Alexandru Rafila: cine şi în ce condiţii poate lua iodură de potasiu

1 iodura potasiu jpg jpeg

În contextul războiului dintre Rusia şi Ucraina, se vorbeşte tot mai mult despre iodura de potasiu, care se recomandă a fi administrată în cazul unui eveniment nuclear.

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătăţii, atenţionează că nu oricine poate lua iodură de potasiu şi, de asemenea, nu se recomandă administrarea preventivă.

„Iodura de potasiu este o substanţă chimică care se poate administra în situaţia unui incident nuclear, o scurgere radioactivă, de exemplu, (…) dar toată lumea trebuie să înţeleagă două lucruri: iodura de potasiu nu este un panaceu universal. Se administrează unor categorii de persoane, în principal copii, tineri, femei gravide şi nu după vârsta de 40 de ani, şi ea nu face altceva decât să prevină acumularea de iod radioactiv, dacă cumva iodul radioactiv ajunge în atmosferă, pentru că aceste incidente se pot solda cu alte tipuri de radiaţii, nu cu existenţa iodului”, a spus, luni seara, Alexandru Rafila la România TV.

Iodura de potasiu nu se ia preventiv

„În niciun caz nu trebuie luat preventiv cum foarte multă lume crede, unii cred că au şi început să ia, n-are rost, este foarte periculoasă utilizarea acestei substanţe fără recomandare medicală şi la persoane care chiar nu au nevoie pentru că ea determină dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroide”, a completat ministrul pentru aceeaşi sursă.

De asemenea, Rafila a adăugat că autorităţile vor asigura stocul necesar: „Vom asigura împreună cu Agenţia Naţională a Rezervelor de Stat şi cu Antibiotice Iaşi o cantitate suficientă, estimată de Institutul Naţional de Sănătate Publică. Avem grijă să o distribuim iniţial la DSP-uri, ulterior la primării. (…) Noi ne facem treba, începând de mâine producţia se face, deci este clar că într-un interval de circa 2-3 săptămâni o să avem o cantitate suficientă încât să putem să o distribuim în toată ţara”.

Citeşte şi: Nu consuma niciodată aceste alimente dacă iei medicamente!