Riscurile operatiei de prostata – Incontinenta urinara, des intalnita

1 riscurile operatiei de prostata jpg jpeg

Apare mai des la barbati odata cu inaintarea in varsta si este o tumora benigna a prostatei. Cand se recomanda indepartarea chirurgical, nu trebuie ignorate riscurile operatiei de prostata.

Adenomul de prostata, daca nu este tratat, poate produce complicatii grave asupra sanatatii, cum ar fi infectiile urinare agresive, marind vulnerabilitatea corpului la recidive. De asemenea, din cauza adenomului de prostata, bolnavul poate suferi si de retentie de apa si chiar insuficienta renala.

Ce este prostata si de ce apare adenomul

Prostata este o glanda anexa aparatului genital masculin, cu rol de secretie a lichidului seminal. In mod normal, dimensiunea prostatei este de marimea unei alune, cantarind, cu aproximatie, 20-25 de grame. Prostata este pozitionata sub vezica urinara. Cand aceasta glanda se mareste, in urma imbatranirii organismului, determina evacuarea cu dificultate a urinii din vezica urinara.

Principalele simptome

Desi sunt variate si pot fi confundate cu simptome ale altor afectiuni, semnele care anunta probleme la prostata sunt: urinari de mai mult de 2 ori noaptea, barbatul asteapta putin timp pana cand urina este evacuata, desi nevoia de a mictiona exista. De asemenea, jetul urinar poate avea presiune slaba sau poate fi intrerupt. Pacientul poate acuza dureri la urinat, deoarece se forteaza sa urineze. Un alt simptom care poate anunta prezenta adenomului de prostatata este senzatia de golire incompleta a vezicii urinare. Cand apare sange in urina, vizita la medicul urolog nu mai trebuie amanata, deoarece, in acest caz, riscul sa existe adenom in corp este mare.

Investigatii prin care este detectat adenomul de prostata

Fie ca sunt simptome sau nu, fiecare barbat care a trecut de 50 de ani ar trebui sa faca aceste teste medicale de rutina:

Mai precis, se recomanda consultul urologic o data la 6 luni, cu tuseu rectal pentru a stabili marimea, forma si consistenta prostatei. Sunt necesare si analize pentru determinarea valorilor PSA si free PSA - urocultura, sumarul de urina, creatinina, uree.

De asemenea, medicul va solicita efectuarea unei ecografii, la nivelul aparatului urinar. Uroflowmetria este o investigatie prin care se inregistreaza debitul mictional, dar acest test este indicat doar la anumiti pacienti.

Tratamentul adenomului de prostata

In functie de cat de serioase sunt simptomele, se stabileste tratamentul adecvat. Uneori, poate fi vorba despre tratament medicamentos, alteori, doar interventia chirurgicala poate rezolva problema. In urma rezultatelor la testele medicale, medicul stabileste cea mai buna metoda de tratament potrivita stadiului in care se afla adenomul.

Tratamentul chirurgical si riscurile operatiei de prostata

Daca operatia este singura optiune de vindecare, trebuie sa stii ca in timpul interventiei, tesutul marit este indepartat, iar uretra, decomprimata, anulandu-i-se presiunea la care era supusa.

In prezent, medicii chirurgi pot opta pentru operatii clasice, indicate in caz de adenoame cu volum marit, si operatii endoscopice – interventii minim invazive si cu mai multe beneficii pentru pacient. De exemplu, pacientul nu va avea cicatrici abdominale, spitalizarea este una de scurta durata, mai precis, de 2 zile, iar recuperarea este rapida.

Din pacate, fiind vorba despre operatii, acestea prezinta si riscuri pentru sanatate.

Ulterior interventiilor, pot aparea infectii locale, sangerari, incontinenta urinara cauzata de afectarea sfincterului, aparitia unor strangulari ale uretrei. In cele mai multe cazuri, dupa operatie pacientii nu au mai ejaculat – statistic, 8 din 10 pacienti nu mai ejaculeaza postoperator.

Vindecarea completa dupa interventia chirurgicala dureaza pana la 2 luni .

Citeste mai multe despre adenomul de prostata!

Diferenta dintre urologie si nefrologie: cum deosebim cele doua specialitati