Alimentul care te ajută să îmbătrânești frumos

Vârstnicilor le este uneori dificil să își asigure toate elementele nutritive de care au nevoie din cauza apetitului scăzut la care se adaugă și o mobilitate limitată, care nu le permite să pregătească mese sănătoase.

Proteinele sunt esențiale pentru adulții în vârstă pentru a evita pierderea musculară care ar putea duce la fragilitate sau căderi și au nevoie de mai multe proteine pe măsură ce îmbătrânesc.

De asemenea, ar putea fi mai greu pentru adulții în vârstă să obțină suficiente proteine, deoarece mestecatul sau înghițitul cărnii poate deveni mai dificil.

Pentru a adăuga mai multe calorii, proteine și alți nutrienți în dieta lor, vârstnicii ar putea apela la unt de arahide bogat în nutrienți. Două linguri de unt de arahide cu conținut redus de sodiu oferă 189 de calorii, 8 grame de proteine și 16 grame de grăsimi (mai puțin de 3 grame de grăsimi saturate).

image

Untul de arahide conține nutrienți esențiali pentru organism. Foto: Shuttesrtock

Untul de arahide și alte nuci au beneficii nutriționale care îți pot îmbunătăți sănătatea pe măsură ce îmbătrânești.  

Un studiu din 2021 publicat în „Nutrition” a analizat aportul alimentar a aproape 3.000 de persoane cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani. Oamenii au luat parte și la anumite teste de memorie și funcție cognitivă, cum ar fi numirea cât mai multor animale în 60 de secunde. Persoanele care au mâncat unt de arahide și alune au avut mai multe șanse să se descurce mai bine la testele cognitive și de memorie decât cei care nu le-au consumat.

Efectul untului de arahide asupra sănătății intestinale ar putea îmbunătăți nu numai memoria, ci și starea de spirit, conform unui studiu din 2023 din Journal of Functional Foods.

Cercetătorii au cerut adulților mai tineri să mănânce fie 25 de grame de arahide, 32 de grame de unt de arahide (aproximativ două linguri) sau 32 de grame de unt, în fiecare zi. După șase luni, cercetătorii au descoperit anumiți metaboliți în urina celor care au mâncat alune și unt de arahide. Grupurile care consumau arahide și unt de arahide și-au îmbunătățit, de asemenea, starea de spirit și memoria. Cercetătorii au ajuns la concluzia că alunele și untul de arahide au anumiți polifenoli care sunt metabolizați de bacteriile intestinale pentru a produce substanțe care îmbunătățesc starea de spirit și funcția creierului.

Alunele sunt benefice pentru îmbătrânirea sănătoasă.

Dacă ești la mijlocul vieții trebuie să știi că mai multe alune ar putea fi cheia pentru o îmbătrânire sănătoasă.

Această informație a fost dezvăluită într-un articol din 2020 din Journal of Aging Research.

Peste 33.000 de femei în vârstă de 50 de ani și-au înregistrat aportul alimentar timp de 10 ani. Cei care au trăit după vârsta de 65 de ani fără boli cronice, afecțiuni mintale, dizabilități fizice și tulburări de memorie au fost definiți ca fiind „vârstnici sănătoși”. Analizând dietele lor, cercetătorii au descoperit că bătrânii sănătoși erau mai predispuși să consume mai multe arahide și alte nuci, dar nu neaparat unt de arahide.

Îmbătrânirea este adesea asociată cu fragilitatea, care include oboseală, puterea redusă, afecțiuni cronice crescute și pierderea în greutate. Un studiu din 2023 din The Journal of Nutrition a analizat modul în care nucile ar putea fi legate de reducerea fragilității la femeile de peste 60 de ani. Dintre peste 70.000 de femei, cele care consumau cinci sau mai multe porții de nuci pe săptămână au avut un risc redus de fragilitate cu 20%. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste studii nu a constatat că untul de arahide a fost asociat cu îmbătrânirea sănătoasă sau fragilitatea.

Sursa:  Health Digest