Ai picioarele reci? Ar putea fi un simptom al unor afecțiuni

Picioarele reci pot semnala mai multe probleme de sănătate diferite, și dacă se adaugă și alte simptome neobișnuite ar trebui să discuți cu medicul.

Iată care ar putea să fie aceste probleme, potrivit Bestlife.

Hipotiroidism

„Glanda tiroidă este foarte important pentru fincțiile metabolice din corpul nostru”, spune dr. Kelly Johnson-Arbor, citat de Bestlife.

image

Foto: Shutterstock

Picioarele reci ar putea să însemne că tiroida nu produce suficienți hormoni, iar acest lucru se numește hipotiroidism, cunoscut și ca tiroida subactivă, explică medicul Johnson-Arbor.

„Oamenii care au tiroida subactivă pot experimenta oboseală, creștere în greutate și intoleranță la temperaturi scăzute. Aceste efecte asupra metabolismului pot duce la o senzație de picioare reci. Din fericire, boala tiroidiană poate fi diagnosticată cu un simplu test de sânge. Tratamentul, care implică de obicei administrarea pe tot parcursul vieții de hormoni tiroidieni, poate ajuta la reducerea sau eliminarea semnelor și simptomelor hipotiroidismului”, spune medicul.

Diabet

Prin progrsie, diabetul poate duce la modificări ale picioarelor și, în ciuda faptului că afecțiunea este foarte comună, poate trece cu ușurință neobservată pentru o lungă perioadă de timp: milioane de cazuri de diabet nu sunt în prezent nediagnosticate, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite.

Este foarte probabil ca diabeticii să dezvolte o boală vasculară periferică,  afecțiune în care furnizarea de sânge arterial la extremități este redusă sau, în cazuri extreme, blocată complet de grăsimile, colesterolul și alte substanțe care formează plăci care obstrucționează arterele, reducând fluxul de sânge către picioare. Diabetul este asociat cu o circulație afectată către extremități. Din acest motiv, este posibil să apară unele modificări specifice ale picioarelor, alături de senzația de rece.

Piciorul afectat se poate simți rece la atingere, poate părea de culoare albastru purpuriu sau poate părea alb pal. Dacă pielea este apăsată, zona poate părea palidă mai mult decât de obicei înainte de revenirea culorii. Pulsul piciorului poate fi dificil de simțit.

Anemia

Senzația de frig în mod constant este, de asemenea, asociată în mod obișnuit cu anemie, potrivit medicului Kellie K. Middleton, chirurg din Atlanta. „Aceasta este o afecțiune care decurge din lipsa de fier sau de vitamina B-12, care are ca rezultat un flux sanguin slab și picioare reci”, spune Middleton, menționând că persoanele cu anemie se confruntă adesea cu oboseală, piele palidă și, de asemenea, palpitații ale inimii.

Anemia apare atunci când numărul de globule roșii din sânge scade. „Ele transportă oxigen la țesuturile din tot corpul. La pacienții anemici, circulația deficitară rezultă din lipsa de livrare a oxigenului către țesuturi", explică Kellie K. Middleton. „Tratamentele pot include corectarea oricăror deficiențe nutriționale, suplimentarea cu fier și/sau transfuzia de sânge.”, adaugă medicul.

Probleme pulmonare

Potrivit Best Life, picioarele reci pot fi un „simptom al mai multor afecțiuni pulmonare, trei dintre acesta fiind boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), hipertensiunea pulmonară și embolia pulmonară.

BPOC este o boală pulmonară care îngreunează respirația. Poate provoca o circulație proastă, ceea ce poate duce la răcirea picioarelor. Hipertensiunea pulmonară este o afecțiune în care vasele de sânge din plămâni se îngustează, ceea ce face dificilă curgerea sângelui prin ele. Ca urmare, este posibil ca organismul să nu primească suficient oxigen, ceea ce poate provoca, de asemenea, circulație deficitară și picioare reci.

În cazul BPOC și al hipertensii pulmonare este posibil să apară și alte  simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, oboseală, durere în piept.

O embolie pulmonară poate provoca simptome similar și bătăi rapide ale inimii. Aceasta este o afecțiune gravă în care se formează un cheag de sânge care ajunge în plămâni, blocând fluxul de sânge. O embolie pulmonară poate cauza rapid probleme grave care pun viața în pericol.

O intoxicație exotică

Dr. Johnson-Arbor spune că oamenii ar trebui să știe și că senzația de frig se asociază și cu otrăvirea cu ciguatera. „Aceasta este o boală comună transmisă de toxine marine, care apare după consumul de pește contaminat”, explică ea. „Peștii tropicali mari, inclusiv barracuda, chibricul și snapperul, pot transporta toxinele care provoacă otrăvirea cu ciguatera”.

Poate fi greu de spus dacă un pește este contaminat cu toxinele care provoacă otrăvirea cu ciguatera, deoarece acestea nu îi modifică aspectul, gustul sau mirosul. Gătitul nu distruge toxinele, din păcate, așa că este posibil să știi că le ai doar dacă simptome precum greață, dureri de stomac și picioare reci apar după ce ai mâncat. „Persoanele afectate de ciguatera experimentează adesea o inversare a senzației de cald și frig în extremități și pot simți o senzație dureroasă de „gheață uscată” atunci când ating suprafețele reci”, spune Johnson-Arbor.

Simptomele se dezvoltă de obicei la trei până la șase ore după consumul de pește contaminat, dar pot începe și cu 30 de ore mai târziu.

„Nu există un remediu specific pentru otrăvirea cu ciguatera și majoritatea semnelor și simptomelor se rezolvă în general în timp”, adaugă Johnson-Arbor. „Cu toate acestea, unii indivizi afectați au experimentat persistența cronică a simptomelor lor”.

Citește și Ce legătură există între sindromul de tunel carpian și tehnologie?