Dac─â ai aceste simptome, este foarte posibil s─â fii deshidratat

1 durere cap jpg jpeg

Sunt numeroase manifest─ârile prin care organismul reac┼úioneaz─â ├«n momentul ├«n care este deshidratat. Vara, periculul deshidrat─ârii este mai mare, din cauza c─âldurii ┼či a transpira┼úiei mai abundente. Aceast─â stare poate avea consecin┼úe minore sau importante, pe care este bine s─â le cuno┼čti.

Deshidratarea este un dezechilibru ├«ntre aportul ┼či pierderile de ap─â din corp. Nu doar nivelul apei este perturbat, ci ┼či cel al s─ârurilor minerale, mai ales ├«n condi┼úii de transpira┼úie (febr─â, canicul─â, efort fizic), v─ârs─âturi, diaree sau administrare de medicamente diuretice (care cresc cantitatea de urin─â eliminat─â). Este suficient s─â pierdem 2% din cantitatea de ap─â pentru a ne deshidrata.

Setea

C├ónd apare setea, deshidratarea s-a instalat deja. ├Än lipsa unei cantit─â┼úi suficiente de ap─â, saliva este produs─â ├«n cantit─â┼úi mai mici, iar gura se usuc─â. Este indicat s─â nu a┼čtep┼úi s─â ├«┼úi fie sete pentru a bea ap─â. De pild─â, dac─â faci efort fizic sau mi┼čcare, cu at├ót mai mult bea ap─â regulat. Po┼úi bea 1 pahar cu ap─â (250 ml) la fiecare 30 de minute.

Culoarea închisă a urinei

Un bun indicator al nivelului de hidratare a organismului este culoarea urinei. Cu c├ót este mai ├«nchis─â la culoare, cu at├ót ai un nivel mai mare de deshidratare. Totodat─â, o astfel de nuan┼ú─â este prezent─â ┼či la prima urin─â de diminea┼ú─â, ca efect al faptului c─â organismul a fost deshidratat ├«n timpul nop┼úii. Contrar, urina pal─â sau incolor─â este semnul hidrat─ârii corespunz─âtoare.

Sc─âderea tensiunii arteriale

Hipotensiunea arterial─â este un alt simptom al deshidrat─ârii. Lipsa unei cantit─â┼úi suficiente de ap─â ├«n organism duce la o sc─âdere a volumului de s├ónge circulant. Acest lucru implic─â ┼či irigarea necorespunz─âtoare a organelor, ceea ce poate atrage anumite complica┼úii. ├Än caz de deshidratare sever─â, pot ap─ârea simptome precum ame┼úelile sau starea de le┼čin.

Durerea de cap

Apa joac─â un rol important ├«n procesele vitale ale corpului. Unele dureri de cap pot fi un semnal de alarm─â trimis de organism ├«n momentul ├«n care nu este hidratat corespunz─âtor. ├Än condi┼úiile unui aport sc─âzut de ap─â, s├óngele are tendin┼úa de ├«ngro┼čare, fiind afectat─â ┼či circula┼úia acestui fluid, ceea ce poate duce la apari┼úia durerilor de cap.

Sc─âderea concent─ârii

C├ónd organismul are o cantitate insuficient─â de ap─â, fluxul sangvin redus face ca organe precum creierul s─â fie mai pu┼úin oxigenate. De aceea, se instaleaz─â simptome precum lipsa concentr─ârii ┼či randamentul intelectual sc─âzut.

Tranzitul intestinal încetinit

Un aport redus de ap─â modific─â ┼či consisten┼úa scaunului, care devine mai tare, implicit evacuarea lui este dificil─â. Acest lucru duce la apari┼úia constipa┼úieiPe l├óng─â un consum adecvat de ap─â, persoanele cu contipa┼úie trebuie s─â privilegieze fructele ┼či legumele ┼či s─â fac─â mi┼čcare zilnic.

Usc─âciunea pielii

Ro┼čea┼úa ┼či usc─âciunea pielii sunt alte manifest─âri ale deshidrat─ârii. ├Än condi┼úiile unui nivel sc─âzut de ap─â, pielea nu mai reu┼če┼čte s─â fac─â fa┼ú─â agresiunilor exterioare, din cauza alter─ârii barierei cutanate. O piele deshidratat─â ├«┼či pierde ┼či elasticitatea.    

Citeste si: Ce se poate întâmpla dacă nu bei suficientă apă

INFO

Confuzia este un semn posibil al deshidrat─ârii severe. Persoana afectat─â trebuie s─â primeasc─â ap─â ┼či/sau s─âruri de rehidratare ┼či s─â fie consultat─â de un medic.