Aceste alimente fac bine ficatului!

Ficatul se ocupă de foarte multe procese, din organism, de la eliminarea toxinelor din sânge până la promovarea digestiei și stocarea vitaminelor pentru ca organismul să le folosească mai târziu.

De asemenea, are capacitatea să se regenereze. Dar, există unele alimente și băuturi care pot da un impuls ficatului tău care lucrează din greu și pot ajuta la prevenirea sau lupta împotriva anumitor boli ale sale.

image

Alimentele care ajută la funcționarea ficatului sunt bune pentru întregul organism. Foto: Shuttesrtock. 

„Este unul dintre singurele organe care se poate regenera singur”, spune medicul specialist Christina Lindenmeyer de la Clinica Cleveland.

„Dacă aveți o infecție sau o leziune a ficatului, este posibil ca, dacă duceți un stil de viață sănătos și mâncați alimentele potrivite, ficatul să se vindece singur.”, spune specialista.

Cum ajut alimentele funcționarea ficatului?

Poți menține un ficat sănătos oferindu-i nutrienții necesari. De exemplu, dieta mediteraneană, care se concentrează pe consumul echilibrat de fructe, proteine slabe și legume - este un regim bun de urmat pentru ficat.

Dr. Lindenmeyer explică ce alimente poți include în dietă dacă dorești să  îmbunătățești funcția hepatică.

Cafea

O serie de studii au descoperit că o cafea obișnuită, cu cofeină, poate avea un impact pozitiv asupra persoanelor cu boală hepatică cronică.

„Există o mulțime de dovezi în sprijinul cafelei, iar ficatul pare să aibă o varietate de beneficii diferite”, spune dr. Lindenmeyer. „S-a demonstrat că vă poate reduce enzimele hepatice, ceea ce sugerează că reduce inflamația din ficat.”

De aceea, li s-a recomandat chiar și unor persoane cu boala de ficat gras sa bea trei sau mai multe cești de cafea pe zi. Dacă nu ai probleme de sănătate cu ficatul, s-ar putea să nu ai nevoie să beți atât de multă cafea

„De asemenea, este important să fie cafea neagră”, subliniază dr. Lindenmeyer. „Dar nu ar trebui să fie cafea pe care o încarci cu zahăr și frișcă.”

Ceai

Vești bune pentru cei care nu consumă cafea: ceaiul poate avea beneficii similare și pentru ficat. O analiză din 2016 a constatat că ceaiul verde ar putea ajuta la prevenirea cancerului de ficat.

Deși sunt în curs de desfășurare unele studii, mai multe cercetări sunt încă necesare pentru a înțelege pe deplin posibilele beneficii ale ceaiului pentru sănătatea ficatului.

Pește și pui

O activitate importantă pe care o face ficatul este procesarea diferitelor proteine, grăsimi și carbohidrați pentru ca organismul să le folosească. Acesta este motivul pentru care vei dori să incluzi o mulțime de proteine sănătoase, cum ar fi peștele și puiul, în dieta ta.

„Ficatul tău are nevoie de baza nutritive pentru a produce proteinele care sunt esențiale pentru funcționarea normală a corpului tău”, spune dr. Lindenmeyer. „Deci, este important să mănânci o cantitate suficientă de proteine slabe.”

Aceste proteine mai sănătoase promovează o dietă mai echilibrată, ajutându-ți, de asemenea, ficatul să-și facă treaba. Dacă eviți produsele de origine animală, încearcă câteva opțiuni fără carne, cum ar fi: linte, edamame, tofu, nuci, mazăre, măsline și ulei de măsline.

Indiferent dacă îți place să mănânci măsline direct din borcan sau uleiul de măsline cu un strop de lămâie este sosul tău preferat pentru salată, acest fruct savuros poate ajuta la îmbunătățirea sănătății ficatului tău. În principal, măslinele sunt bogate în vitamina E și antioxidanți - două lucruri pe care ficatul le iubește.

„Uleiul de măsline este foarte sănătos pentru ficat”, notează dr. Lindenmeyer. „Uleiul de măsline crește colesterolul bun, care este de fapt protector pentru ficat împotriva bolilor hepatice grase și, de asemenea, bun pentru inimă.”

Nuci

Nucile au o cantitate suficientă de colesterol sănătos, dar sunt, de asemenea, bogate în vitamina E, care s-a dovedit că ajută persoanele cu boli hepatice grase.

„Nucile sunt, de asemenea, foarte bogate în proteine”, adaugă dr. Lindenmeyer. „Dacă ai o boală hepatică avansată sau te confrunți cu pierderea musculară legată de problemele hepatice, poate fi util să mânci un gram de proteine (sau mai multe) pentru fiecare kilogram din greutatea corporală, în fiecare zi.”, spune Lindenmeyer. De asemenea, merită să adaugi nuci în salate sau în mesele zilnice. Poți alege migdale, alune de pădure, fistic, nuci de pin, semințe de dovleac, legume cu frunze.

Există motive mai mult decât suficiente pentru a adăuga verdeață în dieta ta. Deoarece ficatul este responsabil de formarea controlată a cheagurilor de sânge în organism, care opresc sângerările, vitamina K este un nutrient esențial care vă ajută ficatul în acest rol.

„Vitamina K poate fi importantă pentru funcția hepatică, pentru a vă asigura că aveți materialele potrivite pentru a vă produce factorii de coagulare”, explică dr. Lindenmeyer. „Salatele și spanacul sunt bogate în vitamina K și pot oferi un beneficiu important ficatului.”

Aceste legume au și glutation, despre care Dr. Lindenmeyer adaugă că este un antioxidant sănătos care poate fi de ajutor și pentru ficat.

Așadar, încearcă spanac, kale, salată verde, varză, etc.

Fructe de pădure

Includerea antioxidanților în dieta ta face bine întregului corp, inclusive ficatului.

„Antioxidanții sunt compuși care protejează și reduc efectele inflamației asupra ficatului”, spune dr. Lindenmeyer. „Există o mulțime de antiinflamatori în fructe precum afinele.”

Deși sunt încă necesare mai multe cercetări, o serie de studii pe animale au sugerat că merișoarele și afinele ar putea îmbunătăți și sănătatea ficatului.

Ovăz

Există multe beneficii oferite de fulgii de ovăz. Mai ales pentru că îți dau acel aport sănătos de fibre zilnice. Dr. Lindenmeyer explică că, dacă ești  o persoană cu antecedente de boală hepatică cronică, este important să te asiguri de fruncționarea corectă a intestinului și și ar trebui să eviți constipația.

„Dacă ești prea constipat, poți acumula toxine care sunt în mod normal eliminate din organism prin mișcări intestinale”, spune ea.

În plus, un studiu din 2017 sugerează că, deoarece ovăzul și fulgii de ovăz sunt bogate în fibre solubile numite beta-glucani, ele pot ajuta, de asemenea, la prevenirea obezității și a inflamației.