Ai putea avea deficit de calciu? Iată cum se manifestă!

Există semne și simptome ale hipocalcemiei, cunoscută drept deficit de calciu.

Ce este calciul?

Calciul este un mineral și oamenii au depozitat peste 99% din calciul din organism, în oase și dinți. Restul de unu la sută este la fel de important, deoarece susține funcția musculară și nervoasă, contracția și dilatarea vasculare, precum și secreția de hormoni, potrivit National Institutes of Health (NIH).

Corpul tău este de obicei foarte eficient în reglarea nivelului de calciu prin intermediul a trei hormoni principali: hormonul paratiroidian (PTH), calcitonina și calcitriolul, conform American Bone Health. Dacă este scăzut, corpul tău va absorbi mai mult calciu din dieta ta și va elibera calciu din oase, în principal pentru a susține acele funcții pentru care calciul este necesar.

Simptome de deficit de calciu

Deficiența de calciu, cunoscută și sub denumirea de hipocalcemie, rezultă de obicei din probleme medicale sau anumite tratamente, mai degrabă decât din lipsa calciului din dietă.

Trei motive comune pentru hipocalcemie sunt deficitul de vitamina D, hipoparatiroidismul și insuficiența renală, potrivit Clinicii Cleveland. Chirurgia de îndepărtare a tiroidei este un alt factor de risc, conform Clinicii Cleveland.

Dacă ai hipocalcemie ușoară, este posibil să nu ai deloc simptome. Sau, poți experimenta următoarele simptome, conform Clinicii Cleveland:

·     Crampe musculare

·     Modificări ale părului și unghiilor

·     Piele solzoasă

·     Potrivit Clinicii Cleveland, unele dintre simptomele deficienței severe de calciu includ:

·     Dureri musculare

·     Furnicături în degete, picioare, buze sau limbă

·     Convulsii

·     Spasme musculare, inclusiv la gât

·     Aritmie

Dacă nu este tratată, hipocalcemia cronică poate provoca probleme neurologice sau psihologice, cum ar fi probleme de memorie, depresie, confuzie și iritabilitate.

Una dintre cele mai grave complicații ale hipocalcemiei pe termen lung, netratată, include cataracta subcapsulară, care se formează pe partea din spate a cristalinului ochiului, întunecă vederea și provoacă pierderea vederii, conform ‌Hipocalcemia: Diagnostic și Tratament‌.

crampe jpg

Crampele pot fi semnul deficitului de calciu. Foto: Shutterstock

Pentru copii și adolescenți, lipsa de calciu duce la slăbirea oaselor, conform Academiei Americane de Pediatrie (AAP).

Această deficiență are efect pe tot parcursul vieții. Numai în copilărie oamenii pot stoca calciu în oase - în timpul tinereții, îți stabilești un stoc de calciu pe care să îl folosești pe tot parcursul vieții, conform AAP.

O deficiență de calciu în anii copilăriei se poate manifesta în osteoporoză și te pune la un risc crescut de fracturi. O deficiență cronică de calciu poate face, de asemenea, ravagii asupra pielii, provocând piele uscată, psoriazis, eczeme, impetigo și dermatită.

Ești expus riscului?

Cum știi dacă ești în pericol pentru o deficiență de calciu? Mai întâi, discută cu medicul dacă observi oricare dintre semnele sau simptomele menționate mai sus. În special, țineți cont de cât de mult calciu consume zilnic. Desigur, vei găsi calciu în produsele lactate, dar există o mulțime de alte alimente bogate în calciu, cum ar fi sardinele și boabele de soia.

Adulții sănătoși cu vârsta cuprinsă între 19 și 50 de ani ar trebui să urmărească să obțină 1.000 de miligrame de calciu pe zi, din dietă, conform specialiștilor.  

Cantitățile recomandate pot crește sau scădea în funcție de vârstă, sex și alți factori precum sarcina.

Există patru grupuri majore cu risc crescut de a dezvolta hipocalcemie, conform raportului ‌Clinical Nutrition Research‌:

·     ‌Femei, în special femeile sportive și femeile aflate în postmenopauză‌.

·     Femeile cu tulburări de alimentație diagnosticate sau hiperactivitate fizică prezintă un risc ridicat.

·     Persoanele cu sindromul triadei sportive de sex feminin - apariția simultană a problemelor menstruale, oasele slabe și energie insuficientă pentru a alimenta organismul care poate apărea la sportivii de competiție, potrivit Academiei Americane de Pediatrie - sunt, de asemenea, expuse unui risc ridicat.

·     ‌Persoanele cu intoleranță la lactoză sau alergie la lactate‌: evitarea produselor lactate, fie din cauza alergiilor, fie pentru că urmați o dietă vegană, vă poate expune un risc crescut, deoarece aceste alimente sunt un sau sursă alimentară de calciu.

·     ‌Adolescenți‌: Tulburările de alimentație și lipsa alimentelor bogate în calciu pot provoca hipocalcemie.

·     ‌Vârstnici‌: aportul scăzut de calciu de-a lungul timpului, interacțiunile medicamentoase care pot scădea absorbția de calciu din alimentație și osteoporoza îi pun pe vârstnici în pericol.

E nevoie de suplimente?

Dacă ai oricare dintre semnele sau simptomele de mai sus, adresează-te medicului pentru un test de sânge care să îți evalueze nivelul de calciu. Evită să iei un supliment de calciu dacă nu ai fost sfătuit în mod special să faci acest lucru de către medicul tău.

De fapt, administrarea de suplimente de calciu atunci când corpul tău nu are nevoie de calciu suplimentar poate duce la hipercalcemie, care poate provoca constipație, greață, vărsături și confuzie, potrivit Școlii de Medicină din Harvard.

În plus, suplimentarea excesivă cu calciu vă poate expune un risc crescut de boli de inimă și cancer de prostată, conform Clinicii Mayo.

Sursa: LiveStrong