Când devine periculoasă sângerarea nazală

1 2 jpg jpeg

Printre cele mai des întâlnite cauze ale sângerărilor nazale sunt răcelile banale, oboseala exagerată, loviturile sau zgârieturile uşoare. Acest simptom poate fi un semnal al unei afecţiuni serioase: hipertensiunea arterială.

Nu ezita să te adresezi medicului atunci când aceste sângerări se repetă sau sunt abundente!

Pericolele oboselii acumulate

Specialiştii afirmă faptul că adesea aceste sângerări nazale pot apărea din cauza virozelor, astfel că în această perioadă este posibil să fie tot mai dese, iar la femei este posibil să apară mai ales în perioda menstruală, când coagularea sângelui nu este tocmai corespunzătoare. Nici suprasolicitarea organismului nu este trecută cu vederea de acest simptom.

Pe fondul modificărilor apărute la nivelul procesului de coagularea a sângelui, sângerarea nazală poate fi un simptom mai ales în cazul bolnavilor de hepatită.

Chiar dacă nu este tocmai un simptom plăcut, nu trebuie să te panichezi, deoarece dacă te confrunţi cu un episod hemoragic şi te alarmezi, va creşte tensiunea în organism şi mai mult şi cantitatea de sânge pierdut va fi mai mare.

La copii aceasta problemă poate apărea şi din cauza faptul că stau mai mereu cu degetul în nas şi astfel pot deranja vasele din zoa respectivă, sau după ce se lovesc în joacă, dacă este o zonă mai sensibilă.

De asemenea şi folosirea în exces a anumitor medicamente precum antiinflamatoarele nesteroidiene pot provoca aceste sângerări nazale.

Află care este pericolul sângerărilor intermenstruale AICI

Cum se opreşte epistaxisul

Primul lucru e care trebuie să îl ai în vedere este să nu te panichezi, apoi asigură-te că ai un scaun la îndemână pe care să te aşezi, evită să stai în picioare deoarece există pericolul de ameţeală şi de leşin, şi înclină uşor capul spre spate. Dacă se adună sânge în cavitaea bucală, nu îl înghiţi, scuipă-l.

Ţi-ar putea fi util un tampon de vată îmbibat un pic în oţet, efectul său astringent va ajuta la oprirea hemoragiei.

APlică o pungă de gheaţă la nivelul nasului şi al obrajilor, gheaţa îţi va oferi un efect vasoconstructor ce va contribui la oprirea sângerării.

Asigură-te că menţii compresia la nivel nazal pentru cel mult 10 minute, timp în care este recomandat să respiri pe gură. Dacă după acest interval, sângerarea nu se opreşte, menţine compresia. Apoi este recomandat să ungi interiorul nărilor cu o emulsie de genul vaselinei şi să nu sufli nasul pentru cel puţin o zi.

Aşa previi sângerările nazale!

Cea mai bună formă de a avea grijă de sănătatea ta este prevenţia, astfel că pentru a evita un episod de hemoragie nazală este important să eviţi suflarea viguroasă a nasului, iar după un episod de epistaxis să eviţi cu orice preţ efortul fizic.

De asemenea este foarte importantă poziţia din timpul somnului, cel mai indicat ar fi să dormi cu capul mai sus decât poziţia corpului.

Evită să iei medicamente după ureche, în special aspirină sau Nurofen, mai ales dacă te-ai confruntat recent cu un episod de epistaxis.

Nici sprayul nazal nu ar trebui folosit fără recomandarea medicului, sau antihistaminicele ori medicamentele decongestionante.

Alte cauze ale epistaxisului

O mucoasă nazală iritată, uscată, strănutul sau suflatul nasului foarte puternic pot provoca ruperea capilarelor şi astfels e poate declanşa sângerarea. Dacă faci parte din categoria persoanelor cu rinite alergice, sau apelezi la picături nazale fără prescripţia medicului, acestea pot cauza uscăciunea excesivă a zonei şi astfel crează condiţii favorabile epistaxisului. Anumite tulburări sistemice precum sunt afecţiunile hepatice sau bolile autoimune, tumori ale nasului sau ale sinusurilor cât şi hipertensiunea arterială.