator, investigații imagistice performante și teste specifice – pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor cu care se pot confrunta persoanele în vârstă. Abordarea este întotdeauna integrată, multidisciplinară, astfel încât tratamentul să fie cât mai eficient și adaptat la starea generală de sănătate a pacientului.

În fiecare an, la începutul lunii octombrie, sărbătorim Ziua internațională a persoanelor vârstnice, o bună ocazie pentru a le aminti celor dragi – părinților și bunicilor noștri – cât de importantă este sănătatea și cât de mult depinde aceasta de respectarea unui stil de viață sănătos și de evaluarea medicală completă, periodică.