Ai tendința să te abții când ai nevoie să urinezi? Iată riscurile!

Poate că ai multe de rezolvat și mai amâni puțin să urinezi, poate nu ai unde să mergi la baie, cert este că tuturor ni se întâmplă să ne abținem. Iată care sunt riscurile, potrivit Medical News Today.

Potrivit revistei Medical News Today nu este recomandat să te abții, deoarece acest lucru poate duce la diverse probleme.

Vezica urinară este un organ în formă de pară, care face parte din sistemul urinar. Rolul vezicii urinare este de a stoca urina până când o persoană poate să folosească toaleta și să o golească.

Capacitatea unei vezici adulte sănătoase este de aproximativ 2 căni de lichid. Vezica urinară se poate întinde pentru a reține mai mult decât atât, dar a face acest lucru prea des poate fi periculos. De aceea, nu este bine să amâni în mod regulat mersul la baie.

La un adult sănătos, abținerea ocazională de la urinare nu va cauza probleme, dar pot exista unele efecte nedorite dacă devine un obicei. Când vezica urinară se umple cu lichid pe jumătate, trimite creierului un semnal că este timpul să faci pipi. Creierul creează nevoia de a urina în timp ce îi spune vezicii urinare să se abțină.

shutterstock 1893924175 jpg

Infecțiile urinare pot fi o consecință a abținerii de la urinat. Foto: Shutterstock

Dureri

Persoanele care ignoră în mod regulat nevoia de a urina pot simți durere sau disconfort în vezică sau rinichi. Când o persoană ajunge în sfârșit la baie, urinarea poate să doară. De asemenea, mușchii pot rămâne parțial încleștați după eliberarea de urină, ceea ce poate duce la crampe pelvine.

Infecții ale tractului urinar

În unele cazuri, abținerea de a la a urina pentru prea mult timp poate duce la înmulțirea bacteriilor. Acest lucru poate conduce la o infecție a tractului urinar (ITU). Mulți medici recomandă evitarea abținerii pentru perioade lungi de timp, deoarece poate crește riscul de infecții, mai ales dacă o persoană are antecedente.

Persoanele care nu beau suficiente lichide pot avea mai multe riscuri de a dezvolta o infecție urinara, deoarece vezica nu este la fel de activă. Acest lucru poate determina răspândirea bacteriilor prin tractul urinar, ducând la infecție.

Simptomele unei infecții urinare pot include: o senzație de arsură sau usturime în timpul urinării, durere în pelvis sau în abdomenul inferior, un impuls constant de a goli vezica urinară, urină cu miros puternic sau urât mirositoare, urină tulbure, decolorată, urină cu sânge

Deformarea vezicii urinare

Pe termen lung, abținerea regulată poate duce la întinderea vezicii urinare. Acest lucru poate face dificil sau imposibil ca vezica urinară să se contracte și să elibereze pipi în mod normal. Dacă o persoană are vezica urinară fdeformată și devenită ineficientă, pot fi necesare măsuri suplimentare, cum ar fi un cateter pentru a urina.

Lezarea mușchilor planșeului pelvin

Reținerea frecventă a urinei poate dăuna mușchilor pelvini. Unul dintre acești mușchi este sfincterul uretral, care ține uretra închisă pentru a preveni scurgerea urinei. Lezarea acestui mușchi poate duce la incontinență urinară. Făcând exerciții pentru musculatura pelvină, cum ar fi exercițiile  Kegels ajuți  întărirea acestor mușchi și repararea pierderii musculare, prevenirea scurgerilor.

Pietre la rinichi

Abținerea de a urina poate provoca formarea de pietre la rinichi la persoanele cu antecedente în privința acestei afecțiuni sau la cei care au un conținut ridicat de minerale în urină. Pipi conține adesea minerale precum acid uric și oxalat de calciu.

Se poate sparge vezica urinară?

Mulți cred că vezica urinară se va sparge dacă o persoană își ține pipi prea mult timp. Deși este posibil ca o ruptură spontană a vezicii urinare să apară, adesea, există o cauză subiacentă a rupturii, cum ar fi un blocaj care împiedică evacuarea vezicii urinare. În cele mai multe cazuri, vezica urinară va presa și va deschide  pur și simplu mușchii care țin urina, provocând un accident.

Citește și Ce trebuie să faci în caz de infarct. Primele minute contează