Rinita alergică, sub lupă

1 2 jpg jpeg

Rinita alergică reprezintă inflamaţia acută sau cronică a mucoasei nazale. Este vorba despre o reacţie alergică legată de hipersensibilitatea la un alergen: polen (80% din cazuri), păr de de animale, acarieni, mucegai. Printre factorii de risc ai rinitei alergice se numără expunerea în copilărie la fumul de ţigară, la poluare sau la factori iritanţi ai căilor aeriene. Există 2 tipuri principale de rinită: cea sezonieră şi cea perenă.

Rinita alergică sezonieră sau febra fânului apare la sfârşitul iernii/începutul primăverii şi se menţine până toamna, când concentraţia de polen este mai mare. Rinita alergică perenă se manifestă tot timpul anului, fiind cauzată de alergenii prezenţi constant în mediu (mucegaiuri, acarienii din praful de casă, pene etc.). Cum se manifestă Simptomele rinitei sunt prezente atâta vreme cât persoana este expusă alergenilor. Principalele simptome sunt: secreţiile nazale (de regulă, apoase), mâncărimi, lăcrimare şi roşeaţă la nivelul ochilor, strănuturi în serie, congestie nazală, tensiune în regiunea sinusurilor, durere de gât, răguşeală, tuse, alterarea gustului, a mirosului şi a auzului (mai ales în cazul copiilor), oboseală, iritabilitate, insomnie. Se pot complica prin sinuzită Chiar dacă simptomele sunt uşoare, rinita alergică netratată se poate agrava prin sinuzită cronică. O rinită persistentă este adesea asociată cu astmul, indiferent de intensitatea simptomelor. La copii, rinita alergică poate creşte riscul de apariţie a otitei medii. Pentru a nu se ajunge însă la complicaţii, este nevoie de consult medical dacă simptomele rinitei se menţin, alterând calitatea vieţii, sau dacă nu se observă înbunătăţiri în urma administrării tratamentelor fără reţetă. Cum se tratează Principalul tratament medicamentos al rinitei alergice sunt antihistaminicele pe care orală sau pe cale externă (pulverizare orală şi picături oftalmice). Sunt de preferat antihistaminicele de generaţie nouă, care nu dau somnolenţă. În formele severe, se recomandă corticosteroizi topici intranazali (spray). Cea mai bună modalitate de a preveni rinita este de a evita alergenul care o declanşează. Este indicat ca în locuinţe să se evite păstrarea obiectelor care menţin praful (covoare, draperii groase) şi să se folosească perne şi huse de saltea de tip antiacarieni. Are şi cauze non-alergice Nu întotdeauna, rinita este cauzată de alergii. O formă de rinită non-alergică este cea vasomotorie – inflamarea mucoaselor foselor nazale manifestată prin vasodilataţie şi edem la acest nivel. Printre simptomele bolii se numără congestia mucoasei nazale şi strănuturile dese. Poate fi declanşată de fumul de ţigară, de aerul uscat, de mirosurile puternice şi de trecerea de la frig la rece sau invers. Există şi o rinită medicamentoasă, cauzată de folosirea prelungită a descongestionantelor nazale. Info

Dacă primele manifestări ale rinitei alergice apar în copilărie, simptomele se pot diminua pe măsura trecerii anilor.

Expunerea la polen sau la alţi alergeni poate duce la apariţia conjunctivitei alergice, care reprezintă inflamaţia conjunctivei, membrana transparentă care tapetează faţa internă a pleoapelor şi suprafaţa globului ocular. Există o formă sezonieră, care se manifestă în prezenţa unui alergen declanşator în anumite perioade ale anului, cum este cea specifică febrei fânului, şi alta perenă, care apare oricând, în contextul existenţei unor alergeni precum praful şi părul animalelor.

Dacă ai simptome acute precum lăcrimarea, mâncărimile ochilor (prurit), congestie conjunctivală însoţite de rinoree şi strănuturi, este posibil să ai conjunctivită alergică sezonieră. Nu o trata la-ntâmplare! Mergi la un consult oftalmologic; singurul care îţi va prescrie tratamentul corect este medicul oftalmolog!