Alexandru Rafila: cine ┼či ├«n ce condi┼úii poate lua iodur─â de potasiu

1 iodura potasiu jpg jpeg

├Än contextul r─âzboiului dintre Rusia ┼či Ucraina, se vorbe┼čte tot mai mult despre iodura de potasiu, care se recomand─â a fi administrat─â ├«n cazul unui eveniment nuclear.

Alexandru Rafila, Ministrul S─ân─ât─â┼úii, aten┼úioneaz─â c─â nu oricine poate lua iodur─â de potasiu ┼či, de asemenea, nu se recomand─â administrarea preventiv─â.

ÔÇ×Iodura de potasiu este o substan┼ú─â chimic─â care se poate administra ├«n situa┼úia unui incident nuclear, o scurgere radioactiv─â, de exemplu, (ÔÇŽ) dar toat─â lumea trebuie s─â ├«n┼úeleag─â dou─â lucruri: iodura de potasiu nu este un panaceu universal. Se administreaz─â unor categorii de persoane, ├«n principal copii, tineri, femei gravide ┼či nu dup─â v├órsta de 40 de ani, ┼či ea nu face altceva dec├ót s─â previn─â acumularea de iod radioactiv, dac─â cumva iodul radioactiv ajunge ├«n atmosfer─â, pentru c─â aceste incidente se pot solda cu alte tipuri de radia┼úii, nu cu existen┼úa ioduluiÔÇŁ, a spus, luni seara, Alexandru Rafila la Rom├ónia TV.

Iodura de potasiu nu se ia preventiv

ÔÇ×├Än niciun caz nu trebuie luat preventiv cum foarte mult─â lume crede, unii cred c─â au ┼či ├«nceput s─â ia, n-are rost, este foarte periculoas─â utilizarea acestei substan┼úe f─âr─â recomandare medical─â ┼či la persoane care chiar nu au nevoie pentru c─â ea determin─â dezechilibre serioase la nivelul glandei tiroideÔÇŁ, a completat ministrul pentru aceea┼či surs─â.

De asemenea, Rafila a ad─âugat c─â autorit─â┼úile vor asigura stocul necesar: ÔÇ×Vom asigura ├«mpreun─â cu Agen┼úia Na┼úional─â a Rezervelor de Stat ┼či cu Antibiotice Ia┼či o cantitate suficient─â, estimat─â de Institutul Na┼úional de S─ân─âtate Public─â. Avem grij─â s─â o distribuim ini┼úial la DSP-uri, ulterior la prim─ârii. (ÔÇŽ) Noi ne facem treba, ├«ncep├ónd de m├óine produc┼úia se face, deci este clar c─â ├«ntr-un interval de circa 2-3 s─âpt─âm├óni o s─â avem o cantitate suficient─â ├«nc├ót s─â putem s─â o distribuim ├«n toat─â ┼úaraÔÇŁ.

Cite┼čte ┼či: Nu consuma niciodat─â aceste alimente dac─â iei medicamente!